Sauna - kodin hyvänolon keidas

Sauna on meille suomalaisille kovin rakas huone. Löylyissä voi rentoutua ja unohtaa hetkeksi arjen murheet. Tyylikkäästi muotoillussa ja kauniisti sisustetussa saunassa löylyistä nauttii entistä enemmän.

Hyvä sauna on tilava, viihtyisä ja löylyt juuri halutun vahvuisia. Kun toinen nauttii miedoista ja kosteista löylyistä, toinen nauttii kipakoista naaman kipristävistä löylyistä. Kiukaalla on suurin merkitys saunan viihtyisyydessä; voidaankin sanoa, että kiuas on saunan sielu.

Myös lauteiden muodoilla ja puupinnoilla on viihtyisyyden kannalta iso merkitys. Valmiin saunan voi viimeistellä kiukaalle laitettavalla saunatontulla ja tunnelmallisilla valaisimilla.

Puumateriaali kannattaa valita huolella

Vuosien saatossa isot lämpötilojen vaihtelut sekä jatkuva kastuminen ja kuivuminen kuluttavat lauteita ja saunan muita puumateriaaleja. Laudemateriaaleja valittaessa huomioidaan materiaalien väri, puhdistettavuus, oksaisuus, pihkaisuus sekä halkeamisherkkyys.

Yleisimmin runkopuuna käytetään havupuuta, joka kestää erinomaisesti kosteutta. Lehtipuut, kuten tervaleppä ja haapa sopivat vähäpihkaisuutensa vuoksi hyvin laudemateriaaleiksi.

Trendikäs kiuas sen olla pitää!

Kiuasta valittaessa on hyvä huomioida se, minkä tyyppisistä löylyistä nauttii. Pitääkö enemmän pisaramaisesta lempeästä lämmöstä vai perinteisistä kipakoista löylyistä?

Moderneista kiukaista löytyy myös erillinen höyryominaisuus, jolloin voi vain rentoutua ja nautiskella matalasta lämpötilasta. Rentoutumisen lisäksi höyry auttaa niin flunssan kuin allergian oireisiin.

Helon SoftHot -kiukaissa voi vaikuttaa löylyn voimakkuuteen kiuaskivien määrää vaihtelemalla. Suurella kivimäärällä löylyt ovat pehmeät ja kosteat ja kiviä vähentämällä löylyistä saa kipakammat.

Helo Cava, vuolukivinen design-kiuas, tuo niin uuteen kuin vanhaankin saunaan luonnonmateriaalien lempeyden. Kiukaan tasokivet ja sydänkivet takaavat lempeät ja miellyttävät löylyt. Matala lämpötila ja miellyttävä kosteus antavat nautittavat olosuhteet rentoutumiselle.

Uusia kiuasmalleja on mahdollista säädellä erillisten kaukosäätimien avulla. Ohjaimella on mahdollista hallita sekä kiukaan päälläoloaikaa että esiohjelmoitavuutta. Myös valaistusta on mahdollista ohjailla säätimellä.

Ristomatti Ratian suunnittelemilla Saunatonttu-kiukailla saunan saa hetkessä lämpimäksi. Nostamalla vain kiukaan kansi ylös sauna on hetimiten saunomiskunnossa.

Persoonallisia sisustusratkaisuja

Tänä päivänä saunan sisustamisessa ei tarvitse tyytyä perinteisiin ja tavanomaisiin ratkaisuihin. Eri valmistajilta löytyy useita eri sisustusratkaisuja muotoilluista lauteista valaisimiin.

Paneeleilla, lasiovilla sekä seinälaseilla saadaan saunasta luotua näyttävä ja viihtyisä hyvän olon keidas. Lasiseinillä saadaan aikaan myös tilan tuntua saunaosastolle ja tavallaan yhdistetään suihkuhuone saunan kanssa saaden yksi iso tila. Lasiseinän hyvänä puolena on myös sen takaama suora näköyhteys suihkutilaan. Tämä ominaisuus on hyvä etenkin, jos perheessä on pieniä lapsia

Musiikin ystävä voi halutessaan asentaa saunaan kovaääniset ja kuunnella niistä esimerkiksi rauhoittavaa jazzia tai bluesia.

Valaistuksella on merkittävä vaikutus tunnelman luomisen kannalta. Valaistuksen tulisi olla riittävä, mutta samanaikaisesti rauhallinen. Erilaiset kuituvalaisimet luovat saunaan puusta heijastuvan, pehmeän, saunan tunnelmaan sopivan valaistuksen.

Teksti: Johanna Tamminen
Kuvat: Helo Deco, Lasista, Marimekko, Sun Sauna ja Tikkurila

Lue myös:

    Uusimmat