Selvitys: Lihavuusleikkaus voi muuttaa maku- ja hajuaistia

Maku- ja hajuaisti voivat muuttua lihavuusleikkauksen jälkeen.

Obesity Surgery -julkaisussa ilmestyneen selvityksen mukaan monet lihavuusleikkauksen läpikäyneet potilaat kokevat jälkikäteen muutoksia maku- ja hajuaisteissaan.

Selvityksessä oli mukana 103 brittiä, joille tehtiin mahalaukun ohitusleikkaus. Heistä 73 prosenttia ilmoitti leikkauksen jälkeen makuaistin muutoksista ja 42 prosenttia hajuaistin muutoksista.

Makuaistin muutokset liittyivät erityisesti makeisiin ja happamiin makuihin. Yksittäisistä ruoista muutokset olivat suurimpia kanan, naudan, porsaan, paahtopaistin, lampaan, makkaroiden, kalan, pikaruoan ja rasvaisen ruoan, suklaan, pastan ja riisin mauissa.

Lähes kaksi kolmasosaa potilaista alkoi tuntea vastenmielisyyttä tiettyjä ruokia kohtaan. Varsinkin lihatuotteet herättivät inhoa. Kolmasosa potilaista vältteli kanaa, naudanjauhelihaa, naudanpihviä, lammasta, makkaroita, pekonia ja kinkkua.

Muutoksilla voi olla positiivinen vaikutus painonpudotukseen. Tutkijat nimittäin havaitsivat, että joitakin ruokia inhoamaan alkaneet potilaat pudottivat leikkauksen jälkeen keskimäärin yli kahdeksan kiloa enemmän painoa kuin ne, joiden makuaisti säilyi ennallaan.

Vaikka selvityksessä löydettiin yhteys lihavuusleikkauksen ja aistimuutosten välillä, syy- ja seuraussuhdetta ei pystytty osoittamaan.

Päätutkija Lisa Graham Leicester Royal Infirmary -sairaalasta uskoo, että muutosten taustalla saattaa olla ruoansulatushormonien ja keskushermoston ilmiöiden yhdistelmä.

Graham huomautti, että lihavuusleikkausta harkitseville potilaille kerrotaan yleensä etukäteen mahdollisesta maku- ja hajuaistin katoamisesta.

Lähde: Webmd.com

Kuva: Colourbox.com

Mitä lihavuusleikkauksessa tapahtuu? Kenelle sellainen voidaan tehdä? Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Mikael Victorzon puhui aiheesta Studio55.fi-lähetyksessä helmikuussa 2012. Katso video alta.

Lihavuusleikkaukset. 32:29

Lue myös:

    Uusimmat