Mainos

Sienimyrkytys voi olla hengenvaarallinen – oireet aluksi huomaamattomia

Suomen metsistä löytyy myös myrkyllisiä sieniä, joten poimia kannattaa vain lajeja, jotka varmasti tunnistaa. Myrkkysieni voi aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. Oireet ilmaantuvat yleensä nopeasti, mutta ne voivat olla aluksi huomaamattomia.

Sienestäjän tärkein ohjenuora on poimia vain sieniä, jotka tunnistaa varmasti. Silti kokenutkin voi joskus erehtyä tai esimerkiksi lapsi maistaa uteliaana metsästä löytämäänsä sientä.

Tänä vuonna Myrkytystietokeskukseen oli tullut elokuun alussa jo lähes 200 sieniin liittyvää myrkytyskyselyä. Viime vuonna kyselyitä tuli 670. Suurin osa kysytyistä sienistä jää tunnistamatta.

Myrkytystietokeskus vastaa äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin ympäri vuorokauden numerossa 09 471 977.

Vakava myrkytys voi johtaa maksavaurioon. Suomessa ei ole useampaan vuoteen joutunut yksikään ihminen maksansiirtoon sienimyrkytyksen vuoksi, mutta maksavaurion vuoksi on hoidossa vuosittain jokunen myrkytyksen saanut.  

Myrkyllinen sieni voi vahingoittaa myös munuaisia. Äkillinen munuaisvaurio voi johtaa dialyysihoidon tarpeeseen, mutta vain reilulle kymmenesosalle jää akuuttivaiheen jälkeen krooninen munuaisten vajaatoiminta.

Solumyrkkyä sisältävien sienten myrkytyksissä tuhoutuu maksan, munuaisten ja veren soluja. Se voi johtaa kyseisten elinten pysyvään vaurioon, mikä taas voi hoitamattomana johtaa kuolemaan.

Maistamisesta harvoin myrkytystä

Sienimyrkytyksen sattuessa on oikean hoidon valitsemiseksi tärkeää tunnistaa sieni. Tuntomerkkien lisäksi vinkkejä voi antaa kasvupaikka.

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Muista sienimetsässä

 • Poimi vain sieniä, jotka tunnet.
 • Jos epäilee syöneensä myrkkysieniä, oikean hoidon saamiseksi sieni on tärkeä tunnistaa.
 • Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita.
 • Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee tunnista vuorokauteen.
 • Jos epäilet sienimyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen. 

Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita – vakavissa myrkytyksissä on aina kyse sienen syömisestä. Pienille lapsille erittäin myrkylliset metsäsienet voivat olla vaaraksi jo pienenä määränä.

Alussa huonovointisuutta

Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee vajaasta tunnista vuorokauteen. Yleisimpiä alkuvaiheen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli.

Hermostoon vaikuttavat myrkylliset sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta.

Alkuoireet voivat kuitenkin olla huomaamattomia, ja esimerkiksi suippumyrkkyseitikin aiheuttamat oireet ilmaantuvat jopa vasta kahden viikon kuluttua syömisestä.

Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi tai muutoin tarkoituksella, on aina syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.