Mainos

Sattuuko tatuoinnin poisto? Näin eroon nolosta kuvasta

Helsinkiläisen Valoklinikan hoitotuolilla istuu nainen, jonka vatsassa olevaa hämäkinseittitatuointia Tomi Anttilainen vaalentaa Q-switched -laserilla. Tarkoitus on häivyttää vanha kuva, jotta vanhan tatuoinnin päälle saadaan uusi kuva.

Siiri on käynyt Valoklinikalla jo muutaman kerran aikaisemmin. Konsultointikerralla hän kävi henkilökunnan kanssa läpi mitä tuleman pitää, ja ensimmäisellä hoitokerralla tatuointia vaalennettiin astetta vaaleammaksi. Nyt nainen haluaa vanhasta tatuoinnistaan haaleamman uutta kuvaa varten, joten kaksi hoitokertaa riittää.

Myös tatuoinnin poistaminen on mahdollista laserin avulla. Kaikki laserit eivät suinkaan sovellu tatuoinnin poistoon, mutta Valoklinikalla käytetään Q-switched -laseria, joka hajottaa väripigmentit ihossa aineenvaihdunnan poisvietäviksi. Aivan kokonaan tatuointi ei iholta katoa, vaan kuvasta jää yleensä aina aavistus varjokuvana jäljelle. Hoidon onnistumiseen vaikuttaa myös tatuoinnin väri ja se, miten syvälle ihoon se on hakattu.

– Käytännössä yhdellä laserilla voidaan poistaa aina vain tietyn värisiä tatuointeja. Laser, joka minulla on käytössä, soveltuu hyvin mustiin ja sinisiin tatuointeihin. Lisälaitteilla voimme vaalentaa ruskeaa ja punaista, mutta niissä käsittelyissä on suurempi ihon oman pigmentin vaalenemisen riski, jonka vuoksi se soveltuu vain aivan vaaleaihoisille, Anttilainen selittää.

Vaikeinta on poistaa vihreää väriä. Myös vaaleat värit ovat ongelmallisia, sillä jotkut pigmentit muuttuvat laserkäsittelyssä mustiksi.

– Tässä tapauksessa testit ovat välttämättömiä ja yleensä niihinkään ei aina aleta, jos epäilen ihossa olevan vaikka rautaoksidia, Anttilainen kertoo.

Nuoret naiset poistavat tatuointejaan eniten

Tyypillinen tatuoinnin poistaja on Anttilaisen mukaan nuori nainen, joka on ottanut ensimmäisen tatuointinsa heti 18 vuotta täytettyään. Yhteistä poistettaville tatuoinneille on, että ne ovat joko epäonnistuneita tai eivät istu enää nykyiseen identiteettiin. Myös jotkut työpaikat vaativat, ettei tatuointi ole näkyvässä paikassa.

Tatuoinnin poistaminen käy myös muilla keinoin, kuten leikkaamalla tai ihonsiirrolla. Laserin vahvuuksia ovat turvallisuus, tehokkuus ja se, ettei laser vahingoita ihon pintaa. Miinuspuolena on pitkäkestoisuus. Tatuoinnin poistaminen kestää usein yli vuoden, sillä hoitokertoja on useampia ja niiden välissä on pidettävä kuukauden tauko.

Laser sopii lähes kaikille

Tatuoinnin poistaminen laserilla ei ole täysin kivutonta puuhaa. Kipu on yksilöllistä, mutta onneksi hoitokerrat ovat lyhyitä.

– Luin tatuoinnin poistosta netistä ja kuvittelin että tämä on vähän vähemmän kivuliasta. Onneksi hoito kesti kuitenkin niin vähän aikaa, että kyllä sen kesti, Siiri kertoo hoidon päätteeksi.

Hoidon jälkeen tatuointi peitetään sideharsolla, ja ihon annetaan rauhoittua. Saunomista ja uimista kannattaa myös välttää muutaman päivän. Iho on kunnossa viimeistään muutaman viikon sisällä.

– Laserkäsittely aiheuttaa harvoin mitään arpia, kun hoito aloitetaan oikein, riittävän alhaisella teholla ja testaamalla pienelle alalle. Siksi se soveltuu kaikille, joilla ei ole estettä hoidolle, kuten raskaus tai imetys, Anttilainen muistuttaa.


Teksti: MTV3

Kuvat: Maarit Rasi, Tomi Anttilainen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.