Sara Chafak rikkoi hiljaisuuden – vastaa somessa puhuttavaan kuvakohuun: "Tägään aina kuvaajan kuviin, kun se on tiedossa"

3:19
Sara Chafak edusti missifinaalin yleisössä kahdeksan vuoden takaisessa Miss Universum -asussaan.

Tekijänoikeuslain mukaan ilman kuvaajan suostumusta kuvaa ei saisi julkaista. 

Somevaikuttaja ja Miss Suomi Sara Chafak joutui kohun silmään, kun selvisi, että monet hänen Instagram-tilillään olevat kuvat eivät ole hänen tuotoksiaan, vaikka niistä välittyy sellainen kuva. 

Asia selvisi, kun Chafakin julkaiseman mökkimaisemakuvan alkuperäinen ottaja jätti kommenttikenttään viestin, jossa pyysi laittamaan kuvan krediitit kuntoon. Chafak on julkaissut myös muita kuvia, ilman, että on kertonut kuvien ottajien nimiä.

Tekijänoikeuslain mukaan sillä suojattuja teoksia ei saa julkaista koskaan ilman toisen lupaa. Pelkkä merkintä siitä, kenen kuva on, ei myöskään riitä. 

Nyt Chafak otti itse kantaan somekohuun julkaisemalla kirjoituksen Instagram Stories -osioon, jossa julkaisut säilyvät 24 tuntia. 

Tekijänoikeuksista sen verran tähän aamuun. Mä ymmärrän sen, että täytyy merkata aina kuvan ottaja kuviin ja niin teenkin joka ikinen kerta, kun mulla on tiedossa kuvaaja! Tykkään mtn some toimii myös siten, että kun tulee postattua kuva jostain hyvin kauniista asiasta, joka koskettaa minua henkilökohtaisesti, esim kauniista maisemasta, niin jos joku tunnistaa kyseisen kuvan alkuperän, niin joku siitä kertoo aina ja voin tägätä kuvaajan. Ja miksi? No just siksi, koska en mäkään halua, että mun kuvia levitellään / käytetään ilman lupaa sanomatta siitä mulle mitään! Mutta valitettavasti sitä tapahtuu jatkuvasti. Lopuksi vielä kerratakseni, mä tägään aina kuvaajan kuviin kun se on tiedossa! Koska mä myös haluan krediittiä mut ottamista omista kuvista!

Chafak julkaisi tiistaina (13.10.) Instagram Storiesissa videon, jossa toteaa estävänsä sellaiset ihmiset, joiden kommentit eivät miellytä häntä. 

– Edelleen toistamiseen, miljoonaan toistamiseen sadannen tuhannen kerran. Jos mä koen, että joku on röyhkeä. Jos mä koen, että joku haluaa kommentoida jotain tymää, niin mä blokkaan. Simple as that. Ei mul muut, päivä jatkuu. Hyvillä fiiliksil, Chafak totesi videolla. 

Nyt Chafak selvensi asiaa kirjoituksessaan. 

Eilinen stoori ei liittynyt tähän kuvien lisäämiseen mun feedissä, vaan siihen, että se miten tänä päivänä kommunikoidaan, on järkyttävää! 

Asioista voi keskustella ja kritiikki on aina jees, mutta haukkuminen ei ole ok ja silloin olet blocked! 

Kohun jälkeen Chafak on lisännyt yhteen kuvaansa kuvatunnisteeksi not my picture, eli ei minun kuvani. Sen lisäksi hän on tägännyt toiseen kuvaan sen henkilön, joka on julkaissut kuvan omalla tilillään ensimmäisenä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja