Sappikivet voivat olla kivuliaita ja johtaa vakavaan tulehdukseen. Niistä kärsivän kannattaa tarkistaa ruokailutottumuksensa.
– Käytännössä ruokavaliosuositus sappipotilaalle on hyvin samankaltainen kuin kenelle tahansa niin sanotusti terveelle henkilölle, laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Leena Putkonen Eiran sairaalasta sanoo.
Osa sappipotilaista kuitenkin kokee tiettyjen hyvinäkin pidettyjen ruoka-aineiden aiheuttavan heille oireita.
– Yksilöllinen sietokyky vaihtelee melkoisesti, joten kannattaa varovaisesti tunnustella eri ruoka-aineiden sietokyky. Erityisesti kannattaa kokeilla, onko tarvetta vältellä esimerkiksi kaalikasveja, jotka ovat kuitenkin herkullisia ja terveellisiä monipuolisen ruokavalion osana.
Ylipainoista sappipotilasta rauhallinen painonpudotus voi auttaa.
– Sen sijaan jojo-laihdutus ja pussikuureilla toteutetut pikalaihdutukset altistavat sappikivien synnylle, joten niitä kannattaa kaikkien välttää, Putkonen sanoo.
Vältä ehdottomasti hyvin rasvaisia ruokia, kuten:
– Upporasvassa paistettuja ranskalaisia tai pasteijoita

