Mainos

Selvitys Vihtavuoresta: Suuronnettomuuden riski oli todellinen ja vakava

14:36

Viranomaisselvityksen mukaan Vihtavuoren räjähdetehtaalla syntynyt suuronnettomuuden riski on ollut todellinen ja vakava. Selvitykseen osallistuivat Keski-Suomen poliisilaitos, Onnettomuustutkintakeskus ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Laukaan Vihtavuoressa Forcit Oy:n räjähdetehtaalla sattui vakava vaaratilanne viikko sitten keskiviikkona, kun räjähdejätettä sisältänyt säiliö alkoi kuumentua. Savuavan räjähdejätekontin huomasi vartija, joka oli rutiinikierroksella tehtaan alueella.

Kontti oli odottanut käsittelyä lähes vuoden

Säiliön sisältö on nyt selvitetty ja viranomaiset pitävät todennäköisenä, että kuumenemisen aiheuttivat louhintatyömaalta jätteenä hävitettäväksi lähetetty herkistetty emulsioräjähdysaine sekä rikkipitoinen malmi, jotka reagoivat säiliössä keskenään.

Räjähdysaineen kanssa reagoinut malmi on todennäköisin peräisin Pyhäsalmen kaivoksesta Pyhäjärveltä. Säiliöön on päätynyt ilmeisesti myös kallion porareikiin asennetut aloituspanokset räjähdeaine heksogeeniä.

Kontti on odottanut käsittelyä Forcitin Vihtavuoren tehdasalueella elokuusta 2012 alkaen.

Selvitys kertoo, että rikkipitoinen malmi, happi sekä räjähdysaineen sisältämä ammoniumnitraatti ovat saaneet aikaan kemiallisen ketjureaktion, jonka seurauksena säiliössä on tapahtunut lämpenemistä. Säiliön lämpötila on noussut ainakin noin kahteensataan asteeseen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto tarkastaa Vihtavuoren tehdasalueen tämän päivän aikana. Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota räjähdysaineiden ja räjähdysainejätteiden nykyiseen säilytykseen sekä arvioidaan tehtaan edellytyksiä aloittaa toimintansa uudelleen.

Jatkossa suurin haaste on Vihtavuoren tehtaalle kertyneen räjähdysainejätteen hallittu hävittäminen. Jätteen hävittämisestä vastaa Forcit Oy, jonka toimintaa valvoo turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.