Samsungin vastine uudelle iPhonelle - tässä arviot

Suurin osa älypuhelimista on ollut pitkään melko muovisia koteloita, joihin on saatettu maalata kromin värisiä yksityiskohtia laatuvaikutelman nostamiseksi.

Tosiasia on kuitenkin, että muovi tuntuu kädessä aina muovilta pinnan värityksestä riippumatta.

Applen iPhone-kännykät ovat huolitellulla metallisilla rungoillaan päässeet jo tovin loistamaan kännykkämarkkinoilla. Mutta hiljalleen myös muut merkittävät kännykkävalmistajat ovat alkaneet luottaa metallin voimaan kännyköissään.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Taiwanilaisen HTC:n One-malit, jotka on kiedottu tyylikkääseen metallikuoreen.

Pari viikkoa sitten testipöydällämme käväisi Lumia 930-puhelinmalli, joka sai niinikään kiitosta laadukkuutta huokuvista metallikehyksistään ja jämäkästä olemuksestaan.

Nyt käsissämme kiiltelee puolestaan korealaisen Samsungin uusi Galaxy Alpha -kännykkä, joka on Lumia 930:n tavoin kehystetty myös tyylikkäästi metallilla.

Kyseessä ei ole mikään pikku juttu: Samsung on aiemmin vakaasti luottanut täysmuovisten puhelimien voimaan, vaikka samaan aikaan yhtiö on saanut kritiikkiä laitteiden halvasta näppituntumasta.

Nyt Samsung näyttää ottaneen kritiikin tosissaan, sillä Galaxy Alpha on valmistajansa tähän asti ehdottomasti tyylikkäin ja materiaalivalinnoiltaan laadukkain puhelin.

Muotoilussa kaikki kunnossa

Designin puolesta Galaxy Alphassa on mennyt moni asia nappiin: 4,7-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin on juuri sopivan kokoinen ja painoinen kädessä.

Puhelin on vain 6,7 milliä ohut, joten nyt puhutaan jo hyvin solakasta tapauksesta.

Luurin reunaa kiertävä mattapintainen metallikehys näyttää ja tuntuu hyvältä ja lisäksi reunalla olevat äänenvoimmakkuuspainikkeet sekä virtapainike ovat sopivan tunnokkaat.

Lumia 930-puhelimen tavoin Alphan takakuori on ohutta muovia. Irroitettava muovikuori on kuitenkin varustettu tyylikkäällä nahkeapintaisella pistekuvioisella pinnoitteella, joka näyttää ja tuntuu hyvältä. Ohuudestaan huolimatta takakuori kiinnittyy puhelimeen erittäin napakasti kiinni. Takakuoren alta löytyy irroitettava akku.

Näyttö on kirkas ja se tuottaa terävän kuvan, vaikka se onkin tarkkuudeltaan "vain" 1280 x 720 pikseliä. Monelle käyttäjälle kyseinen tarkkuus riittää tässä kokoluokassa hyvin, mutta hintaisekseen laitteeksi Alphassa odottaisi olevan kuitenkin täysi Full HD -tarkkuus.  

Pienenä miinuksena todettakoon lisäksi, että näyttö ottaa reuna-alueilta turhan herkästi virhekosketuksia käyttäjän kämmenistä. Tämä johtuu osaltaan siitä, että näytön kehykset ovat pitkiltä sivuiltaan varsin ohuet.

Samsung Galaxy Alpha

Käyttöjärjestelmä: Android 4.4.4 (Kitkat)

Suoritin: Octa Core (Quad 1.8GHz + Quad 1.3GHz)

Kamera: 12 megapikseliä takana/ 2,1 megapikseliä edessä

Näyttö 4,7-tuumainen Super AMOLED (1280 X 720)

Kapasiteetti: 2 Gt RAM / 32 Gt tallennustila (ei muistikorttipaikkaa)

Akku: 1860 mAh

Hinta: 649 euroa

Muuten Alphan käytössä ei juuri löydy valitettavaa. Puhelimessa on erittäin nopea suoritin ja laitetta on kaikin puolin mukavan jouhea käyttää.

12 megapikselin kameralla napatut valokuvat ovat hyvälaatuisia.

Lisäksi puheluiden äänenlaatu vaikutti kokeilussamme kirkkaalta. Puheluäänen selkeyttä ei voitane vähätellä, kun ottaa huomioon, että kyseessä on pohjimmiltaan puhelin.

Valitettavasti Alpha ei sisällä ylimääräistä muistikorttipaikkaa. Tämä on sääli, sillä muistikorttipaikka ei olisi juuri vaatinut lisätilaa puhelimesta.

Puhelimen sisäinen kaiutin ei yllä aivan älykännyköiden parhaimmistoon. Elokuvien äänimaailma ja musiikki toistuu puhelimen kaiuttimesta melko ponnettomasti. Monellekaan tämä ei ole kynnyskymys, sillä kännykällähän kuunnellaan musiikkia lähinnä kuulokkeiden kautta.

Taisteluun iPhone kuutosia vastaan

Galaxy Alpha on selvästi Samsungin uusin ase Applen iPhone 6 -malleja vastaan. Se lähestyy designillaan iPhonea ollen kuitenkin edullisempi.

Plussaa

-Tyylikäs muotoilu

-Laadukkaat materiaalit

-Tehokas prosessori

-Ohut ja sopivan kevyt

Miinusta

-Korkea hinta

-Näytön resoluutio matalahko kilpailijoihin verrattuna

-Ei ylimääräistä muistikorttipaikkaa

Mistään edullisen hintaluokan puhelimesta ei tästä huolimatta kuitenkaan ole kyse, sillä laite maksaa 650 euroa. Samsung Galaxy S5 -mallin saa kaupan hyllyltä jo 500 eurolla ja kyseinen puhelin sisältää myös mm. tarkemman näytön ja kameran, sekä ylimääräisen muistikorttipaikan.

Tässä tullaankin siihen olennaiseen kysymykseen siitä, onko ostajan kiikarissa design vai pelkästään kovimmat tekniset ominaisuudet?

Samsung Galaxy Alphan laadukas tuntuma on kieltämättä koko puhelimen käyttötuntumaa parantava asia. Tätä puhelinta on mukava kantaa mukana. Puhelimen hankintatilanteessa jokaisen tehtäväksi jää itse päätellä kuinka suuren arvon laatuvaikutelmalle on valmis antamaan. 

Lue myös:

    Uusimmat