Severi Lahtisen raiskaustuomio aleni – nukkuvan uhrin sänkyyn tunkeutunut kiekkoilija ehdottomaan vankeuteen

Itä-Suomen hovioikeus on alentanut jääkiekkoilija Severi Lahtisen käräjäoikeudesta saamaa raiskaustuomiota yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi.

Lahtinen oli aiemmin saanut Päijät-Hämeen käräjäoikeudesta kahden vuoden vankeusrangaistuksen kesällä 2022 järjestettyjen festivaalien jälkeen yksityisasunnosta tapahtuneesta raiskauksesta. 

Tuolloin JYPissä SM-liigaa pelannut Lahtinen oli tuotu festivaaleilta uhrin asuntoon, jossa voimakkaasti päihtynyt uhri oli ollut jo ennestään nukkumassa. Lahtinen oli mennyt vuoteessaan nukkuneen asianomistajan luokse ja tunkeutunut sormellaan sekä myöhemmin sukupuolielimellään uhrin sukupuolielimeen.

Tilanne oli päättynyt vasta, kun asianomistaja oli herännyt ja tiedostanut tilanteen, minkä jälkeen Lahtinen oli vetäytynyt pois. Hovioikeus totesi lukuisten esitetystä näytöstä ilmenevien seikkojen tukevan asianomistajan kertomusta tapahtuneesta. Lahtisen mukaan asianomistaja olisi halunnut olla sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan ja vaati syytteen hylkäämistä.

Uhrin kertomusta tuki muun muassa se, että tämä oli välittömästi raiskaustilanteen päätyttyä pyytänyt apua tapahtumahetkellä kaupungilla olleelta poikaystävältään ja asuintoveriltaan. Hovioikeus katsoi, ettei uhrilla ollut tilanteessa syytä olettaa yhdynnän paljastuvan ulkopuolisille, mikä oli ristiriidassa Lahtisen väittämän kanssa yhteisymmärryksestä tapahtuneesta yhdynnästä. Oikeuden mukaan raiskausväitteen sepittäminen suostumuksellisen seksin peittämiseksi olisi vaatinut myös pidempää harkinta-aikaa.

Itä-Suomen hovioikeus alensi Lahtisen vankeusrangaistusta kahdella kuukaudella 1 vuoteen ja 10 kuukauteen. Käräjäoikeuden tuomitsema kahden vuoden vankeusrangaistus oli hovioikeuden mukaan vallitsevaan yleiseen oikeuskäytäntöön nähden liian ankara. Tyypillinen rangaistus nukkuvan uhrin raiskaamisesta on ollut 1 vuosi ja 8 kuukautta vankeutta. 

Hovioikeus päätyi alentamaan rangaistusta myös siksi, että Lahtisen tapaus on saanut käsittelynsä aikana runsaasti julkisuutta. Myös Lahtisen pelaajasopimuksen purkaminen JYPin kanssa sekä ansiotason ja urakehityksen lasku vaikuttivat rangaistukseen alentavasti. Lahtinen siirtyi sopimuksensa purkamisen jälkeen Slovakian jääkiekkoliigaan.

Tapaukseen liittyi kuitenkin myös Lahtisen syyllisyyttä vahvistavia piirteitä, kuten se, että hän oli raiskannut kotonaan nukkuneen uhrin, joka ei ollut osannut odottaa huonosti tuntemansa henkilön tulevan hänen kotiinsa ja raiskaavan hänet omassa vuoteessaan.

Hovioikeus ei alentanut asianomistajalle maksettavaksi tuomittujen korvauksien määriä. Lahtinen velvoitettiin käräjäoikeudessa korvaamaan uhrille henkisestä kärsimyksestä 5 000 euroa korkolain mukaisine viivästyskorkoineen sekä tilapäisestä haitasta 4 000 euroa viivästyskorkoineen. Vastaaja tuomittiin korvaamaan myös uhrin poliklinikkamaksun ja lääkärintodistuksen lunastamiskustannuksen.

Juttua päivitetty klo 11.59: Tekstiä täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat