Eroon selluliitista oikeanlaisella hoidolla

Muhkurainen, turvonnut iho on monelle naiselle tuttu vaiva, mitä vastaan kaikki keinot ovat sallittuja. Opi tunnistamaan selluliittisi ja hoida sitä oikein.

Selluliitti on monelle naiselle ikuinen päänvaiva, sillä muhkurat iholla sekä näkyvät, että tuntuvat. Selluliitti on ihonalaisen rasvakudoksen häiriötila, missä kudoksen verenkierto ja hapensaanti on heikentynyt. Rasvasolut ovat suurentuneet ja täyttävät sidekudoksen välissä olevat tilat. Tuloksena on muhkurainen, epätasainen iho, mikä voi olla kosketusarka.

Kosmeettista selluliittia on kolmea eri astetta, ja niitä hoidetaan hyvinkin eri tavoin.

Ensimmäisen asteen selluliitti – pehmeä selluliitti

Tässä vaiheessa rasvasolut ovat hieman suurentuneet ja selluliitin voi erottaa puristamalla kevyesti ihoa, jolloin selluliitti näkyy ns. appelsiini-ihona. Eniten pehmeää selluliittia esiintyy paikoissa, joihin helposti kerääntyy rasvaa, kuten käsivarsissa ja jaloissa.

Pehmeä selluliittia esiintyy lähes kaikilla naisilla ikään katsomatta, mutta se lisääntyy iän myötä ja lihaskudoksen vähentyessä.

Hoito: Ylipainoisella hidas laihtuminen vähentää pehmeää selluliittia kehossa. Paras keino on kuitenkin ennaltaehkäistä selluliitin lisääntymistä huolehtimalla lihasten kunnosta. Lihaskuntoharjoittelu ehkäisee selluliitin syntymistä ja vähentää jo olemassa olevaa.

Päivittäinen kuivaharjaus ongelma-alueella kiihdyttää verenkiertoa kudoksessa ja näin vähentää selluliitin syntyä ja sulattaa. Myös erilaiset selluliittivoiteet auttavat, sillä ne kiinteyttävät ihoa ja niiden sisältämät aktiiviaineet kiihdyttävät verenkiertoa.

Toisen asteen selluliitti – kova selluliitti

Toisen asteen selluliitissa rasvasolut ovat jo selkeästi suurentuneet ja muodostavat rykelmiä iholle. Selluliittikudos erottuu selkeästi muhkuraisena alueena seistessä ja sivulta katsottuna.

Kova selluliitti on erittäin yleistä nuorilla naisilla, ja sitä esiintyy eniten lantiolla ja yläreisissä. Syyt johtuvat pitkälti elämäntavoista: Huonosta ravinnosta ja liikunnan puutteesta.

Kovan selluliitin erottaa, siitä että iho on kireä ja epätasainen, eikä sen muoto muutu kävellessä.

Hoito: Toisen asteen selluliitin hoito tulisi aloittaa heti, kun selluliitti huomataan, muutoin siitä ei pääse ikinä eroon. Hoito on samaa kuin pehmeän selluliitin hoidossa, mutta myös erilaiset vartalohoidot ovat tehokkaita.

Mesoterapia-injektiohoito on toimenpide, jolla on saatu hyviä tuloksia taistelussa selluliittia vastaan. Siinä ihon keskikerrokseen eli dermikseen pistetään pienillä pistoksilla aktiiviaineita, mitkä kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja hävittävät selluliittia. Myös vartalohoidot, joissa selluliittikudosta nostetaan ja irrotetaan lihaksesta ovat tehokkaita.

Kolmannen asteen selluliitti – kipeä selluliitti

Kolmannen asteen selluliitissa kudos on kipeä ja muhkuraisuus näkyy myös makuuasennossa. Tämän tyyppinen selluliitti on harvinaista ja myös vaikeinta hoitaa. Eniten, sitä esiintyy jaloissa. Iho on harmahtava ja kosketusarka.

Kolmannen asteen selluliittia voi esiintyä minkä ikäisellä tahansa. Se johtuu useimmiten huonosta verenkierrosta ja nesteen kerääntymisestä kudokseen.

Hoito: Ensisijaisen tärkeää hoidossa on pyrkiä kiihdyttämään verenkiertoa ja lisätä nesteen poistumista kehosta. Suositeltua liikuntaa on jalkojen lihaksia monipuolisesti aktivoivat, mutta hellät lajit, kuten uiminen, kävely ja pyöräily. Vartalohoidoista lymfahieronta on tehokkainta, sillä se poistaa nesteitä kehosta.

MTV3/Helmi

Lähde: Hello

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat