Seitsemän helppoa tapaa pitää mieli virkeänä

Self.com listasi seitsemän helppoa tapaa pitää aivot virkeänä ja keskittymiskykyä yllä. Mitkä kaikki asiat voivat auttaa aivojasi toimimaan paremmin? Miten vältyt tulevaisuudessa muistisairauksilta? Tutustu asiantuntijoiden helppoihin ja toimiviin neuvoihin.

Sinun ei tarvitse tuhlata omaisuuttasi älypeleihin tai ratkoa jatkuvalla syötöllä sanaristikoita pitääksesi mielesi tiptop-terävänä. Self.com listasi helppoja, ilmaisia ja miellyttäviä tapoja edistämään kognitiivista terveyttäsi. Kaikki niistä perustuvat viimeisimpiin lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Hikoile

– Liikunta saattaa olla yksi parhaimmista tavoista ylläpitää kognitiivisia toimintoja ikääntyessäsi, kalifornialaisen Salk-instituutin professori Fred H. Gage kertoo. Hänen tutkimuksissaan kävi ilmi, että liikunta lisää merkittävästi verenkiertoa hippokampuksessa, muistille elintärkeässä osassa aivoja. Liiku tunnin verran ainakin neljästi viikossa ja aivosi pysyvät virkeänä.

Syö kuin kreikkalainen

Oletko koskaan miettinyt, miksi niin monet muinaiset kreikkalaiset filosofit tekivät nerokkaita havaintoja vielä vanhallakin iällä? Tuskin saamme koskaan varmuutta asiaan, mutta Välimeren ruokavalio hedelmineen, vihanneksineen ja hyvine rasvoineen (kuten oliiviöljy), vähäinen suolankäyttö ja punaisen lihan syönti tuskin haittasi. Välimerellistä ruokavaliota noudattavilla on 40 prosenttia alhaisempi riski sairastua Alzheimerin tautiin. Kokeile siis välimerellisiä reseptejä viinilasillisen kera – hillitty viininkäyttö on sallittu.

Tutki maailmaa

Yksi hyvä syy lisää varata lennot Brasiliaan (tai mikä eksoottinen paikka nimeäsi kutsuukaan): Uppoutuminen vieraaseen kulttuuriin voi edistää luovaa ajattelua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ulkomailla elävät ihmiset ovat parempia luovissa tehtävissä kuten piirtämisessä, kirjoittamisessa ja ongelmanratkaisussa.

– Oman kulttuurin ulkopuolella ihmiset väkisinkin oppivat arvostamaan pienten asioiden merkitystä. Kyky katsoa asioita monesta eri näkökulmasta rohkaisee meitä luovuuteen, ranskalaisen kauppaoppilaitoksen professori William W. Maddux kertoo.

Esimerkiksi ruuan jättäminen lautaselle voi olla amerikkalaisille loukkaus, mutta Kiinassa se on kohteliaisuus. Jos ulkomailla asuminen ei ole sinulle mahdollista, kokeile uuden kielen opettelua tai harjoitella kokkaamaan jonkin vieraan maan keittiön ruokia.

Tarkkaile painoasi

Tuntuu ehkä oudolta, että painollasi olisi mitään tekemistä aivotoiminnan kanssa, mutta lihavuuden on todettu nostavan muistinmenetyksen riskiä naisilla. Rasva vapauttaa kemikaaleja, jotka saattavat tuottaa neuroneille haitallisia hormoneja. Katso, mikä on sinun painoindeksisi ja pyri pitämään painosi sopivana.

Nuku tarpeeksi

Unenpuute tekee kenestä tahansa vähemmän terävän. Väsyneenä keskittymiskyky herpaantuu, joten olisi tärkeää, että aivosi saisivat yöllä levätä. Tähtää seitsemän tai mielellään kahdeksan tunnin yöuniin per yö. Näin aivosi pystyvät käsittelemään tietoa paremmin, muistisi pysyy terävänä ja mieli myönteisenä.

Kokeile jotain hauskaa

Minkä tahansa uuden taidon oppiminen (seinäkiipeily, tango, tuulihattujen teko) voi luoda uusia hermostollisia polkuja aivoissa, jotka pitävät mielesi virkeänä ajan saatossa. Ratkaiseva tekijä on, että tämä uusi taito on jotain mistä todella pidät.

– Tähän ei liity mitään sen monimutkaisempaa: mitä enemmän jostain asiasta nautit, sitä enemmän haluat tehdä sitä, professori Yaakov Stern Columbian yliopistosta kertoo.

Hajota ja hallitse

Monen asian tekeminen yhtaikaa voi tuntua tuottoisalta, mutta työsi laatu saattaa kärsiä.

– Ajattele aivojasi yökerhona: ovimikko päästää vieraan kerrallaan sisään. Jos vieraat tungeksivat ovella, syntyy kaaos. Jos jokin asia vaatii hyvää lopputulosta ja keskittymistä, sulje pois häiritsevät tekijät. Kirjaudu ulos Facebookista, sähköpostista ja sulje puhelimesi. Kun olet saanut tehtävän valmiiksi, voit kaikessa rauhassa avata vempaimet ja keskittyä taas niihin, lääkäri Adam Gazzaley Kalifornian yliopistosta ohjeistaa.

Lue myös:

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Self.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja