Sihvonen: HIFK antoi vakavan myrskyvaroituksen Kärpille – ”Ottelu jätti todella paljon mietittävää”

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen perkaa Kärppien ja HIFK:n välieräsarjan ensimmäisen ottelun, jonka Kärpät voitti jatkoerän jälkeen maalein 3-2.

HIFK pelasi pitkälti niin kuin HIFK:n pitää pelata Kärppiä vastaan. Tosin tämä pätee vain helsinkiläisten puolustuspelaamiseen. HIFK:n piti rytmittää sekä puolustamistaan että hyökkäämistään, nyt hyökkäämisen rytmittäminen oli todella vaatimatonta.

HIFK:n vahva startti otteluun – helsinkiläiset veivät aivan ottelun alkua lukuun ottamatta ensimmäisen erän pelin virtausta ja menivät jopa maalein 2-0 johtoon – oli lopulta eräänlainen Pyrrhoksen voitto, koska joukkueen hyökkäyspelaaminen liki lakkasi siihen, ja joka tapauksessa sen laatu ei ollut riittävää. Kärppiä on todella vaikea voittaa, jos hyökkääminen jää vajaaksi.

Kärpille ottelu jätti todella paljon mietittävää. Ja tässä kohtaa on tarkasteltava lähinnä pelin avauserää.

HIFK puolusti todella briljantilla tavalla pois Kärppien hyökkäysalueen kolmiopelaamisen. Sitä vastaan on valittava joko vahva aluepainotteinen keskustan puolustaminen tai rohkea mies vastaan mies -puolustus kolmella kolmea vastaan lähelle siniviivaa – ja HIFK oli valinnut jälkimmäisen ollen siinä todella hyvä. Toki Kärppien pelaajat etenkin matsin alkupuolella pelasivat hermostuneesti hyökkäysalueella kiekkoja hukaten. Siihen HIFK:n oli nätti iskeä.

Ehkä suurin oppi Kärpille ottelusta oli – jos oppi suostutaan ottamaan vastaan – se, ettei myöhästelevä hieman turhan itsevarma yhden tai kahden pelaajan jatkuva mukamas prässääminen käy laatuun; Kärppien on pelattava HIFK:n tavoin pelin virran sekaan myös trapia. Runkosarjalätkä on runkosarjalätkää, pudotuspeleissä pelin vaatimustaso on korkeampi. Vuosi sitten Kärppien puolustuspelaaminen oli hetkittäin reikäjuustoa keskialueella kenttätasapainon puutteen vuoksi, nyt aukkoja oli enemmänkin kaukalon pitkittäissuunnassa.

Kokonaisuutena hallitsevan mestarin suoritus jätti toivomisen varaa.

HIFK:n suurin ilmaan jättämä kysymysmerkki on, onko joukkueella kunnon valmiutta pelata kiekkokontrollia Kärppiä vastaan. Nyt tuli sillä osastolla tauluun prosentein 53-47, olkoonkin, että osin se johtui johtoasemassa pelaamisesta, jossa päävalmentaja Jarno Pikkarainen ohjeisti jopa hieman ylimielisesti joukkojaan turvautumaan purkukiekkoihin.

Ylipäätään sarjan avauspelissä nähtiin valtavasti, puolin ja toisin, purkupelaamista. Nähdäkseni se sataa pidemmällä tähtäimellä Kärppien laarin, koska purkukiekon olemus, jossa pelivälineen perään kipaistaan tiukkoja luisteluja, on yltyleensä lähempänä oululaisten kokonaispelitapaa.

Sinänsä nähty peli oli kovaa kollektiivista vääntämistä sikäli, ettei kummankaan joukkueen pelaajista jäällä pistänyt silmään oikeastaan kukaan. Nähtyjen pelisuunnitelmien toteutuksen yleisilme oli molempien osalta enemmän peliä tuhoava kuin rakentava. Se johtaa siihen, ettei jäällä ilmennyt, ja mahtaako ilmetäkään koko sarjan aikana yksittäisten pelaajien taitosuorituksia. Tällaista peliä nähdään usein NHL:ssä sen sarjan heikoimpien joukkueiden pelatessa keskenään.

Otaksun, että HIFK:n kiusaus lähteä seuraavassa ottelussa Nordenskiöldinkadulla pelaamaan enemmän prässiä, on ylitsepääsemättömän suuri. Tämä toki arvataan Mikko Mannerin valmennustiimissä. Se tarkoittaa, että Oulussa tutkitaan pelitallenteilta entistäkin huolellisemmin, mistä HIFK:n prässin murtavat syöttöaukot löytyvät.

Lopuksi tahdon sanoa, että jos sarjaa jatketaan pelillisesti nyt nähdyissä merkeissä, on HIFK todella lähellä puolustaa Kärpät ulos finaalipeleistä. Tosin se edellyttää, että HIFK onnistuu parantamaan myös hyökkäämistään syöttöpelaamisen ja kiekonhallinnan osalta. Modernin lätkän laatupuolustaminen edellyttää kohtuullisen hyvää hyökkäyspelaamisen rakennetta, koska puolustaminen alkaa siitä, mihin asemiin oma edellinen hyökkäys jättää pelaajat puolustamaan.

Asetelma on herkullinen: jatkossa Kärppien pitää järkevöittää puolustamistaan; HIFK tulee parantaa kiekkokontrollilätkäänsä.

Lue myös:

    Uusimmat