Saska Saarikoski etäisestä isästään: Pentti Saarikoskesta ei ollut vaikea kirjoittaa

Kirjapiirin tiistain 30. lokakuuta Erkki Tuomioja kohtaa toimittaja Saska Saarikosken, joka uutuusteoksessaan Sanojen alamainen tutustuu isäänsä, Pentti Saarikoskeen. Paula Noronen tapaa sarjakuvataiteilijan Hanna Koljosen, jonka teos Sokerihullu kätkee sisälleen suuren makunautinnon.

Toimittaja Saska Saarikoski kertoo kirjoittavansa ymmärtääkseen maailmaa.

– Asettuessani kirjoittamaan jollain tavalla kokoan ajatukseni ja vasta silloin usein itsekin ymmärrän, mitä asioista ajattelen. Toinen tärkeä syy on nautinto. Ei ole parempaa onnen humausta kuin hyvin kulkeva teksti, Saarikoski sanoo.

Teoksessaan Sanojen alamainen Saarikoski tutustuu isäänsä, kirjailija Pentti Saarikoskeen. Kirjapiirin kymmenennessä jaksossa Erkki Tuomioja kysyy, oliko vaikeaa kirjoittaa isästä, joka ei soittanut, kirjoittanut tai tullut katsomaan poikansa jalkapallomatsia.

– Se ei ollut niin vaikeaa, kun ehkä lapsena tai nuorena oli elää sellaisen isän poikana. Olen ehtinyt ajatella asioita ja sovitella niitä paikalleen, nyt se ei enää tuntunut niin vaikealta. Itse asiassa se tuntui aika rauhalliselta ja hyvältä, Saarikoski kertoo.

Sarjakuvataiteilija Hanna Koljonen myöntää Paula Norosen haastattelussa uusimman sarjakuvansa Sokerihullu olevan suoraan omasta elämästään. Koljonen haluaa nostaa esille asian, jota pidetään hänen mukaansa viattomana.

– Ihmiset ajattelevat, että sehän on vain sokeria ja samalla se on kuitenkin ihan äärettömän yleinen riippuvuus. Melkein puolet tuttavapiiristä sanovat olevansa jollain tavalla riippuvaisia sokerista, Koljonen sanoo.

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.


AVA

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja