Erdogan: Jos Nato tekisi Suomen kannalta suosiollisen päätöksen, Turkki tekisi vaadittavan

Upin tutkijan mielestä Turkki venyttää neuvotteluja niin pitkään, kun siitä on maalle itselleen hyötyä 3:07
Upin tutkijan mielestä Turkki venyttää neuvotteluja niin pitkään, kun siitä on maalle itselleen hyötyä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan antoi torstaina Prahassa myönteisen oloisen viestin liittyen Suomen Nato-ratifiointiin.

Erdoganin mukaan Turkki tekisi kaiken vaadittavan, jos Nato tekisi Suomen kannalta suosiollisen päätöksen. Tällä hetkellä Unkari ja Turkki ovat ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Erdogan sanoi pitämässään tiedotustilaisuudessa Prahassa, että hän keskusteli torstaina lyhyesti Suomen pääministerin Sanna Marinin (sd.) kanssa ja keskustelu oli hyvä.

Erdogan kertoi sanoneensa selvästi, että Suomen välit Turkin kanssa ovat luonteeltaan hyvin erilaiset kuin Ruotsin. Tämä liittyy hänen mukaansa siihen, miten maissa suhtaudutaan terrorismiin.

Myös Marin kertoi kokouksen päättymisen jälkeen Prahan linnan pihalla medialle, että hän keskusteli lyhyesti Erdoganin kanssa. Marin sanoi ymmärtäneensä, että Suomi ei ole ongelma Turkille.

– Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet Nato-jäsenyyttä samanaikaisesti. Meidän näkökulmastamme olisi hyvin tärkeää tietenkin se, että molemmat maat liittyisivät samanaikaisesti Nato-jäseniksi, koska me muodostamme yhteisen turvallisuuspoliittisen ympäristön Pohjois-Euroopassa, Marin sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Marin kertoi myös keskustelleensa lyhyesti Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa. Marinin mukaan hänellä ei ole sellaista tietoa, että Unkarilla olisi jokin ongelma ratifioinnin suhteen.

– Mutta heillä on omat menettelynsä ja he käsittelevät asiaa omassa parlamentissansa omien aikataulujensa puitteissa, Marin sanoi.

EU:n puheenjohtajamaan Tshekin pääkaupungissa Prahassa kokoontui torstaina ensimmäistä kertaa Euroopan poliittinen yhteisö. Kokoukseen oli kutsuttu EU:n poliittisten johtajien lisäksi edustajat 17:stä unionin ulkopuolisesta maasta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Outo näytelmä Ruotsi-keskustelusta

Erdogan teki oman suhtautumisensa Ruotsiin selväksi tiedotustilaisuudessaan sekä riveillä että rivien välissä. Kuvaavaa on se, että Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa käyty keskustelu tuli hänen tiedotustilaisuudessaan ilmi vasta toisella kysymällä.

Ensin Erdogan kiisti tavanneensa Anderssonia kahdestaan. Kun mediasta huomautettiin Anderssonin jo aiemmin viitanneen kahdenkeskiseen keskusteluun Erdoganin kanssa, tämä kertoi puhuneensa Anderssonin kanssa vain hyvin lyhyesti.

Erdogan myös sanoi odottavansa Ruotsiin uutta pääministeriä ja hallitusta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Euroopan poliittinen yhteisö on tällä hetkellä eräänlainen korkean tason keskustelukerho, eikä sille ole kaavailtu mitään selkeää roolia tai vastuuta.

Erdogan kuvaili poliittisen yhteisön tapaamista tärkeäksi kriittisenä aikana. Toisaalta hän sanoi tiedotustilaisuudessaan, että Euroopan poliittisesta yhteisöstä ei saa tulla vaihtoehtoa EU:n laajenemiselle. Myös Marin sanoi pitävänsä tärkeänä, että Euroopan poliittinen yhteisö ei ole vaihtoehto laajentumispolitiikalle.

– Tämä on erilainen keskusteluareena, missä kokoonnumme laajemmalla joukolla yhteisten asioiden äärelle. En näe, että nämä poissulkisivat toisiansa, hän sanoi.

Turkki vaatii Suomen kansalaista Tomas Vurunbiga luovutettavaksi – näin hän kertoo elämästään Erdoganin silmätikkuna 8:33
Turkki vaatii Suomen kansalaista Tomas Vurunbiga luovutettavaksi – näin hän kertoo elämästään Erdoganin silmätikkuna

Lue myös:

    Uusimmat