Sebastian Vetteliltä kovaa kritiikkiä nykyformuloille – "Se on juuri se, mitä meiltä puuttuu"

4:50
Mika Salo näkee F1-kauden tiivistämisen järjestelykysymyksenä.

Saksalainen F1-kuski Sebastian Vettel sanoo nykyisten formula-autojen olevan liian painavia. Autojen paino on noussut Vettelin uran alkuajoista yli 150 kilolla, mikä Vettelin mielestä näkyy ajamisessa.

– Sen huomaa etenkin shikaaneissa, kun autoa kääntää puolelta toieslle. Minusta autot ovat nykyisin liian raskaita, Vettel sanoo motorsport-total.comin haastattelussa.

– On uskomatonta, miten paljon downforcea nykyisissä autoissa on ja miten nopeita ne ovat nopeissa ja keskinopeissa mutkissa. Mutta hitaissa mutkissa painon tuntee.

Kun Vettel aloitti F1-uransa vuonna 2007, autojen minimipaino aika-ajoissa oli 605 kiloa ja kilpailussa 600 kiloa. Siihen aikaan myös auton polttoaine laskettiin mukaan painoon. Nykyisin F1-autot painavat noin 750 kiloa.

– Minusta voisimme hyvin vähentää autojen downforcea ja tehdä samalla autoista vähän kevyempiä. Kierrosajat pysyisivät samanlaisina tai muuttuisivat jopa nopeammiksi. Oli ehdottomasti hienoa, kun autot painoivat 600 tai 620 kiloa, Vettel sanoo.

Vettel vertaa formuloita kartingautoon, joissa hänen mukaansa tehon ja painon suhde mahdollistaa kuljettajalle enemmän.

–Kartingautossa ei ole läheskään samanlaisia tehoja, mutta painon ja tehon suhde on se, mikä yllättää. Koska se on niin kevyt, sitä on helppo käsitellä, se on hyvin ketterä. Se on juuri se, mitä meiltä puuttuu, leikkimisen tunne.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja