Seuraako sinuakin valetili Instagramissa? Asiantuntija varoittaa tietoturvariskeistä: "Botteja käytetään hyökkäysten tekemiseen"

7:44

Valetilit voivat kasvattaa Instagramissa seuraajamäärää, mutta ne voivat tuoda myös riskejä tietoturvalle. Aiheesta kertovat brittimediat Independent ja Refinery29.

Bottitilit olivat presidenttiehdokkaiden kiusana vuoden alussa. Katso yllä oleva video aiheesta!

Instagramin vaivana ovat olleet bottien tehtailemat valetilit jo kuvapalvelun perustamisajoista alkaen. Ajan kuluessa valetilien määrä on vain kasvanut palvelussa.

Suurin osa valetileistä on helppo tunnistaa: niissä ei ole profiilikuvaa, ei julkaistuja kuvia ja vain muutamia tai ei ainuttakaan seuraajaa.

Nykyisin osa boteista on kuitenkin kehittyneempiä. New York Times kertoo, että botit voivat varastaa oikeiden ihmisten henkilökohtaisia tietoja ja kuvia ilman näiden tietämystä, jotta tilit vaikuttaisivat aidoilta. Tällöin tilien tunnistaminen on niin Instagramille kuin yksityisille käyttäjille vaikea tehtävä.

Ongelman kasvuun on vaikuttanut myös se, että ihmiset haluavat mielellään ostaa näitä valetilejä seuraajikseen. Halvalla yritykset voivat saada tuhansia uusia seuraajia, kommentteja ja tykkäyksiä, ja näin kasvattaa somenäkyvyyttään.

"Botteja käytetään hyökkäysten tekemiseen"

Ongelma on suurempi yksittäisille ihmisille, jotka haluavat parantaa bottien avulla näkyvyyttään. Nettihuijauksia vastaan taistelevan Smyte-yhtiön toimitusjohtaja Pete Hunt kommentoi Refinery29-julkaisulle, että riskit voittavat edut.

– Botteja käytetään myös hyökkäysten tekemiseen. Botti voi ystävystyä kanssasi, jotta se voi lähettää sinulle roskapostia tai [tietojen]kalasteluyrityksiä yksityisviesteillä, Hunt sanoo.

Tutkimusten mukaan jopa 28,9 prosenttia netin boteista ovat niin sanotusti pahoja. Niiden tarkoituksena on esimerkiksi salasanan varastaminen tai virusten levittäminen.

Toimi näin, jos botti alkaa seurata

Jos oma Instagram-tili on julkinen, kasvaa todennäköisyys, että botteja eksyy seuraajiksi. Bottien estämiseksi Instagram-tili voi olla hyvä siis vaihtaa salaiseksi.

Mitä sitten tehdä, jos botti alkaa seurata Instagramissa? Botin tili kannattaa käydä ilmoittamassa Instagramille. Mene ensin botin Instagram-tilille ja näpäytä oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä. Valitse sitten "Ilmianna". Näin tili myös poistuu seuraajalistaltasi.

Mistä venäläisen trollibotin voi tunnistaa? Lue New York Universityn tutkimuksen tuloksista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja