Mainos

Sauna joulukuntoon – huolletaan lauteet ja kiuaskivet

Sauna on tietysti syytä laittaa joulukuntoon. Tällä kertaa huollettavissa lauteissa alkoivat jo näkyä käytön jäljet, vaikkei sauna kovin iäkäs olekaan.

Lauteet ja ritilät irrotetaan ja hiotaan joko käsin tai koneella (sopiva hiomapaperin karkeus on 180) ja hiotaan ne hiekkapaperilla (karkeus 180).

Koneella pitää muistaa hioa syyn suuntaisesti ja olla varovainen, ettei pintaa irtoa liikaa. Laudat on ruuvattu kiinni altapäin ja jos hioo liian innokkaasti, ruuvin kärki alkaa pistää esiin. Parasta olisikin ottaa ensin yksi ruuvi irti ja tarkastaa, kuinka paljon laudassa on varaa ohentua. Hiominen on parasta tehdä kohtuullisen usein, koska silloin selviää joka kerta vähällä työllä hiomisella selviää. Hiotut pinnat käsitellään hajuttomalla ja värittömällä parafiinivahalla.

Pahimmat töhnät ovat kuitenkin useimmiten lauteiden alapinnalla, jonne kertyy niin saunojan hiki kuin ihosta irtoava hilsekin. Ne ovat itiöille ihanteellista ravintoa ja jos sauna on kostea turhan pitkään käytön jälkeen, kasvuolosuhteet ovat niille mainiot. Kiuasta kannattaisikin pitää päällä vielä jonkin aikaa saunomisen jälkeen, jolloin se kuivattaa saunan kunnolla. Myös seiniltä ja lattialta vedetään vesi kumilastalla lattiakaivoon ja säädetään ilmanvaihto maksimiin vaikkapa tunnin ajaksi

Lauteiden huollon yhteydessä kannattaa tarkasta myös kiuaskivet - ne rapautuvat ja niistä karisee mustaa murua lattialle. Näin selvitään yhdellä siivouksella.

Lasiseinät ovat yleistyneet kovasti uusissa saunoissa ja sen mukana on tullut yksi uusi tarkastettava ja huollettava yksityiskohta: lasien kiinnikkeet ja ovien saranat. Ruuveilla on taipumus löystyä ja vaikka karkaistu lasi kestää muuten koviakin iskuja, sen reunat ovat arkoja ja saattavat särkyä yhteen kolahtaessaan - näinhän saattaa helposti käydä, jos lasioven yläpuolinen lasilevy on päässyt valahtamaan alaspäin.

(JKA 21.12.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.