”Se oli typerä päähänpisto” - mies sai tuntuvan tuomion sienikokeilustaan

Huumaavien sienten kasvatuksesta ja etenkin niiden myynnistä saattaa seurata koviakin rangaistuksia.

Syy on se, että LSD:n tapaan vaikuttavat sienet luokitellaan erittäin vaarallisiksi huumausaineiksi. Tullin mukaan niin sanottujen taikasienten kasvatukseen tarkoitettujen alustojen tilaaminen hollantilaisista nettikaupoista on lisääntynyt reilusti viimeisen kahden vuoden aikana. Alustat ovat muovilaatikoita, joissa on valmiina hermomyrkky psilosybiiniä tai psilosiinia sisältävien sienten rihmastoja.

Yhdestä alustasta voi tullin arvion mukaan saada 400 grammaa tuoretta sientä. Tullin näkemyksen mukaan yksi hallusinogeeninen annos saadaan yhdestä grammasta tuoreita sieniä. Siten käyttöannokset yhdestäkin alustasta ovat suuria.

Sienten myynti muille johtaa helposti epäilyyn huumausainerikoksesta tai jos määrät ovat merkittäviä, törkeästä huumausainerikoksesta. Törkeästä huumausainerikoksesta rangaistukset ovat 1-10 vuotta vankeutta.

Alustojen tilaamista puolestaan tutkitaan huumausainerikoksen valmisteluna. Siitä voidaan tuomita lievimmillään sakkoihin ja pisimmillään kahden vuoden vankeuteen.

Sienten kasvatus omaan käyttöön katsotaan yleisimmin huumausainerikokseksi, jos sienten määrä ei ylitä törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkkejä.

Kun kasvatus lähti käsistä

Esimerkiksi neljä vuotta sitten kolmikymppinen vantaalaismies sai puolentoista vuoden tuomion psilosybiini-sienten kasvattamisesta ja myymisestä. Ensikertalaisena hän sai suorittaa rangaistuksensa ehdonalaisessa, mutta sen lisäksi Helsingin käräjäoikeus määräsi miehen 60 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Mies oli kasvattanut omakotitalonsa pannuhuoneessa sieniä, joiden itiöitä hän oli saanut tuttavaltaan. Hän rakensi kasvatusalustat itse netistä löytämiensä ohjeiden perusteella. Kasvatuksen motiivina oli miehen mukaan uteliaisuus.

Mies oli kuullut, että osa viljelmistä menee väistämättä pieleen, joten hän perusti varmuuden vuoksi neljä viljelmää. Odotuksista huolimatta kaikki alkoivat kasvaa, joten sadot olivat yllättävän isot.

Satoja oli kaikkiaan neljä ja projektin lopuksi miehellä oli käsissään noin neljä kiloa kuivattuja sieniä. Sieniä säilytettiin pakastimessa ja sieltä poliisikin ne kotietsinnän yhteydessä löysi.

Mies kertoi oikeudessa käyttäneensä sieniä parisen kertaa kuukaudessa ja kasvattaneensa ne omaan käyttöönsä. Hän oli kuitenkin myynyt puoli kiloa sieniä tutulleen euron grammahintaan. Oikeudessa mies kuvasi myyntiä typeräksi päähänpistoksi.

Oman kertomuksensa mukaan miehen oli tarkoitus heittää sienet pois, sillä perheeseen oli syntymässä lapsi. Lisäksi hän ei ollut tiennyt, kuinka laitonta sienten kasvatus ja hallussapito oli.

Mies katsoi itse, että hänet olisi tuomittava huumausainerikoksesta törkeän tekomuodon sijaan.

Rinnnastus ekstaasiin

Helsingin käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkit täyttyivät asiassa. Syynä oli se, että kyseessä oli erittäin vaarallinen huumausaine, määrä oli käyttöannoksittain laskettuna suuri ja hän oli myynyt huumetta muille.

Käyttöannosten arvioiminen oli oikeudessa hankalaa, koska ne vaihtelevat käyttäjän, sienilajin ja niiden käsittelyn mukaan. Erityisen haastavaksi tilanteen teki se, että mies oli kuivannut sienet väärin, joten vaikuttavan aineen määrä oli laskenut reilusti.

Oikeus päätyi lopulta siihen, että kyseisessä sienierässä yksi käyttöannos oli viisi grammaa kuivattuja sieniä eli koko määrästä olisi saanut 800 käyttöannosta.

Vaarallisuudeltaan oikeus rinnasti sienet ekstaasiin. Koska tuomio oli ensimmäisiä sienten kasvatuksesta ja myynnistä annettuja, laskettiin rangaistus jotakuinkin sen mukaan, mitä samasta käyttöannosmäärästä ekstaasia olisi tuomittu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja