Sebastien Ogier saa loistavan tilaisuuden Tommi Mäkisen alaisuudessa – mutta miten rallimestarilta luonnistuu suomi?

Sebastien Ogier hyppäsi Toyotan rattiin Suomen lumisissa maisemissa:"Tarvitsemme lisää kilometrejä, mutta tunnen auton potentiaalin" 9:07
Sebastian Ogier testasi tuoretta WRC-kilpuriaan Saarijärvellä.

Kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier saa lapsuudensankarinsa uudeksi pomokseen Toyotan WRC-rallitiimissä.

Ogier varttui ranskalaisessa Forest-Saint-Julienin pikkukylässä lähellä Gapin kaupunkia, jonka ympäristössä on ajettu Monte Carlon MM-rallin erikoiskokeita useina vuosina. Ogier seurasi tiiviisti silloisia rallimaailman tähtiä, jotka taistelivat sekunnin kymmenyksistä tulevan mestarin kotiseudulla.

Yksi näistä tähdistä oli Tommi Mäkinen, joka voitti Monte Carlon MM-rallin neljä kertaa putkeen vuosina 1999-2002. Mäkinen jakoi pitkään Monten voittotilaston ykkössijaa Walter Röhrlin ja Sandro Munarin kanssa, mutta 2010-luvulla Sebastien Loeb ja Ogier pistivät ennätykset uusiksi. Molemmat ranskalaiset ovat voittaneet legendaarisen rallin seitsemästi.

Ogier ajaa Mäkisen alaisuudessa ensi kaudella, joka jäänee ranskalaiskuljettajan viimeiseksi rallin MM-sarjassa.

– Tähän mennessä kaikki on sujunut hyvin Tommin kanssa. Tämä on minulle hieno mahdollisuus työskennellä hänen kanssaan. Hän oli idolini, kun olin nuori. Seurasin häntä Monte Carlon rallissa, jonka hän voitti useasti, Ogier kertoo.

Ogierin ja Mäkisen välinen yhteistyö käynnistyy kunnolla vajaan kuukauden kuluttua, kun MM-kausi 2020 polkaistaan käyntiin Monte Carlon osakilpailulla.

– Olen jo nyt huomannut, että Tommilla on samanlainen mentaliteetti kuin minulla. Haluamme hioa jokaista yksityiskohtaa, jotta olisimme mahdollisimman suorituskykyisiä. Toivottavasti saavutamme hyviä tuloksia yhdessä, Ogier sanoo.

Ogier saavutti neljä ensimmäistä mestaruuttaan Volkswagenilla vuosina 2013-16. Vuosina 2017-18 hän juhli MM-titteleitä M-Sport Fordin kanssa. Viime kaudella Ogier kilpaili Citroenin C3 WRC -autolla, jolla hän ylsi MM-sarjassa kolmanneksi Ott Tänakin ja Thierry Neuvillen jälkeen.

Nyt Ogier saa käyttöönsä Toyota Yaris WRC -auton, jolla Tänak saavutti mestaruuden tänä vuonna. Virolaiskuljettaja Tänakin ura jatkuu puolestaan Neuvillen tallikaverina Hyundailla.

– Yksi isoimmista haasteista on se, että pystymme sopeutumaan mahdollisimman nopeasti uuteen autoon. Mutta myös Ott vaihtaa tallia.

Thierry on ainoa kuljettaja, joka lähtee hyvin valmistautuneena uuteen kauteen. Katsotaan, mitä pystymme tekemään, mutta suunnitelmana on taistella mestaruudesta, Ogier kaavailee.

Toyotan WRC-tiimin juuret ovat tallipomo Mäkisen tiluksilla Puuppolassa, ja iso osa tallin henkilöstöstä on suomalaisia. Ogierin suomen kielen sanavarasto ei ole vielä kovinkaan laaja, mutta se kehittyy varmasti vuoden aikana.

– Terve! Mitä kuuluu? Hyvä, hyvä, Ogier luettelee osaamiaan sanoja.

– En osaa tämän enempää. Kim Vatanen (ex-manageri) opetti nämä minulle joitakin vuosia sitten, mutta nyt minun pitää opetella enemmän, Ogier naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat