Sihvonen: Nuoret Leijonat voitti ainoalla oikealla suomalaisella tavalla – nyt pitää muistaa miesten MM-kisojen raaka oppitunti

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen analysoi Nuorten Leijonien sensaatiomaisen puolivälierävoiton Kanadasta. Suomi voitti jatkoerässä puolustaja Toni Utusen maalilla Kanadan maalein 2-1.

Nuorten Leijonien MM-turnaus jatkuu. Ensin oli ”oikein hävitty” peli Ruotsia vastaan, siinä ottelussa oli jo vahvasti oraalla se kiekkokontrollilätkä, jolla nyt Kanada kaatui.

Slovakiaa Suomi pöllytti pitämällä pelivälinettä vallan välineenä. Nuoret Leijonat oli pelillisesti todella vahva myös USA:ta vastaan, kun se turvasi omaan peli-identiteettiinsä.

Vuosi sitten Jussi Ahokkaan Nuoret Leijonat kiskoi peliä liikaa pystyyn ja puolustajat kuskailivat kiekkoa – aivan liikaa. Tähän on nyt tullut selkeä pelitavallinen muutos.

En kuitenkaan laittaisi vuoden takaisia tapahtumia pelkästään Ahokkaan piikkiin. Siinä kohtaa suomalainen jääkiekkoilu oli muutoinkin tuuliajolla, joka oli alkanut siitä, kun aikuisten Leijonien edellinen päävalmentaja Lauri Marjamäki linjasi ennen syksyn 2016 maailmancupia esimerkiksi niin, ettei peliä voi tehdä keskustan kautta. Samaisissa kisoissa NHL:n tähtipakki Sami Vatanen kuskaili kiekkoa – aivan liikaa.

Näen, että kurssi suomalaisessa jääkiekkoilussa on palannut välittömästi, kun Jukka Jalonen palasi Leijonien päävalmentajaksi. Mestarivalmentajan Total Hockeyn esimerkki tarttuu muihin.

Ylen lähetyksessä Kanada-ottelun erätauolla Suomen Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama linjasi myös sen, että pelitavallista kurssia on muutettu vuoden takaisesta. Ottelun jälkeen haastateltu voittomaalin tehnyt Toni Utunen puhui osuvasti siitä, miten pelitavan yksi kulmakivi on hyökkäysten puskemisen välttäminen.

Puhtainta Meidän peliä

Nuoret Leijonat pelasi Kanadaa vastaan Meidän peliä puhtaimmin.

Suurin oppi ja viisaus tästä sensaatiomaisesta voitosta on siinä, että jatkossa suomalaisessa lätkässä tulee luottaa omaan peli-identiteettiin entistä voimakkaammin, vaikka pelattaisiin pienessä pohjoisamerikkalaisessa kaukalossa.

Kansainvälinen jääkiekkoilu ja se peli on tulossa Suomen linjoille, ei niin päin, että suomalaisten pitäisi lähteä apinoimaan muita.

Nuorten Leijonien esitys Kanadaa vastaan oli kollektiivisesti niin tiivis, etten tahdo nostaa ketään kenttäpelaajaa toisten edelle.

Mieluummin muistutan siitä, että pullat ovat kohtuullisen hyvin uunissa sikäli, että eniten parannettavaa on kahdella parhaalla puolustajalla Urho Vaakanaisella ja Henri Jokiharjulla. Etenkin Vaakanainen pakottaa tai tulee pakottaneeksi hyökkäyksiä turhan usein hätäisesti ylöspäin. Vaakanaisen pitää ymmärtää, ettei Nuoret Leijonat ole Blues, JYP eikä SaiPa, joissa hän on pelillisen oppinsa saanut.

Tämän jatkuttava

Välieräpelissä Sveitsiä vastaan Nuorten Leijonien on jatkettava kiekkokontrollilätkää. Viime keväältä on aikuisten MM-turnauksesta tuoreessa muistissa, miten kävi Sveitsiä vastaan, kun valmennusjohdon luomalla pystysuunnan pelisuunnitelmalla luovutettiin pelivälineen hallinnan herruus sveitsiläisille.

Siinä tuli noutaja Leijonille.

Lue myös:

    Uusimmat