Sateinen kesä häirinnyt hyönteisten puuhia

Sateinen ja viileä kesä ei juurikaan ole ollut hyönteisten mieleen. Lentävien hyönteisten lentokausi on ollut hieman myöhässä, hyönteisten kehitys on ollut hitaampaa ja paikoitellen hyönteiskannat ovat olleet tavallista pienempiä.

Oulun yliopiston hyönteistutkija Juhani Itämies kertoo, että esimerkiksi paarmoja on ollut yllättävän vähän etenkin Länsi- ja Lounais-Suomen alueilla.

-Tämä on ollut ihmisten kannalta selvästi helpompi paarmavuosi. Paarma on auringon palvoja, se pitää lämpimistä ilmoista. Pilviset sateiset säät eivät ole sen mieleen, eikä se yleensä lennä silloin. Itämiehen mukaan alhainen paarmakanta oli odotettua, sillä kaksi edellistä vuotta olivat kohtalaisen hyviä paarmavuosia.

-Tämä on luonnollista vaihtelua, hän kertoo. Alkukesän sateet eivät haitanneet paarmakantoja, sillä paarman toukat kehittyvät yleensä kosteassa paikassa. Esimerkiksi rantaliete on mieluinen munimispaikka. Pidemmälle kesään jatkunut viileä sadejakso sen sijaan teki tehtävänsä.

Myös villimehiläisiä ja kimalaisia on Itämiehen mukaan ollut tavallista vähemmän.

-Kimalaisilla on kyllä heikko tilanne. Ne näyttävät kärsineen kesän säistä, hän kertoo. Heikohko kimalaiskanta näkyy mustikan sadossa. Kimalaiset huolehtivat mustikan pölytyksestä ja Itämiehen mukaan se ei ole tänä vuonna onnistunut järin hyvin. Siten mustikkasato jää tavallista huonommaksi.

Ampiaiset loppukesästä äkäisiä

Ampiaisia on ollut etenkin Lounais-Suomessa riesaksi asti.

-Pesiä on ollut aika paljon, jopa yllättävän paljon sateisuuksiin nähden, Itämies kuvailee. Varsinkin Etelä-Suomessa ampiaisten talvehtiminen onnistui Itämiehen mukaan hyvin. Oulun korkeudella kevät näytti sellaiselta, että ampiaiskannat olisivat pieniä. Toisin kuitenkin kävi.

Ampiaiset käyttävät valtaosan kesästä yhdyskuntansa rakentamiseen. Loppukesästä rakennuspuuhat ovat ohi ja ampiaisia hyörii muuallakin kuin pesän lähistöllä.

-Tuntuu, että ne tulee loppukesästä aggressiivisemmiksi, Itämies kuvailee.

Myös muurahaisia on ollut runsaasti varsinkin Oulun ja Järvi-Suomen seudulla. Paikoitellen maan mönkijöitä on ollut Itämiehen mukaan erittäinkin paljon. Kuhisevia pesiä on ollut muutaman metrin välein ja muurahaiset ovat levittäytyneet laajalle alueelle. Runsasta muurahaiskantaa ovat edesauttaneet kaksi edellistä kesää, jotka ovat olleet muurahaisille suotuisia.

Ensi kesänä runsaasti hyönteisiä

Suomen Ympäristökeskuksen luontoyksikön päällikkö Guy Söderman on havainnoinut hyönteiskantoja lähinnä Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Hänen mukaansa näillä alueilla hyönteisiä on ollut normaali määrä.

Muurahaispesiä on sen sijaan ollut jonkin verran tavallista vähemmän. Auringonpaahteeton kesä on hänen mukaansa tehnyt luonnolle hyvää, sillä se on saanut vetää henkeä helteisen viime kesän jälkeen.

Kasveille ja kukille on riittänyt runsaasti vettä ja kukinnot ovat olleet loistokkaita. Tämä lupaa hyvää ensi kesän hyönteiskannoille, jotka Södermanin mukaan ovat tavallista suuremmat.

-Ensi kesä tulee olemaan lentävien hyönteisten kannalta poikkeuksellisen hyvä, hän arvelee.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja