Sappipotilas, vältä ja suosi näitä ruokia

Sappikivet voivat olla kivuliaita ja johtaa vakavaan tulehdukseen. Niistä kärsivän kannattaa tarkistaa ruokailutottumuksensa.

– Käytännössä ruokavaliosuositus sappipotilaalle on hyvin samankaltainen kuin kenelle tahansa niin sanotusti terveelle henkilölle, laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Leena Putkonen Eiran sairaalasta sanoo.

Osa sappipotilaista kuitenkin kokee tiettyjen hyvinäkin pidettyjen ruoka-aineiden aiheuttavan heille oireita.

– Yksilöllinen sietokyky vaihtelee melkoisesti, joten kannattaa varovaisesti tunnustella eri ruoka-aineiden sietokyky. Erityisesti kannattaa kokeilla, onko tarvetta vältellä esimerkiksi kaalikasveja, jotka ovat kuitenkin herkullisia ja terveellisiä monipuolisen ruokavalion osana.

Ylipainoista sappipotilasta rauhallinen painonpudotus voi auttaa.

– Sen sijaan jojo-laihdutus ja pussikuureilla toteutetut pikalaihdutukset altistavat sappikivien synnylle, joten niitä kannattaa kaikkien välttää, Putkonen sanoo.

Vältä ehdottomasti hyvin rasvaisia ruokia, kuten:

– Upporasvassa paistettuja ranskalaisia tai pasteijoita

– Leivitettyjä liha- ja kalaleikkeitä

– Runsasrasvaisia snack-tuotteita, kuten sipsejä

– Runsasrasvaisia lihoja, kuten makkaraa

– Kerman, ranskankerman ja turkkilaisen jogurtin kaltaisia maitotaloustuotteita

Näiden tuotteiden käyttöä on hyvä rajoittaa:

– Alkoholi voi suurina määrinä ärsyttää.

– Lanttu, nauris ja kaalikasvit sekä kurkku ja paprika tuntuvat joillakin aiheuttavan oireita.

– Myös suklaa ja tuoreet leivonnaiset saattavat ärsyttää.

Suosi näitä:

– Kasviksia, hedelmiä ja marjoja

– Kuitupitoista täysjyväviljaa (leipänä, puurona, aterialisukkeena)

– Hyviä eli tyydyttymättömiä rasvoja, joiden tärkeimpiä lähteitä ovat kasviöljyt, kalat, pähkinät ja siemenet. Näiden saanti kannattaa pitää tasaisena, eli pitkin päivää pieniä määriä eri aterioilla. Maltilliset annoskoot ovat muutenkin hyväksi.

– Maltillisesti rasvaa sisältäviä proteiinipitoisia ruokia, kuten siipikarjaa, kalaa ja vaikka tofua. Punaisista lihoista paistilihat, riista ja poro sisältävät maltillisesti rasvaa.

Lue myös:

    Uusimmat