"Hyvitysmaksu" voi houkuttaa – varo lankeamasta tähän ansaan!

huijausviesti
Viime aikoina on havaittu runsaasti huijauksia Kelan OmaKannan nimissä.Shutterstock
Julkaistu 20.05.2025 20:07

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Jälleen varoitellaan huijauksista. Outoihin yhteydenottoihin kannattaa suhtautua varauksella.

Suomen Telemarkkinointiliiton Kilpi-sovellus on viime aikoina havainnut runsaasti huijauksia Kelan OmaKannan nimissä, liitto kertoo tiedotteessaan.

Huijausviestissä pyritään ohjaamaan uhri tietojenkalastelusivustolle kertomalla esimerkiksi, että "Olet saanut hyvitysmaksun Kanta-palvelulta".

Uskottavalta vaikuttavissa viesteissä kieli on usein sujuvaa suomea. Niiden sävy on huijausviesteille tyypilliseen tapaan kiireinen. Kiireen tunnun avulla pyritään lisäämään vastaanottajan alttiutta reagoida nopeasti.

Aiemmin toisessa OmaKanta-huijauksessa uhkailtiin etuuksien menettämisellä.

Myös muita huijauksia on liikkeellä jatkuvasti. Esimerkiksi pankkien nimissä tehdyille huijauksille ei näy loppua. 

Nordean nimissä lähetetyissä viesteissä väitetään verkkopankkia huollettavan ja tilin lukkiutuneen, kun S-Pankin nimissä puolestaan pyydetään esimerkiksi vahvistamaan tilitiedot turvallisuuspäivityksen vuoksi.

Lue myös: Varoitus OP:n ja Danske Bankin asiakkaille

Spoofing-viestejä liikenteessä

Suomen Telemarkkinointiliitto varoittaa myös niin sanotuista spoofing-viesteistä. Se tarkoittaa, että rikollinen väärentää lähettäjän osoitteen niin, että viesti näyttää tulevan aidosta lähteestä. Niinpä huijausviesti voi päätyä samaan ketjuun kuin aiemmat oikeat viestit ja näyttää vastaanottajalle täysin uskottavalta. 

Oikeiden lähettäjätietojen hyödyntäminen tekee huijauksista entistä vaikeammin tunnistettavia. Kyse ei ole enää selkeistä roskaposteista, vaan huolella rakennetuista huijauksista, jotka osuvat ajankohtaisiin aiheisiin ja käyttävät oikeita lähettäjätietoja. Siksi tarvitaan uudenlaista varovaisuutta ja tietoisuutta siitä, että kuka tahansa voi joutua huijauksen kohteeksi, toteaa Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski tiedotteessa.

Lue myös: THL-viesteissä ohjataan "kiireelliseen hoitoon" – älä mene lankaan!

Kerroimme aiemmin esimerkiksi hotellien ja Booking.com-palvelun nimissä leviävistä huijauksista. Huijauksia on tehty esimerkiksi Booking.comin oman viestialustan välityksellä, joilloin viestiketjussa voi olla aiempaa aitoa viestinvaihtoa ennen kalastelua. 

Suomen Telemarkkinointiliitto kertoo, että huijauksia on tehty myös Facebookin nimissä. 

Yritystileihin kohdistuvassa huijauksessa Facebookin nimissä tulevissa viesteissä ilmoitetaan saapuneesta partneripyynnöstä ja ohjataan käyttäjä Facebookin Business Managerin oikealle sivulle. Samassa viestissä on kuitenkin kohta "Appeal Here", joka viekin uhrin huijaussivustolle ja pyrkii kalastelemaan kirjautumistietoja. Viestit hämäävät uhria, koska ne näyttävät tulevan Facebookin oikeasta osoitteesta.

Telemarkkinointiliitto muistuttaa, että jos yhteydenotto tuntuu oudolta tai yllättävältä, sitä ei tarvitse hyväksyä, eikä siihen kannata reagoida kiireessä.

Lue myös:

Varoitus: Verohallinnon nimissä leviää huijausviestejä – "Älä klikkaa linkkejä"

Saitko "tärkeän viestin"? Elisan asiakkaita varoitetaan

Katso myös: Huijausyritykset yleistyvät – miten niitä voi torjua?

9:45imgHuomenta Suomen vieraina Finanssiala ry:n johtaja Niko Saxholm ja Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Suomen Telemarkkinointiliitto

Tuoreimmat aiheesta

Verkkohuijaukset