Mainos

Sasi: Kreikka voi kriisiytyä vielä heinäkuussa

Eduskunta kokoontuu tänään päättämään Espanjan lainaohjelmaan osallistumisesta sekavissa tunnelmissa.

MTV3:n Huomenta Suomen uutisissa vierailleen eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd.) mielestä eduskunnassa eilen käyty keskustelu Espanjan lainapaketista oli rauhallinen ja asiallinen. Hallitusrintama pysyi hänen mukaansa yllättävänkin hyvin koossa.

Tästä huolimatta kansanedustajat päättävät osallisuudesta lainapakettiin epävarmoissa tunnelmissa.

– Riippuu siitä, luottavatko luotonantajat Espanjaan ja Italiaan, kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi vastasi Huomenta Suomessa kysymykseen, kuinka monta tukipakettia euroalueella tämän jälkeen vielä tullaan tarvitsemaan.

"Pahinta ei vielä nähty"

Vaikka lainaohjelma tuoneekin Espanjan osalta ainakin tilapäisen hengähdystauon, Kreikan tilanne on Sasin mukaan erittäin vakava. Ensi viikolla maksuun pantava Kreikan tukierä on Sasin mukaan uhanalainen, sillä maa ei täytä tukiehtoja.

– Kreikka tarvitsee lisää rahaa vielä tässä kuussa. Jos siellä ei oteta vakavasti lainanantajien näkökulmia, maa voi kriisiytyä. On mahdollista, että se tapahtuu heinäkuun lopulla, Sasi sanoi.

– Ei ole poissuljettua, että se ajautuu pois euroalueesta

Kreikan valtiovarainministeri Yannis Stournaras kertoi keskiviikkona, että maassa tarvitaan vielä lisää säästöjä, jotta maa täyttää sen syyskuussa maksettavalle tukipaketille asetetut ehdot. Kreikkalaisten raporttien mukaan valtiovarainministeriö on tähän mennessä löytänyt noin puolet tarvittavista säästöistä.

Myöskään Heinäluoma ei ole kovin optimistinen, vaan uskoo, että euroalueella joudutaan "perimmäisten kysymysten äärelle" vielä syksyllä.

– Pahoin pelkään, että pahinta ei ole vielä nähty. Huonoja uutisia tulee kaikkialta. Yhteisvastuuseen en kuitenkaan usko, hän sanoi.

EKP:n rooli tulee Heinäluoman mukaan väistämättä nousemaan kriisin ratkaisussa.

– Sen taskujen syvyyttä markkinat eivät voi nähdä.

"Rahaa todennäköisesti painettava"

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä tukipaketit eivät yksinkertaisesti toimi, sillä euroalueen kansantaloudet ovat liian erilaisia ja euroalue on siten kroonisesti epäsymmetrinen.

– Valitettavasti kriisi ei tähän lopu. Valtiopiikin lisäksi pankkipiikki on nyt avattu, Soini totesi Huomenta Suomessa.

Soinin mukaan euroalue joutuu todennäköisesti turvautumaan rahan painamiseen eli niin sanottuun sisäiseen devalvaatioon. Se ei kuitenkaan ole kestävää tai lopullinen ratkaisu, mutta voi antaa oikean signaalin.

– Kreikan, Kyproksen ja muiden pitäisi lähteä eurosta. Me emme maksa enää tukipaketteja, ne irrottautuvat, Soini linjaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.