Savusilakkasalaatti ja raparperikastike 13.7.2001

toim. Sari-Leena Heilanen

Vieraana kesäkeittiössä Matti J. Särömaa. Hän kertoo kalansavustuksen saloista ja valmistaa herkullista savukalaruokaa viikonvaihteen ruokavihjeeksi.

SAVUSILAKKASALAATTI


500g savusilakkaa
10 pientä perunaa
oliiviöljyä
kerä jäävuorisalaattia
2-4 sipulia
2 keitettyä kanamunaa
muutama retiisi
2 maustekurkkua

kastike:
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
Dijon sinappia
suolaa, pippuria
Perkaa savusilakat. Keitä perunat. Kun perunat ovat kypsyneet laita ne astian pohjalle lämpiminä ja kaada loraus oliiviöljyä perunoiden päälle. Öljyn vetäytyy lämpimiin perunoihin ja maustaa ne. Vuoraa tarjoiluastia salaatilla. Sekoita kalapalat ja perunat keskenään ja asettele salaatinlehtien päälle. Silppua sipulit, lohko kanamunat, paloittele retiisit ja maustekurkut. Valmista kastike lorauttamalla noin 1 dl öliiviöljyä erilliseen astiaan ja ja 1/3 dl punaviinietikaa. Mausta lusikallisella sinappia sekä ripauksella suolaa ja pippuria. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita kevyesti nostellen.

Kylmän savulohen kanssa maistuu hyvältä kirpeä kastike. Seuraava resepti on Matti J. Särömaan kirjasta Kalansavustuksen salat.

RAPARPERIKASTIKE


3-4 raparperinvartta
nokare voita
3-4 rkl vettä
hieman sokeria tai hunajaa
1 prk ranskankermaa

Pese ja kuori raparperit. Paloittele ja pane pannulle voinokareen kera. Lisää vettä 3-4 ruokalusikallista. Anna raparperin hautua, kunnes ne ovat pehmennneet. Muhenna raparperi ja lisää ripaus sokeria tai hunajaa. Sekoita joukkoon purkillinen ranskankermaa. Anna poreilla hiljalleen vajaat kymmenen minuuttia. Tarjoa savulohen kera.

Lue myös:

    Uusimmat