Selluliiteille kyytiä – tiesitkö nämä faktat?

Tiesitkö, että geenit vaikuttavat myös selluliittiin? Lue tämä ja 12 muuta faktaa.

Ovatko reitesi muhkuraiset? Vältteletkö lyhyiden alaosien käyttöä? Et ole yksin, sillä jossain vaiheessa elämäänsä selluliitista kärsii naisista lähes 90 prosenttia.

Selluliittia syntyy, kun sidekudokset heikentyvät ja menettävät joustavuuttaan. Selluliitti ei ole vain pyöreiden ongelma, vaan sitä esiintyy yhtä lailla myös laihoilla. Tavallisimmin sitä kertyy lantiolle ja reisiin. Tiesitkö nämä muut selluliittifaktat?

Naisilla on selluliittia enemmän kuin miehillä. Nainen voi lohduttautua sillä tiedolla, että miehistäkin selluliitista kärsii noin joka kymmenes.

Ongelma pahenee iän myötä. Hormoneilla on vaikutusta selluliitin esiintymiseen. Vanhetessa naisen estrogeenitaso laskee, mikä hidastaa verenkiertoa. Se myös vähentää kollageenintuotantoa ja heikentää tukikudoksia.

Selluliitit ovat geeneissä. Jos äidilläsi ja isoäidilläsi on selluliittia, on todennäköistä, että sitä kertyy myös sinulle. Ei hätää, sillä onneksi geenit ovat vain yksi tekijä. Selluliitin esiintymiseen voi itse vaikuttaa esimerkiksi ruokavaliolla, liikunnalla ja painolla.

Selluliitti ei ole vain ylipainoisten ongelma. Sitä on myös normaalipainoisilla ja jopa langanlaihoilla. Ylipainoisilla se vain näkyy helpommin. Mitä enemmän rasvaa ihon alla on, sitä todennäköisemmin kudos pettää ja aiheuttaa muhkuroita.

Liikunta on tehokas keino taistelussa selluliittia vastaan. Se ei poista selluliittia kokonaan, mutta se voi ehkäistä ja vähentää sitä. Ongelma-alueiden venyttäminen ja vahvistaminen sekä rasvaprosentin pienentäminen voivat auttaa. Lihakset venyttävät ihoa, mikä saa selluliitin näyttämään vähäisemmältä.

Kilojen karistamisessa ja ulkomuodon parantelussa tehokkainta on monipuolinen harjoittelu, joten kannattaa kehittää sekä lihaskuntoa että hapenottokykyä. Kilot karisevat kyllä pelkkää aerobista liikuntaa harrastamalla, mutta lihakset ryhdittävät yleistä olemusta.

Voiteet eivät poista selluliittia. Retinoideja sisältävät tuotteet vahvistavat ihoa. Se vähentää muhkuroiden näkymistä mutta ei poista niitä. Joidenkin tutkimusten mukaan voiteet ja esimerkiksi kofeiinia, inkivääriä tai vihreää ja mustaa teetä sisältävät kuorinta-aineet saattavat vahvistaa verenkiertoa ja nujertaa rasvasoluvarastoja.

Täyteaineet, kuten Restylane, voivat tasoittavat ihon pintaa. Yleensä niitä käytetään poskipäiden muotoiluun ja ryppyjen tasoittamiseen, mutta niistä voi olla myös väliaikaista apua selluliitin piinaamille alueille. Hoidot ovat kuitenkin kalliita, ja vaikutus kestää vain muutamia kuukausia.

Hieronta toimii taistelussa selluliittia vastaan. Apua on myös muista ulkoisista menetelmistä, kuten laserista ja radiotaajuushoidosta. Tulokset eivät ole pysyviä, mutta hoidot ovat lyhytaikaisesti tehokkaita. Osan vaikutukset voivat näkyä jopa vuoden ajan.

Selluliittiin ei tepsi rasvaimu. Toimenpide voi jopa saada rasvan jakautumaan epätasaisemmin. LPG Endermologie -menetelmä, jossa kudoksia muokataan motorisoitujen rullien ja alipaineen avulla, sen sijaan vähentää selluliittia. Hoidot ovat kuitenkin kalliita, ja jotta tuloksia näkyisi, hoitokertoja tarvitaan noin kymmenen.

Ruokavaliosta on apua. Se ei yksin ratkaise sitä, onko selluliittia vai ei, mutta kasvispainotteinen ravinto vähentää koko kehon tulehduksia ja auttaa painonhallinnassa. Vesi puolestaan pitää sidekudokset vahvoina ja joustavina.

Vaatteista ei ole apua taistelussa selluliittia vastaan. Esimerkiksi kompressiolegginsit vähentävät kyllä hölskymistä liikuttaessa, mutta mitään todellista muutosta ne eivät saa aikaan. Ne voivat jopa lisätä selluliittia, jos ne rajoittavat verenkiertoa.

Tupakointi ei ole hyvästä myöskään selluliittisodassa. Tupakan on todettu hidastavan veren virtausta ja vähentävän kollageenintuotantoa. Kollageenintuotanto vaikuttaa sidekudosten kimmoisuuteen ja lisää niiden vaurioitumisriskiä, mikä kasvattaa selluliitin todennäköisyyttä.

Selluliitin poistamiseen ei ole pysyvää ratkaisua. Tämä ei tarkoita sitä, ettei sellaista voisi tulevaisuudessa olla. Tutkimus kehittyy, ja koko ajan löydetään uusia keinoja taistella selluliittia vastaan.

Lue myös:

AVA

Lähde:Health.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja