Sihvonen: Liiga jakautuu kolmeen kastiin – nämä joukkueet ovat jäämässä raadollisesta syystä pohjalle

Mestarisuosikki Kärpissä mennään eteenpäin positiivisuuden kautta 2:29

MTV Sportin jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen näkee, että Liigassa ollaan ajautumassa liki kestämättömään tilaan, kun tasoerot organisaatioiden välillä kärjistyvät.

Ylälaidan videolla käydään läpi hallitsevan mestarin Kärppien lähtökohtia alkavaan kauteen.

Liiga ja sen 15 seuraa pitävät uppiniskaisesti sarjan kiinni: Liigasta ei voi pudota, jos kohta sinne ei voi Mestiksestä noustakaan. Tällainen suljettu olosuhde ilman rakenteellisia, toimintaa jäsentäviä tekijöitä kuten pelaajien varausjärjestelmää ja selkeää palkkakattoajärjestelmää johtaa väistämättä siihen, että rikkaat seurat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

Taloudelliset reunaehdot johtavat lopulta siihen, että taloudellisesti laihemmat seurat voivat menestyä Liigassa vain satunnaisesti. Näyttäisi, että Liiga jakautuu kaukalon tasolla kolmeen kastiin: on viiden alakerta, on viiden haastajat ja on viiden keula.

Rahan raadollinen vaikutus

Raha ei yksin ratkaise, koska toki valmennuksen korkea laatu ja taitava toiminta pelaajahankinnoissa – tai vastaavasti noissa epäonnistuminen – vaikuttavat kokonaisuuteen ainakin jollakin aikajänteellä.

Taloudellisten resurssien ja tähän mennessä nähtyjen harjoituspelien perusteella käsillä olevalla sesongilla 2018-2019 Liigan kellarikerrokseen ovat jäämässä ainakin Sport, KooKoo ja Jukurit.

Noiden joukkueiden lisäksi vaaravyöhykkeessä ovat HPK ja Ilves, joiden tulee suorastaan ylittää itsensä, että ne pääsisivät pelaamaan ensi keväänä pudotuspelejä. Mahdollista se toki on, mutta ei kovin todennäköistä.

Ei ole sattumaa, että kyseiset viisi joukkuetta ovat ennakkokaavailuissa pahnan pohjimmaisia. Eikä kyse ole siitä, että Ilveksessä, HPK:ssa, Jukureissa, KooKoossa ja Sportissa varsinainen jääkiekkotoimintaan liittyvä tekeminen olisi merkittävästi jäljessä verrattuna muihin seuroihin. Kyse on ennen muuta talouden asettamista reunaehdoista eli seurojen liikevaihdon määrästä.

On surullista – ja Liigan kannalta todella oireellista – jos ennustukseni näiden kellarikerroslaisten osalta osuu oikeaan vaikkapa edes neljän joukkueen osalta.

Huomenna torstaina kerron ne seurat, jotka päätynevät Liigassa sijoille 6-10.

Kamalaa tässä on se, että itse urheilun ei ole enää niin väliä Liigassa, kun melkeinpä raha ratkaisee ainakin sen, kuuluuko jokin organisaatio sarjataulukossa alakertaan, haastajiin vai viiden keulaan. Onneksi sentään noiden kolmen kategorian sisällä käydään jäsentenvälinen taisto paremmuudesta, sitä ei raha määrää.

Petteri Sihvosen ennakkoarviot Liigan marssijärjestyksestä julkaistaan peräkkäisinä päivinä. Huomenna selviävät Sihvosen sijoille 6-10 povaamat joukkueet ja Liigan käynnistymispäivänä perjantaina Sihvonen ruotii sarjan viiden kärkijoukkueen tilanteen.

Lue myös:

    Uusimmat