Seychelleillä pelastetaan haalistuneita koralliriuttoja kasvattamalla uusia koralleja vesialtaissa

Haalistuvia koralliriuttoja yritetään pelastaa 2:07

Ilmaston lämpeneminen haalistaa koralliriuttoja eri puolilla maailmaa. Seychellien saarivaltio on hyvin riippuvainen koralliriutoista, koska ne tarjoavat kalastajille saalista ja turisteille nähtävää. Saarilla taistellaankin korallien vaalenemista vastaan kasvattamalla uusia, terveitä koralleja vesialtaissa.

Monet kalalajit viihtyvät koralliriuttojen suojissa Seychellien saarivaltiossa Intian valtamerellä. Korallit eivät kuitenkaan voi hyvin. Ne kärsivät vaalenemisesta. Ilmaston lämpenemisen aiheuttama haalistuminen havaittiin alueella ensimmäistä kertaa jo 20 vuotta sitten.

– 1998 menetimme monilla alueilla jopa 90 prosenttia koralliriutoista. Korallit kuitenkin toipuivat pikkuhiljaa ja olivat jo melko hyvässä kunnossa, kunnes vuonna 2016 niiden havaittiin jälleen vaalenevan, kertoo Seychellien merensuojeluyhdistyksen johtaja David Rowan.

Koralleja kasvatetaan altaissa 

Saarilla ei jääty toimettomana seuraamaan korallien tuhoutumista vaan aloitettiin pelastusprojekti. Seychellien 115 saarta ovat hyvin riippuvaisia koralliriutoista. Turismi ja kalastus tuovat puolet saariryhmän bruttokansantuotteesta.

Nyt uusia terveitä koralleja kasvatetaan altaissa. Jo 50 000 korallinpalaa on kasvatettu ja siirretty takaisin mereen.

– Kun korallit saavuttavat sopivan koon ja ovat riittävän isoja, ne istutetaan takaisin riutalle. Se kasvattaa koralliyhteisöjen määrää ja tiheyttä sekä lisää korallien hyvinvointia, toteaa Seychellien merensuojeluyhdistyksen projektipäällikkö Chloe Pozas.

Korallien haalistumisen pelätään kiihtyvän

Altaista korallit siirretään merenalaisiin köysiin jatkamaan kasvuaan. Lopuksi ne istutetaan riutalle.

– Palautus on vain väline, jolla autetaan riuttaa toipumaan nopeammin. Se on erityisen tärkeää, koska korallien vaalenemisesta pelätään tulevan jokavuotinen ilmiö vuoteen 2050 mennessä, huomauttaa Pozas.

Koralliriutat ovat tärkeitä lukuisille lajeille

Koralliriutat peittävät vain yhden prosentin maailman merien pohjista. Silti niissä elää neljäsosa merieliöistä. Korallien suojissa viihtyvät niin simpukat, ravut kuin kalatkin.

Yli 500 miljoonan ihmisen arvioidaan olevan riippuvaisia koralliriutoista joko ravinnon tai elinkeinon kautta.

Kun vesi lämpenee, korallit stressaantuvat ja karkottavat värikkäät levät, jotka elävät niissä kiinni. Korallit saavat valtaosan tarvitsemistaan ravinteista leviltä. Jos levät eivät palaa riittävän nopeasti, korallit nääntyvät ja haalistuvat.

 

Lue myös:

    Uusimmat