Saunan lauteet ja pintavaihtoehdot

Saunaan panostetaan poikkeuksetta paljon. Valittavissa on nykyään vaikka minkälaisia materiaaleja ja puulajeja, joita yhdistelemällä sauna saa aivan uudenlaista ilmettä. Paneloinninkin voi tehdä mielensä mukaan - pystyyn, vaakaan, vinoon tai näitä yhdistellen.

Nykyisin saunassa käytetään yhä enemmän lämpökäsiteltyä puuta. Syy ei ole pelkästään ulkonäöllinen: sen kosteuseläminen on huomattavasti pienempää kuin tavallisen, käsittelemättämän puun. Tämä on tervettä sekä rakenteiden että hygienian kannalta, sillä siinä pöpöt eivät mellasta kuten perinteisessä puumateriaalissa. Lämpökäsitellyn puun värisävyihin vaikutetaan paiston lämpötilalla: mitä korkeampi lämpötila, sen tummemmaksi puu tulee.

Kuusi on saunassa mäntyä parempi, sillä sen pihkaisuus on huomattavasti mäntypuuta pienempi. Nykyään alkaa taas - onneksi!- saada myös kaikkein perinteisintä suomalaista laudemateriaalia: haapaa. Haapa säilyttää kauniin valkean sävynsä ja on nahalle mitä miellyttävin; sen kestävyys ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin vaikkapa apassin.

Sivele vain yksi kerros - jos sitäkään

Saunan puupintojen käsittely on hyvin nopea ja kevyt toimenpide. Käytettävissä on saunasuojan ja laudesuojan nimellä kulkevia tuotteita sekä joitakin öljytuotteita. Laudesuoja on yleensä parafiinipohjainen öljy, jolla istuinosa voidaan suojata siten, että sen puhtaanapito hiukan helpottuu. Saunasuoja puolestaan on tarkoitettu seinäpaneeleihin; nykyään niitä saa sävytettyinäkin. Perusaines muistuttaa vesiohenteista lakkaa tai limaa ja niitä saa sivellä vain kerran - muuten pinnat alkavat kuumentua ja sehän ei suinkaan ole tarkoitus.

Suojakäsittelyä ei välttämättä edes tarvita. Halutessaan voi suojata vain paneelilautojen päät saunasuojalla kosteutta vastaan.

Saunan puupintoja voi käsitellä myös tietyillä öljytuotteilla. Saatavilla on esimerkiksi unikkoöljyllä pinnoitettua, lämpökäsiteltyä puuta. Niitä käytettäessä on kuitenkin syytä muistaa pari asiaa. Ensinnäkään pellavaöljypohjaiset tuotteet eivät oikein sovellu saunan olosuhteisiin. Toiseksi kaikilla öljytuotteilla on puun luontaista värisävyä tummentava vaikutus puun värisävy siis muuttuu jo sävyttämättömänkin öljyn vaikutuksesta.

Kaikki saunassa käytettävät pintakäsittelyaineet ovat sellaisia, jotka eivät muodosta kalvoa puun pintaan. Puu siis pääsee hyvin kuivumaan. Mutta tästäkin systä on erityisen tärkeää, ettei käsittelykertoja ole useita - silloin esimerkiksi saunasuoja alkaisi muodostaa peittävää kalvoa.

(Joka kodin asuntomarkkinat 27.10.2002)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja