Sälekaihtimilla suojaan säteilyltä

Matalalta voimakkaasti paistava aurinko lämmittää huonetilat helposti liian kuumiksi, uv-säteily haalistaa tekstiilit ja tekee äkkiä ikkunankuvia parkettiin. Kätevimmin liialta lämmöltä ja säteilyltä suojaudutaan erilaisin kaihtimin ja markiisein.

Ylilämmön eston ja uv-säteilyn suojan kannalta oleellista on valon tulon säätelymahdollisuus. Ikkunan välissä oleva säleverho taittaa osan lämpö- ja uv-säteilystä ulos. Säleverhot ja markiisit ovat tietysti myös ilmeen luojia, jolla annetaan helposti talolle lisää vivahteita.

Säleverhojen valinta on helppoa. Lähes kaikilla alan liikkeillä on asiakkaan avuksi mittaus- ja asennuspalvelu, joten itse ei tarvitse osata edes ottaa ikkunoista mittaa. Se ei kuitenkaan ole vaikeaa - verhojen valmistukseen tarvitaan vain lasin sisämitta. Mittauspalvelun käyttöä suositellaan, koska vastuu jää silloin liikkeelle. Lisäksi mittamies on asiantuntija, joka paikan päällä käydessään voi vielä neuvoa, millainen verho mihinkin ikkunaan parhaiten sopii.

Esimerkiksi monissa uusissa taloissa on nykyisin korkea olohuone jossa on suhteellisen kapeita ikkunoita. Niissä voisi olla kätevintä käyttää pystylamelliverhoja, mutta sellaisia ei ehkä tulisi ajateltuakaan ilman asiantuntijan neuvoja.

Jos kyse on kaakkoon avautuvasta makuuhuoneesta, pimentävä rullaverho voisi sopia hyvin; etelään aukevan olohuoneen suuriin ikkunoihin taas voisi ajatella perforoitua säleverhoa, joka ehkäisee auringonvalon haitat, mutta näyttää maiseman. Valinnanvaran runsaus voi joskus olla se suurin vaikeus. Valikoima ei suinkaan lopu valkoiseen ja harmaaseen: tarjolla on useita eri leveyksiä ja yli 100 värivaihtoehtoa; voi valita perforoidun eli rei itetyn verhon, kaksipuolisen verhon jonka toinen puoli on vaikkapa musta ja toinen kiiltävää alumiinia ja niin edelleen.

Hinta tietysti nousee myös: erikoiset mallit ovat 5 - 30 % perusverhoa kalliimpia. Yleisimmät leveydet ovat 16, 25, 35 ja 50 mm. Edullisin ja yleisin on 25 mm ja siinä on myös laajin värivalikoima. Leveämpi säle vaikuttaa harvemmalta ja siitä tulee ylösnostettuna pienempi pakka, mikä saattaa joskus olla tärkeä tekijä ikkunan avautumisen kannalta. Kapeampi säle taas vaikuttaa joidenkin mielestä sirommalta. 50 mm leveää kaihdinta ei enää voi asentaa ikkunan väliin. Selvä trendi nykyisin on kohti värikkäämpiä sälekaihtimia. Säleverho voi olla myös puuta. Puukaihdin on enemmän sisustuksellinen elementti kuin varsinainen auringonsuoja, vaikka täyttää senkin tehtävän. Puukaihdinta voidaan käyttää myös tilanjakajana.

Ehdottomasti paras aurinkosuoja on markiisi, koska se taittaa auringonsäteilyn jo ulkona. Se toimii samalla myös sadekatoksena. Kotioloissa käytetään ainoastaan akryylikangasta, joka on helppo pestä laimealla saippuavedellä. Markiisin etuna on, että juuri koskaan ei tarvita rakennuslupaa, koska markiisi on helposti kelattavissa kasettiin pois näkyvistä. Se saadaan usein kokonaan piiloon räystään alle, jolloin se ei tarvitse suojakasettiakaan.

Markiisit ovat selkeästi sesonkituotteita. Niitä ostetaan eniten keväällä, kun ruoho alkaa vihertää. Kauppaa kuitenkin kannattaisi käydä jo aiemmin, kun toimitusajat ovat lyhyemmät ja hintakin kenties hiukan edullisempi. Markiisi kannattaa tilata jo talvella, jolloin se on valmiina paikallaan kun sitä oikein tarvitaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja