Sarahin julkaisema rehellinen kuva äitiydestä kerää somessa kiitosta – mutta myös kritiikkiä: "En jaksa tehdä vain sitä, mikä on sosiaalisesti hyväksyttävää"

Vinkit imettämiseen 6:14
Videolla kerrotaan imetysvinkkejä.

Kun kolmen lapsen äiti Sarah tunsi ahdistuskohtauksen olevan tulossa, hän päätti istua kaupan lattialle. Hän myös imetti lastaan julkisesti.

33-vuotias australialaisäiti Sarah Mills on saanut sosiaalisessa mediassa osakseen kiitosta, kun hän jakoi kuvan itsestään imettämässä lastaan kaupan lattialla Uudessa Etelä-Walesissa. Sarahin kokemuksista uutisoi muun muassa 7 News -sivusto.

Ahdistuskohtaus kauppareissulla

Sarah oli ollut etsimässä koulutarvikkeita kahdelle vanhimmalle lapselleen, 10-vuotiaalle Hendrixille ja 7-vuotiaalle Monroelle. Hänellä oli mukanaan myös 3-vuotias kuopus, Morrison.

– Olimme käyneet useissa kaupoissa. Lapset muuttivat jatkuvasti mieltään sen suhteen, mitä halusivat ja he tappelivat koko ajan. Lisäksi taaperoni käyttäytyi tyypillisen kolmevuotiaan tavoin ja pulssini alkoi hakata kovaa, Sarah kertoo.

Yksinhuoltaja Sarah oli kärsinyt ahdistuksesta. Hän tiesi, että jos ahdistuskohtaus oli tulossa, hänen pitäisi istua hetkeksi ja hengitellä.

– Tiesin, että kolme lastani eivät lopettaisi sitä, mitä olivat tekemässä, jotta äiti saisi levätä.

– Niinpä istuin lattialle keskellä kauppaa. Olen liian syvällä sinkkuvanhemmuudessa välittääkseni siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat. En jaksa tehdä vain sitä, mikä on sosiaalisesti hyväksyttävää.

Imetti lasta julkisesti

Sitten Morrisonille tuli nälkä. Niinpä Sarah päätti imettää häntä siinä samalla. Hänen tyttärensä nappasi kuvan.

Hiljainen hetki auttoi sekä Sarahia että hänen lapsiaan rentoutumaan. Sarah kertoo, että yksi ohi kulkenut asiakas katsoi heitä paheksuvasti.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– En tiedä, johtuiko se siitä, että istuin lattialla tai että imetin julkisesti vai siitä, että imetin isokokoista lasta.

– Tuolla hetkellä mikään ei kuitenkaan kiinnostanut minua. Tarvitsin tuon hetken säilyttääkseni järkeni.

Aina ei vain jaksa

Sarah kertoi asiasta somessa, koska hän haluaa lisätä tietoisuutta mielenterveysasioista. Kukaan ei ole kaiken aikaa 100-prosenttisessa kunnossa.

– Joskus pitää vain pysähtyä, lakata ajattelemasta ja tehdä mitä pitää, jotta selviää siitä tunteesta. Oli sitten missä tahansa.

– Et ole rikki. Olet ihminen. Sinulla on oikeus tuntea.

Sarah kertoo 7 News -sivustolle, että hän on julkaisun jälkeen ollut yhteydessä monien samanlaisessa tilanteessa olleiden naisten kanssa. Jotkut tosin ovat huomauttaneet, että hänen olisi pitänyt ottaa muut huomioon ottaessaan rintansa esiin.

– Valitettavasti isomman lapsen imettäminen on edelleen paheksuttua. Olen saanut kuulla paljon negatiivista sen takia, että olen imettänyt julkisesti.

Sarahin mielestä on outoa, miten paljon reaktioita imettäminen herättää, vaikka kyseessä on täysin luonnollinen asia.

3-vuotiaan lapsen imetys kirvoitti kritiikkiä

Sarahin jakama kuva sai osakseen enimmäkseen positiivista huomiota. Jotkut tosin syyllistivät häntä lapsen hyväksikäyttäjäksi, koska hän imetti 3-vuotiasta lastaan. Ihmeteltiin, miksi hän teki niin yli vuoden ikäiselle lapselle.

Vastauksena näihin syytöksiin Sarah päätti järjestää valokuvaukset kaupassa. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ihmettelee asenteita

Sarah ihmettelee ihmisten asenteita ja kokee ne vanhanaikaisiksi. 

– Vanhemmat voivat syöttää lapsensa täyteen roskaruokaa, lääkkeitä ja virvoitusjuomia. Mutta jos nainen ravitsee lastaan, hän on lapsen hyväksikäyttäjä?

– Jos nainen hallitsee menestyksekkäästi ahdistuksensa ja uhmaa ruokakauppoja kolmen lapsensa kanssa sen sijaan, että piilottaisi häpeänsä saa kimppuunsa tuhansia ihmisiä, jotka kertovat, kuinka paha ihminen hän on imettäessään lastaan julksesti.

Sarahin mielestä on törkeää nimittää naista seksuaalirikolliseksi imettämisen takia. Hän ihmettelee, miksi naiset ovat toisiaan kohtaan niin ilkeitä.

– Sen vuoksihan naisilla on rinnat!

Sarah kertoo, että Morrisonilla on sairaus, jonka takia hän voi tukehtua helposti ruokaansa. Hän aikoo jatkaa poikansa imettämistä niin kauan kuin tarvitsee.

– Keskityin aluksi ahdistukseeni, mutta tuomitsevat kommentit ovat saaneet minut tajuamaan, miksi monet naiset ovat ylipäätään niin ahdistuneita.

Lue myös:

    Uusimmat