Silakkalaatikko 9.10.2001

Toim. Kati Nappa

Silakkamarkkinoiden aikaan herkutellaan maustekalalla, saaristolaisleivällä ja silakkalaatikolla

Silakkalaatikko


12-14 kpl suolasilakoita
1 iso sipuli + tilkka öljyä tai nokare voita
10 isohkoa kiinteämaltoista perunaa (n.1 l viipaleina)
100-150 g siansivua
10-12 maustepippuria murskattuna

munamaito:

5-6 dl maitoa
2 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

pinnalle:

korppujauhoja

1. Liota suolasilakoita suolaisuudesta riippuen pari tuntia. Poista sisälmykset ja selkäruoto.
2. Viipaloi tai silppua sipuli ja pehmitä se rasvassa.
3. Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi.
4. Leikkaa siansivuviipaleista kamara pois ja paloittele viipaleet. Leikkaa halutessasi myös silakkafileet 3-4 osaan.
5. Levitä kerros perunaviipaleita voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle sipulia ja silakkafilee- ja siansivupaloja.
6. Jatka kerroksittain niin että päällimmäiseksi tulevat peruna- ja siansivuviipaleet. Ripota väliin isoksi rouhittu maustepippuri.
7. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja halutessasi vähän vehnäjauhoja.
8. Kaada munamaito vuokaan ja ripottele pinnalle vähän korppujauhoja.
9. Kypsennä uunissa 160-175 asteen lämmössä 1 ½ -2 tuntia.
10. Tarjoa lisäksi ruis- tai saaristolaisleipää ja etikkapunajuurta sellaisenaan tai vihreään salaattiin sekoitettuna.

Suolasilakan asemesta voit käyttää 400 g tuoreita silakkafileitä. Pidä silakkafileitä karkeassa suolassa (2-3 rkl) 0,5 -1 tuntia ennen laatikon valmistusta. Karista ylimääräinen suola pois. Siansivun asemesta voit käyttää paketillisen pekonia. Kun valmistat laatikon maustekalasta, jätä siansivu pois. Poista maustekaloista pää ja sisälmykset, mutta jätä ruoto. Mausta munamaito 1-2 ruokalusikallisella maustekalan lientä. Jos haluat silakkalaatikkoon väriä, lisää joukkoon hienonnettua tilliä ja tai purjosipulia.

Lue myös:

    Uusimmat