Sedu Koskisen ravintoloissa hiki peittyy kukkaistuoksuun

Kun ravintoloiden tupakansavu hälveni lain myötä, alettiin puhua hikiongelmasta. Kun musiikin tahdissa hytkyvä ravintolakansa ei enää polttanut tupakkaa, hiki alkoi haista. Seppo "Sedu" Koskisen ravintoloissa kuitenkin tuoksuu raikkaalta, sillä ilmastointilaitteet ovat vaatimustasoa tehokkaammat. Koskisen yökerhoissa hikiongelmaa torjutaan myös ilmastoinnin kautta leviävällä kukkaistuoksulla.

Kun tupakkalaki tuli voimaan vuonna 2007, osa ravintoloista haki kahden vuoden jatkoaikaa. Jatkoaika päättyi tämän vuoden kesäkuussa, jolloin tupakat kärysivät enää ravintoloiden tupakkakopeissa. Sedu Koskisen mukaan suomalaiset ovat tottuneet siihen, ettei tupakointi ole enää mahdollista tuoppi kourassa.

– Kaikki on sujunut erittäin hyvin. Joskus joku saattaa sytyttää tupakan vanhasta muistista, mutta 99-prosenttisesti kaikki noudattavat tupakkalakia.

Koskisen ravintoiloissa on ollut tupakkalain voimaanastumisesta lähtien valvojat tupakkakoppien vieressä. He ovat varmistaneet, ettei juoma ole sujahtanut asiakkaan mukana tupakointitilaan.

– Meillä juoman voi jättää juomaparkkiin, joita on tupakointikoppien ulkopuolella. Valvoja seuraa myös sitä, montako henkilöä tupakkakopissa on, sillä jokaisessa kopissa on sallittu vain tietty määrä ihmisiä.

Koskinen kertoo, että tupakointilain myötä hänen ravintolansa eivät ole tupakansavun sijaan haisseet hielle. Tunkkaisuus on vältetty hyvällä ilmastoinnilla.

– Meillä kaikissa ravintoloissa on todella tehokas ilmastointi. Tupakkalain voimaantulon aikaan uusittiin kaikki ilmastointilaitteet ja rakennettiin tehokkaampia kuin mitä olisi tarvinnut.

Koskisen ravintoloissa tunkkaista hajua vastaan on taisteltu myös ilmastoinnin kautta levitettävällä kukkaistuoksulla.

Armas-ravintoloissa viihtyvät myös aikuiset

Tällä hetkellä SK-ravintoloissa on käynnissä mittava perusparannus. Vuoden aikana kaikkiaan 22 ravintolaa käydään läpi ja uutta ilmettä on luomassa yli sata henkilöä. Kun yksi paikka on uusittu, työmiehet siirtyvät seuraavan ravintolan kimppuun.

– Olemme tekemässä mahtavia muutoksia. Uudistuksen lopputuloksena syntyy Armas-nimisiä ravintoloita, jotka on rakennettu 60-luvun henkeen. Kyseessä on hauska konsepti, joka muistuttaa ulkoisesti mummolaa. Se on rento ja rahvaanomainen.

Koskinen kertoo, että Armas-konseptilla haetaan perinteistä ravintolakulttuuria, jossa nuoret ja vanhat voivat istua samassa ravintolassa sulassa sovussa. Armas-ravintoloiden musiikki on enemmän vanhemman väen makuun.

– Mutta toki soitetaan myös diskoa ja sen tyyppistä musiikkia, mitä 80-luvun alussa, kun viisikymppiset olivat kaksikymppisiä, Koskinen lupaa.

Armas-ravintoloita on avattu jo muun muassa Lahteen, Tampereelle ja Rovaniemelle. Seuraavia avajaisia juhlitaan perjantaina 23.10. Kuopiossa.

– Jossain vaiheessa ravintoloita suunnattiin liikaa nuorisolle. Ainakin Lahden Armas-ravintolassa keski-ikä on ollut noin 40 vuotta, Koskinen tietää.

Lue myös:

    Uusimmat