Mainos

Sibeliuksen ennestään tuntematon sävellys löytyi: "Hurmaava kappale"

Harvardin yliopiston musiikkikirjastosta Yhdysvalloista on löytynyt Sibeliuksen ennestään tuntematon kappale. Käsikirjoitus Andantinolle D-duurissa on päivätty heinäkuulle 1889.

Käsikirjoitukseen on jätetty tyhjä rivi pianoviivaston yläpuolelle, ja tutkijat ovat yrittäneet selvittää, puuttuuko siitä nuotit esimerkiksi viululle. Nelisivuinen kappale toimii kuitenkin täydellisesti sellaisenaan.

Britannian Sibelius-seuran puheenjohtaja Andrew Barnett luonnehtii kappaletta hurmaavaksi.

- Toinen instrumentti vain toistaisi melodian, sanoo Barnett STT:lle antamassaan haastattelussa

Pianokappale löytyi viime kesäkuussa sattumalta, kun viulisti Pekka Helasvuo selvitteli jousiorkesterille sävelletyn impromptun käsikirjoituksen sijaintia. Impromptun mukana löytyi myös Andantino. Tutkijoille on mysteeri, miten sävellys on päätynyt Harvardiin.

Ensiesitys Briteissä

Sävellys saa ensiesityksensä helmikuun 22. päivä Brightonin Suomi-koulun konsertissa Englannissa. Kappaleen esittää suomalainen pianisti Folke Gräsbeck. Konsertissa esiintyy myös Sibeliuksen tyttärentytär, viulisti Satu Jalas.

- Kutsuin Folken ja Satun esiintymään Suomen suurlähetystölle, ja päätimme pitää pienen konsertin myös Brightonissa, selittää konserttia järjestävä Barnett.

Uusi sävellys on myös levytetty, ja tallenne ilmestyy kevään lopulla. Kappaleen soittaa Gräsbeck, ja sen tuottaa ruotsalainen levy-yhtiö BIS records.

Äidille vai tyttärelle?

Aikaisemmin on arvuuteltu, kenelle Sibeliuksen sellolle ja pianolle kirjoittama Lulu-valssi on sävelletty. Hiljattain löytynyt sävellys on myös omistettu Lululle, lisäksi nuottien etusivulla lukee "Till Emma Kristina Marie-Louise Berndtson".

Marie-Louise Berndtson oli säveltäjän ystävä, jota mahdollisesti kutsuttiin Luluksi. Samana kesänä, jolloin löydetty sävellys syntyi, syntyi myös Berndtsonin tytär.

Ilmeisesti tyttövauvaakin kutsuttiin Luluksi, kertoo tutkija Anna Pulkkis.

- Sibelius vietti tuota kesää Berndtsonien kanssa kylpylässä Loviisassa. On mahdollista, että sävellys viittaa tyttäreen.

Pulkkis on perehtynyt uuteen löytöön toimittaessaan Kansalliskirjaston Jean Sibelius Works -julkaisua.

- Sibelius omisti kesällä 1889 kappaleita lukuisille nuorille naisille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.