Mainos

Siitepölyallergiaan liittyy paljon myyttejä – lääkkeet eivät väsytäkään?

Siitepölyallergiaan liittyy monia myyttejä, jotka jakavat ihmisten mielipiteitä. Selvitimme, mitkä pitävät paikkansa ja mitkä tulisi jo unohtaa.

Allergiaoireilu on yksilöllistä: toisille tulee aivastus silloin tällöin ja toisia oireet vaivaavat päivittäin. Myös allergiaoireiden hoito on aina yksilöllistä. Oikeat hoito-ohjeet löytyvät pitkälti kokeilemalla sekä omia oireita kuunnellen.

Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta muistuttaa, etteivät allergiaoireet saisi haitata normaalia elämää, vaikka aiheuttavatkin ilman lääkitystä toisille pahojakin oireita. Lääkitys kannattaakin laittaa kuntoon ja tarvittaessa harkita siedätyshoitoa.

Selvitimme siitepölyallergiaan liittyvien myyttien todenperäisyyden. Tuleeko hiukset tosiaan pestä päivittäin? Entä auttaako silmien huuhtelu kylmällä vedellä oireisiin? Allergianeuvoja vastasi väitteisiimme.

Väite: Katupölyllekin voi olla allerginen.

Tarua: "Katupölylle oireilevat lähes jokainen, eikä sitä voi varsinaisesti hoitaa tai välttää. Helpotusta voi tuoda hengityssuojaimella. Katupölyn ja siitepölyn oireita on vaikea erotella, sillä oireet ovat hyvin samantyylisiä. Katupöly tosin oirehtii vain tietyn aikaa, kun taas siitepölyoireet kestävät pidempään. Mikäli antihistamiini auttaa oireisiin, on kyse todennäköisesti siitepölyallergiasta. Katupölyoireet eivät ole allergiaa tai yliherkkyyttä, vaan ärsytystä."

Väite: Hiukset tulisi pestä siitepölyaikana päivittäin.

Totta ja tarua: "Aiemmin ohjeistettiin, että hiukset tulisi huuhdella päivittäin, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos oireilee paljon, kannattaa kuitenkin varsinkin pitkät hiukset huuhdella päivittäin."

Väite: Silmien huuhtelu kylmällä vedellä huuhtelu auttaa silmäoireisiin.

Totta ja tarua: "Nykyään apteekeissa on tarjolla tehokkaita silmätippoja, joista on apua silmäoireisiin. Voihan kylmällä vedellä huuhtelua kokeilla, mutta ei siitä ole pitkäaikaista apua."

Väite: Ripsiväri tulisi vaihtaa allergia-aikana useammin uuteen.

Tarua: "Ei tällä ole merkitystä. Tosin silloin, kun silmät ovat jo valmiiksi ärtyneet, ja ripsiin laitetaan ripsiväriä, niin se voi ärsyttää silmiä enemmän."

Väite: Ikkunoihin kannattaa asentaa siitepölysuojat.

Totta: "Tällaiset kannattaa hankkia varsinkin, jos kotona tuulettaa päivittäin. Tehosiivouksia ei kuitenkaan tarvitse tehdä – se on jo vanhentunut ohje. Jos oireet ovat niin hankalat, että sisätiloissakin oireilee pahoin, kannattaa ehdottomasti harkita siedätyshoitoa."

Väite: Tuuletusta kannattaa välttää.

Totta: "Välttäisin tuuletusta, jos ikkunoissa ei ole siitepölysuodattimia."

Väite: Pyykkiä ei kannata kuivattaa ulkona.

Totta: "En suosittelisi sitäkään. Harkiten sen mukaan, kuinka pahoja oireet oikein ovat."

Väite: Siedätyshoidosta eivät hyödy usealle eri siitepölylle allergiset.

Tarua: "Aika moni on allerginen useammalle siitepölylle. Usein heidän kohdallaan siedätyshoito aloitetaan koivunsiedätyshoidolla. Heidän heinäoireilunsa ovat usein vähentyneet tämän myötä."

Heräsikö kysymyksiä? Allergia- ja astmaneuvonta vastaa kysymyksiin allergiaoireista ja -hoidosta.

Väite: Ristiallergeeneja täytyy välttää siitepölyaikaan.

Tarua: "Ristiallergialistat eivät tosiaan ole kieltolistoja: lieviä oireita aiheuttavia kasviksia voi hyvin syödä silloin tällöin – kokeilemalla ja oireen sallimissa rajoissa. Ristiallergiaoireet ovat yleensä lieviä – pahimmillaan kurkun kutinaa tai huulten turvotusta. Vakavia oireita havaitaan harvoin. Joillekin niitä tulee, joillekin ei. Oireet ajoittuvat siitepölyaikaan eli sen jälkeen allergiaoireita aiheuttavia kasviksia voi syödä. Vaikka olisi voimakkaat siitepölyallergiaoireet, ei se tarkoita, että myös ristiallergiaoireet olisivat pahoja. Jos esimerkiksi raaka porkkana aiheuttaa oireita, porkkanaa voi kuitenkin yleensä syödä kypsennettynä. Ei voi siis sanoa, että olisi porkkanalle allerginen, koska porkkanaa voi syödä kypsennettynä."

Väite: Jos siitepölyallergiaa ei ole todettu testein, allergialääkkeiden syönti on haitallista ihmiselle.

Tarua: "Ei väliaikaisessa käytössä. Monet joutuvat käyttämään antihistamiinia lääkärin määräyksestä isojakin määriä ja ympäri vuoden. Ne ovat ihan turvallisia käyttää."

Väite: Tablettien välillä on merkittäviä eroja: yksi merkki ei välttämättä sovi kaikille.

Totta: "Lääkkeiden vaikutukset ovat yksilöllisiä. Yhtä lääkettä ylitse muiden ei ole vielä löytynyt, vaan teho on kaikissa suurin piirtein sama."

Väite: Sopimaton allergialääke aiheuttaa väsymysoireita.

Tarua: "Lääkkeiden aiheuttama väsymys on ollut pitkään vain myytti: nykyiset antihistamiinit eivät enää väsytä. Väsymystä aiheuttaa itse allergia: elimistö on töissä koko ajan ja joutuu puolustautumaan allergeeneja vastaan."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.