Sennan perintö auttaa kahta miljoonaa lasta vuodessa – "Voima jatkaa kasvamistaan"

F1-legenda Ayrton Sennan voimakas perintö on auttanut Brasiliassa jo lukuisia miljoonia lapsia.

Senna unelmoi uransa aikana rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kaventamisesta Brasiliassa. Hän ehti kertoa siskolleen suunnitelmistaan auttaa vähävaraisia ja antaa Brasilialle takaisin vain muutamia viikkoja ennen traagista kuolemaansa vuonna 1994.

34-vuotiaana menehtynyt kolminkertainen F1-maailmanmestari ei ehtinyt itse toteuttaa unelmiaan, mutta hänen siskonsa Viviane otti Ayrtonin haaveen toteuttaakseen. Kuusi viikkoa Ayrtonin kuoleman jälkeen Viviane perusti kansalaisjärjestön Ayrton Senna Foundation.

"Päätin keskittyä johonkin suureen"

Ayrton Sennan nimellä on valtava painoarvo, ja järjestö kerääkin rahaa pitkälti legendan brändin avulla. Ayrton Senna Foundation on kanavoinut Brasilian yhteiskunnalle, erityisesti lasten koulutukseen, jo satoja miljoonia euroja.

– Päätin keskittyä johonkin suureen, ja se on koulutus, koska se on perusta jokaisen ihmisen tai valtion hyvinvoinnille. Ei ole ihmistä tai valtiota, joka voisi hyvin ilman koulutusta, Viviane Senna kertoo.

Ayrton edustaa valtavaa, kirkasta voimaa Brasilialle.

Viviane tietää sen brasilialaisena hyvin. Brasilian lasten ja nuorten koulutus on ollut heikossa jamassa.

Vuoden 2015 Pisa-tutkimuksessa (15-vuotiaiden oppilaiden taitoja mittaava tutkimus) Brasilia oli 70 maan rankingissa 63:s. Brasilialaisnuorten lukutaidot ja matemaattinen osaaminen ovat heikossa jamassa.

Ayrton Senna Foundation yrittää iskeä tätä ongelmaa vastaan. Se auttaa joka vuosi noin kahta miljoonaa lasta ja kouluttaa 60 000:ta opettajaa.

Järjestö ei suuntaa resurssejaan pelkästään perinteiseen koulutukseen. Ayrton Senna Foundation järjestää koululaisille koodausohjelmia ja yrittää opettaa heille niin sanottuja pehmeitä taitoja:

– Täytyy oppia muitakin taitoja, kuten johtamista, tiimityötä, toisten huomioimista, yhteistyötä, aloitteellisuutta ja joustavuutta. Pehmeitä taitoja, jotka ovat 2000-luvulla ihmisten täyden kehittymisen kannalta yhtä tärkeitä kuin perinteiset kognitiiviset taidot.

– Koulut eivät ole ymmärtäneet tätä uutta tehtäväänsä Brasiliassa – eivätkä muuallakaan maailmassa.

Ayrton Senna Foundation kuitenkin on. Ja brasilialaislasten onneksi sekä järjestö että Sennan perintö voivat hyvin.

– Aika lentää, mutta Ayrtonin voima jatkaa kasvamistaan, Viviane Senna sanoo.

– Ayrton edustaa valtavaa, kirkasta voimaa Brasilialle.

Brassiurheilijoiden suurin inspiraation lähde

Sennan kuvat pomppaavat Brasiliassa esiin kaikilla elämänalueilla – lasten sarjakuvista ketsuppipurkkeihin. Legenda on esillä. Nuoremmillakin brasilialaisilla on käsitys, kuka Senna, yksi kaikkien aikojen F1-kuskeista, oli.

Brasilian olympiakomitea toteutti ennen Rion kesäolympialaisia 2016 tutkimuksen, jonka mukaan Senna oli brassiurheilijoiden suurin inspiraation lähde. Monet näistä urheilijoista olivat niin nuoria, etteivät koskaan nähneet Sennaa ajamassa.

– Meillä on vain vähän sankareita, joita ihailtiin ja jotka edustavat hyviä brasilialaisia arvoja. Hän (Ayrton) oli yksi harvoista. Hän ylitti sen rajan, että hän olisi vain joku, jota ihailtiin – idoli, upea persoona. Hän oli sankari ja edusti Brasilian valoisaa puolta aikana, jolloin Brasilia oli synkkä. Hänellä oli syvä asema Brasilian sielunelämässä. Todella tärkeä asema, Viviane ylistää.

Ayrton Sennan vaikutus oli hänen siskonsa Vivianen mukaan niin syvä kuin Senna ja Brasilia olisivat olleet yhtä. Yksi yksikkö.

– Oli kuin kaikki brasilialaiset istuisivat hänen autossaan, puskisivat sitä eteenpäin. Kuin olisimme heiluttaneet lippua hänen kanssaan palkintopallilla.

Sennan esimerkki kannustaa

Senna ehti piirtää brassien sydämiin lähtemättömän vaikutuksen monella tapaa. Hän oli räiskyvä, itseensä vankkumattomasti luottanut, avoin ja rohkea persoona, joka häikäisi poikkeuksellisilla ajotaidoillaan.

F1-radoilla on nähty lukemattomia hyviä pilotteja, jotka pystyvät kisaamaan sinänsä nopeasti, tasaisesti ja suhteellisen virheettömästi. Harvassa ovat olleet sellaiset kuin Senna: kuskit, jotka pystyvät ajamaan tavallisen tuolle puolen, ylittämään todennäköisyyksinä pidettyjä rajoja hätkähdyttävillä superkierroksillaan. Iskemään ekstravaihteen silmään.

Eikä tätä selittänyt pelkästään Sennan kiistaton lahjakkuus. Hänestä on puhuttu niin, että tuskin kukaan muu kuljettaja F1-historiassa on omistautunut enemmän lajille ja antanut itsestään enemmän menestyksen taipumattomalle tavoittelulle. 

Viviane käyttääkin nykyään veljeään esimerkkinä kannustaessaan lapsia saavuttamaan potentiaalinsa: ”kehittämään lahjaa, joka heille on annettu”.  

– Kaikki ihmiset tulevat nähdäkseni tähän maailmaan ollakseen jotain. Ihmiset ihailivat Ayrtonin kykyä olla oma itsensä. Kykyä olla se, mitä hänen oli tarkoitettu olevan tässä maailmassa.

– Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden tehdä samoin, kehittää heitä ihmisinä täyden koulutuksen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat