Sexpo jyrähtää nuorten seksiringeistä: "Ei mitään vaarallista"

Sexpo-säätiö sanoo, ettei nuorten seksuaalisia kokeiluja pidä tuomita.

MTV.fi uutisoi maanantaina nuorten huolestuttavasta seksivillityksestä. Artikkelissa seksuaaliterapeutti Sari Eronen kertoi yläasteikäisten seksiringeistä, joissa on kyse siitä, että yhden tytön luona voi käydä monta poikaa toteuttamassa tarpeitaan.

– Jokainen kuitenkin käsittää, ettei tuossa elämänvaiheessa ihminen ole kypsä ottamaan vastuuta ja ymmärtämään ihan kunnolla sitä, mitä tekee. Minä- ja kehonkuva sekä itsearvostus kärsivät, kun seksuaalisuus ja keho on siinä puuhassa vain kauppatavaraa, Eronen kertoi MTV:n haastattelussa.

Sexpo-säätiö julkaisi torstaina kannanoton aiheesta. 

– Avoimet seksuaaliset suhteet, kaveriseksi ja ryhmäseksi ovat tavallisia seksuaalisuuden ilmiöitä. Niissä ei ole mitään uutta tai vaarallista. Jos nuoret ovat kehitystasoltaan yhdenvertaisia, toimivat vapaaehtoisesti sekä osaavat huolehtia ehkäisystä ja suojautumisesta asianmukaisesti, kauhistelulle ei ole syytä, Sexpo kirjoittaa kannanotossaan.

Sexpo on suomalainen säätiö, jonka tarkoitus on edistää seksuaalioikeuksia, tarjota seksuaalineuvoja, seksuaaliterapiaa ja koulutusta.

"Erilaiset seksikokeilut kuuluvat nuorten seksielämään"

Eronen puhui MTV:n artikkelissa myös nuorten kokeiluista omaa seksuaalista suuntautumistaan vastaan.

– Esimerkiksi vähän aikaa sitten oli hirvittävän muodikasta olla bi. Se oli joillekin nuorille ihan itseisarvo, että jos olit tavallinen hetero, olit ikään kuin menneen talven lumia. Sen mukana tuli vastentahtoisia eli omaa suuntautumista vastaan tehtyjä kokeiluja.

– Saattaa seurata hyvin ikäviä asioita: nuoren itsearvostus romahtaa, eikä hän enää erota sitä, mikä saattaa vahingoittaa itseä pahasti. Hän ei osaakaan enää arvostaa tai puolustaa itseään. Oma keho voi tuntua arvottomalta, Eronen pohti haastattelussa.

Sexpon mielestä erilaisia seksuaalisia identiteettejä ei pidä asettaa paremmuusjärjestykseen.

– Biseksuaalisuus ja avoimet seksisuhteet ovat kaikki hyväksyttäviä seksuaalisen toiminnan muotoja. Erilaiset seksikokeilut ja oman seksuaalisen identiteetin etsiminen kuuluvat nuorten seksielämään. 

Sexpo sanoo, että nuorten seksuaalisia kokemuksia tuomitsevat puheenvuorot ovat haitallisia nuorille ja heidän vanhemmilleen.

– Kielteinen lähestymistapa aiheuttaa pelkoa ja hämmennystä nuorten vanhemmissa, mikä voi johtaa tarpeettomaan rajoittamiseen ja huoleen. Seksuaalisesti aktiivisten nuorten syyllistäminen puolestaan voi aiheuttaa pitkäkestoisia kielteisiä seurauksia heidän seksuaaliselle hyvinvoinnilleen aina aikuisikään asti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja