Silakoita vappupöytään ja juhlivaan kevääseen

Kevään juhlakausi lähestyy ja monia on askarruttanut juhlapöytään varattavien tarjoamuksien määrät. Jokin aika sitten tein Makuja-sivuille juhlanjärjestäjän lyhyen laskuopin, johon pääset klikkaamalla tästä. Viitteellisistä määritä on varmasti apua, mutta ruokamäärien arvioiminen on aina hankalaa, jopa ammattilaiselle.

Muita juhlakauteen liittyviä kysymyksiä on tullut muun muassa silakoiden marinoimisesta. Oivallinen tarjottava niin vappubunssilla kuin juhlapöydässäkin ovat todellakin erilaisissa maustekastikkeissa marinoidut silakat. Etikkaliemessä liotettuna (kypsennettynä) silakoiden ruodot pehemenevät olemattomiksi ja maku raikastuu huomattavasti. Marinoitu silakka kelpaa varmasti myös silakkaa vieroksuvalle!

ETIKKALIEMI 1 kg:lle silakkafileitä:
8 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
n. 3 rkl suolaa
Valmista liemi. Sekoita kylmä vesi, etikka ja suola keskenään suuressa kulhossa. Upota silakkafileet liemeen. Anna liota jääkaapissa noin 5 tuntia, kunnes kalan väri on vaalea ja liha kiinteää. Valuta happamassa nesteessä kypsyneet kalat hyvin.

MARINADI PESTOSILAKOILLE:
1 prk (n. 150 g) pestoa
oliiviöljyä
(basilikaa ja tomaattia koristeluun)
Ohenna pestoa oliiviöljyllä sopivan juoksevaksi. Sekoita pestokastike varovasti hyvin valutettujen silakoiden joukkoon. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Aseta tarjolle ja koristele basilikan oksilla ja tomaatilla.

MARINADI KERMAVIILI-VALKOSIPULISILAKOILLE:
2 prk (á 200 g) kermaviiliä
2 rkl Dijon sinappia
3-5 valkoispulinkynttä murskattuna
tuoretta tilliä hienonnettuna
suolaa
valkopippuria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja yhdistä hyvin valutettujen silakoiden joukkoon. Anna maustua jääkapissa yön yli.

Silakat säilyvät jääkaapiissa noin 2-4 vuorokautta.

Lue myös:

    Uusimmat