Sanna Marin: Putin haluaa, että olisimme peloissamme – reaktion on oltava täysin päinvastainen

15:55
Pääministeri Marin: Meidän pitää varmistaa, ettei Venäjä tule kokemaan, että se olisi voittanut tästä sodasta jotain, niin että se saisi yllykettä jatkaa aggressiivista toimintaansa myös muualle kuin Ukrainaan.

Pääministeri Sanna Marin piti tiedotustilaisuuden Prahan linnan edustalla Tshekissä, jossa kokoontui tänään EU:n poliittisten johtajien epävirallinen huippukokous.

Kokouksen asialistalla oli lukuisia Venäjään liittyviä keskusteluja muun muassa Ukrainan tukemisesta, vastauksesta Venäjän sotatoimiin, energian hintakriisistä sekä yleisestä taloudellisesta epävarmuudesta Euroopassa.

Marinin torstaina käymä keskustelu Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa nousi kiinnostuksen kohteeksi myös epävirallisessa huippukokouksessa. Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksia.

– Jäsenmaat ovat hyvin kiinnostuneita Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista.  Kyllä kävin keskustelua, en virallisesti kokouspöydässä. On paljon uteliaisuutta, miten tässä edetään ja oli paljon uteliaisuutta, miten keskustelu Erdoganin kanssa sujui.

"Ainoa tapa lopettaa sota"

Nato-jäsenyyden lisäksi esille nousi myös presidentti Vladimir Putinin koventunut retoriikka. 

– Putin haluaa, että olisimme peloissamme ja että tukemme Ukrainalle horjuisi. Mielestäni reaktion pitäisi olla täysin päinvastainen.

Marin korosti, että Ukrainalle on annettava entistä enemmän tukea. 

– Enemmän raskasta asekalustoa, enemmän rahallista ja humanitaarista tukea, enemmän pakotteita, niin että Ukraina pystyy työntämään Venäjän kokonaan ulos alueiltaan. Tämä ainoa tapa lopettaa sota.

Marinin mukaan Suomi naapurimaana tuntee konkreettisesti Venäjän lähialueillensa aiheuttaman uhan. 

– Meidän pitää varmistaa, ettei Venäjä tule kokemaan, että se olisi voittanut tästä sodasta jotain, niin että se saisi yllykettä jatkaa aggressiivista toimintaansa myös muualle kuin Ukrainaan.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja