Tiistaina havaittiin jopa 950 maasalamaa, loppuviikon sää todennäköisesti rauhallisempi – MTV seurasi säärintaman etenemistä

Näin kävi Suomea lähestyneelle myräkälle – myrskypuuskat uhkaavat tänään 3:39
Näin kävi Suomea lähestyneelle myräkälle – myrskypuuskat uhkaavat, katso tuorein ennuste!

MTV Uutiset seurasi Sylvia-myrskyksi kehittynyttä säärintamaa tässä artikkelissa.

Olitko paikalla tai myrskyn keskellä? Lähetä meille viestiä, kuvia tai videoita WhatsAppilla numeroon 040 5785504 tai kuva- ja videomateriaalia osoitteeseen mtvuutiset.fi/lukijankuvat.

Tiistai 8.8.2023

23.26: Tiistaina havaittu jopa 950 maasalamaa – loppuviikkon sää todennäisesti rauhallisempi

Tiistaina kello 21:17 mennessä Suomessa on havaittu jopa noin 950 maasalamaa, kertoo Foreca. Ukkoset voimistuivat hieman illalla Kainuussa ja Pudasjärvi–Kemi-alueella, mutta maa-alueilla tuulet ovat puolestaan heikentyneet.

Foreca kertoo, että päivällä sähköttömiä kotitalouksia oli kerralla enimmillään jopa lähes 50 000. Tiistaina kello 23:00 jälkeen illalla 3700 taloutta oli ilman sähköä Sähkökatkokartan mukaan.

Forecan mukaan loppuviikon sää jatkuu todennäköisesti rauhallisempana, mutta edelleen vaihtelevana.

18.48: Sylvia aiheutti runsaasti vahingontorjuntatehtäviä Länsi-Uudenmaalla

Tiistaina 8.8.2023 ollut myrsky aiheutti Länsi-Uudenmaan alueella noin 220 vahingontorjuntatehtävää. Länsi-Uudellamaalla tehtävät painottuivat iltapäivällä Espoon, Lohjan ja Vihdin alueille.

Pelastuslaitos tehosti valmiuttaan ja vahingontorjuntatehtäviä koordinoitiin johtokeskuksesta käsin. Tehtäviä oli hoitamassa pelastuslaitoksen vakinaiset yksiköt sekä alueen sopimuspalokunnat. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtokeskuksen valmius purettiin klo 18.

Vahingot olivat tyypillisesti puiden kaatumisia teiden ja sähkölinjojen päälle. Myös rakennuksia vasten oli kaatunut puita. Henkilövahinkoja ei klo 18 mennessä ollut tullut tietoon.

17.06: Pohjoisessa mitattu huimia lämpölukemia

Torniossa lämpötila on noussut jo 31,7 asteeseen. Toiseksi lämpimintä tiistaina on ollut Oulussa, 30,8 astetta, kertoo Foreca.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttömiä kotitalouksia on vajaat 21 000 yhteensä 128 kunnassa.

16:56: Suomeen saapunut myrsky on saanut nimekseen Sylvia

Suomeen saapunut myrsky on saanut nimen Sylvia, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta STT:lle.

Myrskyn määritelmä täyttyy, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa. Tuuli on noussut merellä myrskylukemiin läntisellä Suomenlahdella ja Selkämeren eteläosassa, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Maa-alueilla on ollut myrskypuuskia etenkin lännessä.

Kova tuuli on aiheuttanut pelastuslaitoksille paljon vahingontorjuntatehtäviä, pitkälti kaatuneiden puiden vuoksi. (STT)

15.33: Runsaasti vahingontorjuntatehtäviä Länsi- ja Keski-Uudenmaan alueilla, hätäkeskus ruuhkautunut

Myräkkä on aiheuttanut runsaasti vahingontorjuntatehtäviä Keski- ja Länsi-Uudenmaan alueilla. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on tällä hetkellä meneillään noin 180 myrskyn aiheuttamaa vahingontorjuntatehtävää, ja ne lisääntyvät koko ajan ruuhkauttaen toimintaa.  Keski-Uudellamaalla on tänään klo 15 mennessä ollut 100 vahingontorjuntatehtävää. 

Pelastuslaitokset ovat tehostaneet nyt valmiuttaan ja perustanut johtokeskukset johtamaan ja koordinoimaan vahingontorjuntatehtäviä.

Länsi-Uudellamaalla tehtävät painottuvat Lohjan ja Raaseporin alueille ja Keski-Uudellamaalla Nurmijärven, Tuusulan ja Vantaan alueille. Eniten vahingontorjuntatehtäviä 29 kpl on ollut Vantaalla. 

Vahingot ovat tyypillisesti puiden kaatumisia teiden ja sähkölinjojen päälle. Sähkölinjojen päältä kaatuneet puut korjaavat sähkön jakeluyhtiöt. Tiedossa ei ole henkilövahinkoja.

Pelastuslaitoksilla varaudutaan siihen, että myrskyn aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä hoidetaan tänään pitkälle iltaan saakka. 

– Väestöltä pyydetään nyt malttia. Lisäksi muistutamme, että myös Hätäkeskus on nyt ruuhkautunut. Hätänumeroon tulee soittaa vain todellisissa vaara- ja uhkatilanteissa, joissa henki ja terveys ovat uhattuina, pelastuslaitokset tiedottavat.

15.23: Helle yltyy Lapissa, Kokkolassa sade piiskaa

Maanantain myräkkää edelsi hirmuhelle Suomen eteläosissa, nyt helle yltyy Suomen pohjoisosissa. Forecan mukaan Torniossa on mitattu tänään jo 31,3 astetta lämmintä. Maanantain korkein lukema oli Rauman 33,6 astetta, joka jäpi vaon 0,2 astetta elokuun kaikkien aikojen lämpöennätyksestä.

MTV Uutiset sai lukijan videon Kokkolasta. Allan kuvasi, miten sade ja tuuli piiskasivat hurjasti.

Allan kuvasi raivokkaan rankkasateen videolle Kokkolassa 0:34

14.54: Tämä on rajuilman tilanne nyt

Suomen yli liikkuvan kylmän rintaman yhteydessä tulee sateita lähinnä kapeina sadenauhoina, kertoo Foreca.

– Vaasan ja Kokkolan välillä myös ukkostaa. Ennusteiden mukaan tutkakuvalla Laatokan lähellä olevat sateet leviävät Pohjois-Karjalaan ja sieltä kohti pohjoista, myös niiden yhteydessä on odotettavissa ukkosta. Maan etelä- ja keskiosan yksittäiset sadekuurot puolestaan kuivahtavat päivän edetessä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan kello 14.50 sähköttömiä kotitalouksia oli vajaat 33 000.

14.45: Tältä näyttivät tuhot Koskella Varsinais-Suomessa

MTV Uutisten lukija laittoi kuvia Kosken alueelta Varsinais-Suomesta.

14.42: Pirkanmaalla runsaasti pelastustehtäviä

Pirkanmaan pelastuslaitoksella myrskyn aiheuttamia tehtäviä on aamusta tähän asti ollut hiukan yli sata. Tehtävien tahti on rauhoittunut ja vakavimmilta vahingoilta on vältytty. Tehtävät ovat olleet pääasiassa kaatuneiden puiden raivauksia. Tehtäviä on ollut ympäri Pirkanmaata, kuitenkin painottuen Lounais-Pirkanmaalle.

12.28: Foreca: Hämeenlinnassa ja muualla tukalat yöoltavat

Helteinen maanantai aiheutti isossa osassa Suomea tiistain vastaisena yönä tilanteen, jossa lämpötila ei laskenut alle 20 asteen. Toisin sanoen, yö oli paikoin trooppinen.

Forecan mukaan trooppisella yöllä tarkoitetaan tilannetta, että lämpötila ei laske yöllä alle 20 asteen. Tilastoissa yöksi määritelty aika on kello 21–9.

Porin Tahkoluodon sataman havaintoasemalla yön alin lämpötila oli peräti 23,2 astetta, Foreca raportoi. Oulussa ja Hailuodossa yön lämpötila pysytteli alimmillaan 21,8 asteessa. Mitattiinpa yöllä myös poikkeuksellisia lukemia, kun esimerkiksi Hämeenlinnassa oli 26,6 astetta ja Porissa 26,4 astetta vielä puolenyön tienoilla.

– Syinä trooppiseen yöhön olivat erittäin lämmin ilmamassa ja korkea ilmankosteus sen yhteydessä, meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan tiedotteessa.

Maanantaina hätyyteltiin Suomen mittaushistorian elokuun lämpöennätystä: Rauman Pyynpään havaintoasemalla lämpö kipusi jopa 33,6 asteeseen. Suomen mittaushistorian elokuun lämpöennätys on 33,8 astetta, mikä mitattiin elokuussa 2010 Heinolassa ja Lahdessa.

12.20: Tuulen aiheuttamia tuhoja Vantaan Metsolassa

Puuskainen tuuli kaatoi suuren puun Metsolassa Vantaalla tiistaina aamupäivällä.

12.17: Foreca: Hieman ennen keskipäivää sähköttä oli lähes 48 000 kotitaloutta

Matalapaine on tuonut Suomeen puuskaista tuulta maanantain, tiistain vastaisen yön sekä tiistaiaamun ja aamupäivän aikana, Foreca kirjoittaa tiedotteessaan

Forecan mukaan tiistaina hieman ennen keskipäivää sähköttä oli lähes 48 000 kotitaloutta. Hangon seudulla on mitattu myös erittäin voimakkaita tuulenpuuskia, enimmillään liki 30 metriä sekunnissa,´.

– Etelärannikolla säärintaman alueella tuuli puhalsi aamulla jopa myrskyisänä. Toistaiseksi voimakkain 10 minuutin keskituuli on ollut Hangon Russarön havaintoasemalla mitattu 22,5 m/s. Voimakkain tuulenpuuska puolestaan on Hangon Tulliniemen 29 m/s. Myrskypuuskat ovat päässeet paikoin myös maanpuoleisille havaintoasemille, esimerkiksi Helsingin Kumpulassa mitattiin aamulla 22,6 m/s puuska, Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo tiedotteessa.

– Niin voimakkaan tuulen tilanne oli lyhytaikainen, todennäköisesti tuuli ei etelärannikolla voimistu enää tätä korkeammaksi, jos ei kohdalle osu voimakkaita ukkospuuskia.

Myrskyllä tarkoitetaan tilannetta, kun 10 minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa, Foreca kirjoittaa, ja myrskypuuskalla taas tarkoitetaan hetkellisesti vähintään 21 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta.

– Rintamaan liittyvät sateet ovat ennustuneet huonosti: rintama saapui etelärannikolle vähäsateisempana kuin odotettiin. Aamupäivällä sateita ei ole tullut monin paikoin vielä lainkaan. Kuuropilvet kuitenkin kehittyvät päivän edetessä. Säärintaman liikkuessa kohti pohjoista sateita on odotettavissa siellä täällä pitkin rintamavyöhykettä. Päivän mittaan osa sateista muuttuu ukkostaviksi. Päivällä ukkoset voivat olla jopa rajuja, Rinne toteaa.

11.42: Ruotsissa rankkasateet aiheuttavat ongelmia maan etelä- ja keskiosissa

Ruotsissa rankkasateet aiheuttavat edelleen ongelmia monin paikoin maan etelä- ja keskiosissa. Ruotsin ilmatieteen laitos varoittaa tulvista viidessä läänissä, muun muassa Hallandissa, Länsi-Götanmaalla ja Värmlannissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suuret sademäärät voivat nostaa tulvia puroissa ja ojissa.

Vesisateet ovat aiheuttaneet haittaa myös liikenteelle. Esimerkiksi E6-tie tulvi aamulla Göteborgin eteläpuolella, jolloin kaksi kaistaa jouduttiin sulkemaan liikenteeltä. Tämä vaikuttaa Ruotsin liikenneviraston mukaan suuresti liikennöintiin. E6 kulkee Ruotsin Trelleborgista Norjan Kirkkoniemeen.

(STT)

11.14: Ei myrskyä, ei myräkkääkään, mutta uusi vahingollinen käänne säässä vielä edessä – tänne iskee rajuimmin

Ruotsissa ja Norjassa tuhoja aiheuttanut Hans-myrsky hiipui Itämeren yllä niin, etteivät myrskyn merkit varsinaisesti Suomessa täyttyneet. MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemen mukaan kyseessä ei oikein ollut myräkkäkään.

– Paikallista rajuilmaa ennakoitiin tälle päivälle, mutta ainakin aamun aikana on näyttänyt aika vaatimattomalle, Rintaniemi kuvailee.

Rintaniemi kuitenkin korostaa käännettä myräkäksi ennakoidussa säässä, nimittäin voimakasta tuulta, joka puhaltaa läpi Suomen.

– Vaikka niitä ukkosia ei välttämättä tulisikaan, niin tuuli voi silti olla vahinkoa aiheuttava.

– Tässä on jopa vähän sellaisen syksyisen myrskyn piirteitä tässä tämänhetkisessä tilanteessa.

Katso koko tuorein ennuste jutun ylälaidan videolta tai täältä.

11.10: Hangon edustalla tuuli puhaltanut puuskissa lähes 30 metriä sekunnissa, kymmeniätuhansia asiakkaita ilman sähköjä

Sadekuuroja sisältävä kylmä rintama on saapunut aamun aikana Etelä-Suomeen, kertoo päivystävä meteorologi Joonas Koskela sääpalvelu Forecalta.

Rintamaan voi liittyä ukkoskuuroja, mutta toistaiseksi sateet ja ukkoset ovat jääneet pääosin melko vähäisiksi. Koskelan mukaan pahimmat ukkoset jäivät Baltian puolelle.

Viime viikolla ennustettu rajuilma on jäämässä odotettua heikommaksi. Rintamaan liittyy kuitenkin voimakkaita tuulia.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että merellä Hangon edustalla tuuli on puhaltanut aamulla puuskissa 29 metriä sekunnissa. Merellä Helsingin edustalla tuulen nopeudeksi puuskissa on mitattu 26 metriä sekunnissa. Maa-alueilla eteläisessä Suomessa puuskissa tuulen nopeus on ollut reilut 20 metriä sekunnissa.

Forecan Koskelan mukaan voimakkaimmat puuskat painottuvat tänään maan etelä-, keski- ja länsiosiin.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Tuomo Bergmanin mukaan etenkin maan länsiosissa voimakkaat puuskat voivat aiheuttaa vahinkoja.

– Siellä puita saattaa kaatua kuuronauhan yhteydessä vähän enemmän. Muuten puita kaatui enemmän yksittäin, Bergman sanoo.

Pihakalusteita voi myös lähteä tuulen mukaan. Paikoin voi esiintyä kovia kuurosateita.

– Jos tulee reippaampia sadekuuroja, vettä voi tulla sen verran, että se aiheuttaa pientä vahinkoa kaupunkialueilla, Koskela sanoo.

(STT)

10.36: Hätäkeskuslaitos ilmoittaa, että myrsky on ruuhkauttanut hätänumeron

Hätäkeskuslaitoksen mukaan myrskyn vuoksi hätänumero on ruuhkautunut siihen liittyvistä puheluista. Hätäkeskuslaitos muistuttaa, että numeroon 112 tulee soittaa tilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna taikka vakavat omaisuusvahingot uhkaavat.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

9.52: Myräkkä puraisi loven Kansallisen liigan otteluohjelmaan

Tiistaina pelattavaksi aiottu jalkapallon kotimaisen naisten pääsarjan Kansallisen liigan ottelu Åland United–PK-35 siirtyy pelattavaksi viikkoa myöhemmin. Siirron syynä on kesämyräkkä.

Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundströmin allekirjoittaman ottelusiirtotiedotteen mukaan sääennuste laivaliikenteen suhteen on ollut sen verran vakava, että matkustaminen Ahvenanmaalle oli uhattuna, ja ottelu siirrettiin varotoimena.

Åland United oli ennen tiistaita sarjassa toisena ja helsinkiläinen PK-35 toiseksi viimeisenä. Tiistaina pelattavaksi jäi kolmantena olevan Helsingin Jalkapalloklubin ja kärkijoukkue Kuopion Palloseuran ottelu.

(STT)

8.55: Sadekuuroja sisältävä kylmä rintama rantautumassa Etelä-Suomeen

Kylmään rintamaan voi sisältyä ukkoskuuroja, kerrotaan sääpalvelu Forecalta. 

Rintamaan liittyy myös voimakkaita tuulia. Puuskissa tuuli voi puhaltaa 15–20 metriä sekunnissa. Voimakkaimmat puuskat painottuvat tänään maan etelä-, keski- ja länsiosiin.

Forecan mukaan sade- ja ukkoskuurot etenevät päivän aikana kohti pohjoista, ja ne saattavat voimistua päivän kuluessa. Iltapäivällä rintama on maan keskivaiheilla ja alkuillasta Oulun korkeudella.

Voimakkaat puuskat voivat aiheuttaa vahinkoja, kuten puiden kaatumisia ja pihakalusteiden lähtemistä tuulen mukaan.

(STT)

8.01: Miten sään ääri-ilmiöt muuttuvat ja näkyvät Suomessa?

Vaikka maanantain osalta ennakoitu myrskyrintama jäi odotettua vaisummaksi, ei tilanne ole vielä rauhoittunutkaan. Ilmatieteen laitos varoittaa vielä tiistaina rajusta ukonilmasta, kovasta tuulesta sekä aallokosta ja ukkospuuskista merialueilla.

MTV Uutisten toimittaja Lotta Lautala vieraili tiistaiaamuisella Helsingin Kauppatorilla, jossa tuuli oli navakka, vaikka myrskyisin rintama ei pääkaupunkiseudulle yltänytkään.

Rajuilman ennakoitiin aiheuttavan vaurioita eri alueilla sekä kiireitä viranomaisille. Ilmatieteen laitoksen tutkija Anna Luomarantaa ennusteiden muuttuminen viime viikon lopulla ja nyt alkuviikosta ei varsinaisesti yllättänyt

– Toki, kun on aikaa ennen tilanteen tulemiseen, siihen liittyy epävarmuuksia, Luomaranta huomauttaa.

Katso koko haastattelu:

Ovatko sään ääri-ilmiöt Suomessa kohta arkipäivää? Ilmatieteen laitoksen tutkija kommentoi 7:11
Ovatko sään ääri-ilmiöt Suomessa kohta arkipäivää? Ilmatieteen laitoksen tutkija kommentoi

 

5.59: Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta miltei koko Suomessa

Vaikka maanantain osalta ennakoitu myrskyrintama jäi odotettua vaisummaksi, varoittaa Ilmatieteen laitos vielä tiistaina rajusta ukonilmasta, kovasta tuulesta sekä aallokosta ja ukkospuuskista merialueilla.

Vaarallisen tason rajusta ukonilmasta koko tiistain ajalle varoitetaan seuraavilla alueilla:

Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio, Kittilä ja Enontekiö.

Vaarallisen tason tuulivaroitus on voimassa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, muualla Etelä- ja Keski-Suomessa tuulen nopeus voi nousta mahdollisesti vaarallisiin lukemiin.

Helteestä varoitetaan seuraavilla alueilla:

Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Kaikilla merialueilla on voimassa koko tiistain rajuilman varoitus sekä tuulivaroituksia. Lisäksi Selkämerellä, Pohjois-Itämeren länsi- ja itäosissa sekä Ahvenanmerellä on voimassa aallokkovaroitus keskiviikkoaamupäivään saakka.

5.57: Luvassa rajuilmoja

Hyvin lämmintä ilmaa on virrannut koko maahan, ja luvassa on rajuilmoja, jotka ovat kuitenkin jäämässä ennakoitua lievemmiksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan aamuun mennessä maan eteläosaan saapuu sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla paikoin voimakkaita.

Forecan ennusteen mukaan saderintama saapuu etelärannikolle aamukuuden aikoihin. Suomeen saapuva rajuilma on jäämässä heikommaksi kuin mitä viime viikolla ennustettiin, sillä matalapaineen keskus ei tule Suomeen, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi STT:lle maanantaina.

(STT)

5.55 Seuranta tiistain osalta alkaa

Huomenta, tervetuloa MTV Uutisten sääseurantaan. Seuraamme tässä artikkelissa rajuilman kehittymistä ja etenemistä.

 

Maanantai

23.42: Hellelukemia odotettavissa Lapissa tiistaina – maan etelä- ja keskiosaan vyöryy kylmä rintama

Tiistaina etelässä ja maan keskiosassa sää viilenee ja ukkosia on odotettavissa. Sen sijaan pohjoisessa voi olla jopa hellekelit.

Forecan meteorologi Kristian Roinen mukaan tiistaina 30 astetta voi mennä rikki Lapissa, mutta etelässä tilanne on "outo".

– Etelässä on edessä outo tilanne, kun tiistain vastainen yö voi olla yhtä lämmin kuin tiistai-iltapäivä. Lämpötilat ovat etelässä 20 asteen tienoilla yöllä ja tiistaina päivällä, kertoo Roine.

21.50: Ensimmäiset myräkät iskevät todennäköisesti pian lounaisrannikolle – luvassa voi olla jopa trombeja

Ilmatieteen laitos ilmoitti viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter), että rajuilmat iskevät ensimmäisenä todennäköisesti lounaisrannikolle.

Ilmoituksen mukaan luvassa voi olla syöksyvirtauksia, rakeita, ukkospuuskia ja jopa trombeja.

20.39: Etelä-Norjaan luvassa erittäin rajua myrskyä – osalle alueista punaisen tason varoitus

Myös norjalaiset saavat osansa ruotsia runnoneen Hans-myrskyn sateista sillä varsinkin maan eteläosaan oli luvassa rajuja kuuroja ja erittäin kovaa tuulta.

Norjan meteorologian laitoksen mukaan paikoitellen rajuilma voi olla voimakkain neljännesvuosisataan ja sadetta voi tulla jopa 30 millimetriä tunnissa.

Viranomaiset sulkivat myrskyn vuoksi muun muassa tunnetun maisematie Trollstigenin varotoimena.

Meteorologian laitos antoi maanantaina joillekin alueille korkeimman punaisen tason ennakkovaroituksen rajuilmasta tiistaille ja keskiviikolle. Punaisen tason varoitus merkitsee sitä, että myrskyn ennakoidaan aiheuttavan merkittäviä vahinkoja yhteiskunnan toiminnoille.

19.48: Jopa 7-senttiset rakeet murjoivat Saarenmaata – tuuli nousi hetkellisesti 29 metriin sekunnissa

Virossa Saarenmaalla sijaitsevalla Sõrven niemimaalla on satanut 5-7 senttisiä rakeita, kertoo maan yleisradio ERR. Rakeita on tullut ainakin Jämajan kylässä. 

ERR:n mukaan niemimaalla mitattiin iltapäivällä voimakkaimmillaan 29 metriä sekunnissa puhaltanut puuska. Facebookissa on julkaistu video raesateesta. Video on katsottavissa upotuksena alla.

18.52: Tämä on myrskyn kohtalo juuri nyt

Matalapaineen mukana voi saapua rankkojakin sateita, mutta sen reitti on ollut epäselvä.

– Nyt näyttää siltä, että myrskybogarit joutuvat hieman pettymään etelässä, kertoo meteorologi Aleksi Jokela.

Valtaosassa Suomea ukkoselta vältytään tänä iltana ja saderintamakin saapuu Suomeen vasta ensi yönä. Potentiaalinen ukkosen uhka on ainoastaan Ahvenanmaalla.

Katso koko ennuste videolta:

Tämä on myrskyn kohtalo juuri nyt 3:20

16.47: 33 asteen raja rikki Raumalla, Porissa ja Turussa

Kesän toistaiseksi kuumimpana päivänä lämpötila on ylittänyt 33 astetta jo ainakin kolmella paikkakunnalla. Raumalla on mitattu 33,2, Porissa 33,1 ja Turussa 33,0 astetta. Lämpötilat voivat nousta vielä tästäkin iltapäivän ja illan aikana. Elokuun kaikkien aikojen lämpöennätys on 33,8 astetta. Se mitattiin elokuussa 2010 Heinolassa ja Lahdessa.

16.13: Turku Energia Sähköverkot on varautunut ukkoskuuroihin ja puuskatuuliin 

Turku Energia Sähköverkot on kohottanut valmiuttaan viankorjauksiin lisäämällä henkilöstöresurssejaan kahdelle tulevalle yölle mahdollisten vika-alueiden rajaamistoimien ja viankorjauksen välittömään käynnistämiseen. 

Vikatilanteissa resursseja siirretään normaaleista verkonrakennustöistä viankorjaukseen tarvittaessa. Myös vikapuheluiden vastaamiseen on lisätty henkilöitä varalle.

Ilmatieteen laitos ennustaa mahdollisia voimakkaita ukkoskuuroja ja puuskatuulia ensi yölle ja tiistaille, jotka voivat ennusteiden mukaan osua myös Turku Energia Sähköverkkojen verkkoalueelle.

15.45: Rajua tuulta ja rankkasateita todennäköisesti luvassa – tiistaina ukkonen voi yltyä voimakkaaksi

Forecan mukaan alkuviikosta Suomeen saapuu  kuumaa ilmaa, ukkosia, sateita ja puuskaista tuulta.

Tänään ukkosta on ollut maan pohjois- ja keskiosissa, sekä Ahvenanmaalla. Alkuviikosta voimakkaita ukkosia ennakoidaan tiistai-iltapäiväksi sekä tiistai-illaksi maan itäosaan, Kainuuseen, Koillismaalle, sekä Etelä-Lappiin.

15.32: Elokuun kaikkien aikojen lämpöennätys vaarassa – tänään on kesän kuumin päivä

Suomessa on mitattu tämän kesän korkein lämpötila – mutta ennätys voi mennä rikki vielä tänään. Jopa elokuun kaikkien aikojen ennätyslämpötila on vaarassa.

Foreca kertoo, että Turussa on mitattu 32,8 astetta lämmintä kello 15.15 mennessä. Porissa on ollut 32,6 astetta ja Kouvolassa sekä Heinolassa 32,2 astetta. 

Tämän kesän aiempi korkein lukema oli 20. kesäkuuta Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä mitattu 31,6 astetta.

Elokuun lämpöennätys Suomessa on elokuussa 2010 Heinolassa ja Lahdessa mitattu 33,8 astetta. Hieman ennen kyseisen kuun vaihdetta mitattiin Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys, kun mittari kipusi 37,2 asteeseen Joensuun Liperissä 29. heinäkuuta 2010.

15.24: Pörssisähkön hinta on pudonnut tänään miinukselle

Hinnan painumisesta miinusmerkkiseksi kertoi aiemmin Helsingin Sanomat. HS:n mukaan sähkön hintaa on laskenut etenkin tuulivoimaloiden tuotanto kovan tuulen myötä.

Pörssisähköllä tarkoitetaan sitä, että hinta määräytyy reaaliaikaisesti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa sähköpörssissä.

Jos sähkösopimus perustuu pörssisähköön ja sähkön pörssihinta on miinusmerkkinen, sähkön käytöstä voi saada hyvitystä sähkölaskuun.

Sähköstä kuitenkin joutuu aina maksamaan jotain, sillä sähköstä maksetaan aina myös siirtohinta omalle verkkoyhtiölle.

14.57: Myrskyllä ei vaikutusta lentoliikenteeseen.

Myrskyllä ei pitäisi olla vaikutusta lentoliikenteeseen. Finnairin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että myrsky ei toistaiseksi ole johtanut muutoksiin heidän reiteillään. Finnairin mukaan se seuraa sääennusteiden kehittymistä ja viestii mahdollisista lentomuutoksista suoraan asiakkaille.

14.44: Depeche Moden keikka Kaisaniemessä peruttu

Depeche Moden tiistaille 8. elokuuta suunniteltu konsertti Helsingin Kaisaniemen puistossa on peruttu, tapahtumajärjestäjä Live Nation kertoo tiedotteessaan 7. elokuuta. Korvaavaa päivämäärää ei järjestetä ja asiakkaita pyydetään palauttamaan ostetut liput niiden ostopaikkaan 7. lokakuuta mennessä. 

Tiedotteen mukaan perusteellisen arvioinnin sekä Tukesin ja pelastusviranomaisten kanssa käydyn keskustelun jälkeen on todettu, että maanantain ja tiistain väliselle yölle sekä tiistaille ennustetut sääolosuhteet aiheuttavat merkittävän riskin, joka voisi vaarantaa työntekijöiden, yleisön ja tuotannon turvallisuuden.

Tiedotteessa kerrotana myös, että ennustetut sääolosuhteet, kuten voimakkaat paikalliset puuskat sekä sade- ja ukkoskuurot aiheuttavat merkittäviä vaaroja, jotka tekevät tapahtuman turvallisen rakentamisen sekä tapahtuman järjestämisen alkuperäisen aikataulun mukaisesti mahdottomaksi.

14.21: Helsingin pelastuslaitos varoittaa ilmankosteuden laukaisevan palovaroittimia

Pelastuslaitos kertoo X-palvelussa eli entisessä Twitterissä, että palovaroittimien tarkastukset ovat aiheuttaneet lukuisia aiheettomia hälytystehtäviä pelastuslaitokselle.

– Jos Helsingin pelastuslaitos saa hälytyksen soivan varoittimen vuoksi, lähin pelastusyksikkö sitoutuu tehtävään.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

14.02: Hans-myrsky iski Ruotsiin 25 000 salaman voimalla

Hans-myrsky on iskenyt voimalla Ruotsiin tuoden mukanaan kovia sateita ja ukkosta, STT uutisoi.

Ukkonen ja sateet ovat aiheuttaneet sähkökatkoja, tulipaloja ja kellaritulvia, kertoo Expressen. Ruotsissa rekisteröitiin sunnuntaina yli 25 400 salamaa, kertoi Ruotsin ilmatieteen laitos lehden mukaan.

Sää on vaikuttanut sekä lento-, lautta- että tieliikenteeseen.

Ruotsin ilmatieteen laitos varoittaa tänään laajalla alueella maan keski- ja eteläosissa runsaasta sateesta. Myös tuulet ovat voimistumassa, laitokselta kerrotaan Aftonbladetille. Merellä on voimassa varoituksia kovista puuskatuulista.

Sadetta voi lähipäivinä tulla osissa Ruotsia jopa 100 millimetriä, Expressen kertoo. Suurimpia sateita odotetaan Värmlannissa ja Taalainmaalla.

–  Se on enemmän kuin näillä alueilla normaalisti koko elokuussa, sanoi Storm-sääinstituutin meteorologi Per Holmberg Expressenille.

13.48: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kehottaa kiinnittämään veneet ja pihakalusteet

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kehottaa ihmisiä tarkkailemaan säätilanteen kehittymistä, sillä ennusteissa on suurta epävarmuutta. Pelastuslaitos omalta osaltaan varautuu kovien tuulien ja ukkosien aiheuttamaan hälytystehtävämäärän kasvuun, pelastuslaitoksessa muun muassa lisätään henkilökuntaa tiistaiksi pelastusasemille, pelastuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan. 

Pelastuslaitos muistuttaa, että kova tuuli aiheuttaa helposti vahinkoja kevyille rakenteille, esimerkiksi puutarhateltat, aurinkovarjot ja trampoliinit on syytä kiinnittää hyvin tai siirtää suojaan. 

Veneiden kiinnitykset rannoilla ja laitureissa on hyvä tarkastaa, ettei paatti pääse karkaamaan omille teilleen. Vesille lähtiessä tulee aina perehtyä sääennusteeseen. 

Muilta osin kannustetaan normaaliin tarkkaavaisuuteen ja sopeuttamaan tiistain tekemiset keliolosuhteisiin sopiviksi.

12.14: Päijät-Hämeen pelastuslaitos kehottaa varautumaan

Päijät-Hämeen pelastuslaitos kehottaa viestipalvelu X:ssä alueen ihmisiä varautumaan maanantain ja tiistain aikana rajuilmaan. Pelastuslaitokselta myös huomautetaan, että rajuilma voi aiheuttaa ruuhkaa viranomaisten tehtäviin.

Soita hätänumeroon 112 vain hätätilanteessa – esimerkiksi jos kaatunut puu aiheuttaa vaaraa. Huolehdi, että puhelimessa riittää virtaa, jotta voit etsiä netistä tietoa. Tiedustelusoitot eivät kuulu hätäkeskukseen, pelastuslaitos kirjoittaa.

Jos julkaisuketju ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

– Rajut ukonilmat voivat aiheuttaa tulvia ja vesi kerääntyy tieuriin. Voimakkaat tuulenpuuskat voivat heitellä autoa ajon aikana. Malttia ja huolellisuutta siis liikenteeseen! Pysy mahdollisuuksien mukaan sisällä ja vältä ulkona liikkumista myrskyn aikana, pelastuslaitos kirjoittaa.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen vinkit rajussa säässä toimimiseen:

  • Omaa turvallisuutta ei tule myrskyn vuoksi vaarantaa. 
  • Ajoneuvot mahdollisuuksien mukaan suojaan
  • Irtain omaisuus suojaan tai kiinnitettävä
  • Sulje ovet ja ikkunat
  • Varaudu sähkökatkoihin

 

10.44: Varoituskartta helottaa koko maassa

Ilmatieteen laitos varoittaa helteestä, voimakkaasta tuulesta, rajusta ukonilmasta ja UV-säteilystä laajalti ympäri Suomea.

Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla on voimassa rajun ukonilman, helteen ja UV-säteilyn varoitus läpi maanantain ja ukkosen ja helteen osalta aina tiistaiaamuun saakka.

Mahdollisesti vaarallisesta helteestä varoitetaan lisäksi Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueilla. Näistä lisäksi Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin suunnalla on voimassa rajun ukonilman varoitus.

Lisäksi kaikilla Suomenlahden, Saaristo- ja Ahvenanmeren, pohjoisen Itämeren ja Selkä- ja Perämeren alueilla on voimassa voimakkaan tuulen varoitus. Tuuli voi yltyä kaikkialla 12 metriin, jopa 14 metriin sekunnissa.

Katso varoitukset tarkemmin täältä.

7.24: Myrsky piiskaa Suomea – palomestari kehottaa maalaisjärjen käyttöön

Huomenta Suomen uutisissa vieraillut Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Petri Lyttinen kertoo, että pelastuslaitoksen varautumista on hankaloittanut sään ennustettavuuden vaikeus. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on varautunut lisäämään apukäsiä mahdollisten tuhojen selvittämiseksi.

Maata ylittävä rajuilma voi aiheuttaa vaurioita virrassa oleviin kodinkoneisiin ja elektroniikkaan, ja lisäksi tuuli ja myräkkä voivat kaataa puita tai rikkoa omaisuutta ja rankkasateet aiheuttavat tulvia. Viranomaiset muistuttavat, ettei vaurioita pidä lähteä korjaamaan myräkän aikana.

Lyttinen huomauttaa, että kiireisimpinä aikoina pelastuslaitokselle ei jää ylimääräistä aikaa kiireettömimpien tapausten selvittelyyn.

– Lähtisin sillä, mitä laki sanoo, mikä on pelastustoimen tehtävä – pitääkö meidän lähteä jokaista kaatunutta puuta sahaamaan. Mitä laki sanoo, niin pelastustoimi hoitaa kiireellisiä ihmisen omaisuuden ja ympäristön pelastamiseksi ja suojelemiseksi tarkoitettuja tehtäviä, niin jos sulla on puu kaatunut sinne pihalle, niin turha on soittaa 112:een, siinä ei ole enää mitään pelastettavaa. Jos se on kaatumassa rakennuksen päälle, niin silloinhan se on eri asia, koska silloin voidaan ennaltaehkäistä sitä, että rakennus sortuu.

Tielle kaatuneiden puiden kohdalla Lyytinen ohjeistaa ihmisiä omaan aktiivisuuteen raivaustöissä. Hän kuitenkin huomauttaa, että raivaustöissä kannattaa ottaa huomioon omat voimat ja toimintakyky eikä riskeerata omaa terveyttä. Mikäli puu katkaisee keskeisen tieliikenteen väylän esimerkiksi hätäajoneuvoilta, on tilanne eri.

Lyytinen kehottaa ihmisiä myrskyn edetessä kuitenkin maalaisjärkeen.

– Jos sellainen on, kannattaa hyvin mielellään käyttää sitä.

6.59: Helsingin pelastuslaitos varautuu myrskyyn – "Erilaisia irtotavaroita lentää pitkin poikin pihoja"

Helsingin pelastuslaitos seuraa tiukasti alkuviikon myrskyyn liittyvää sääennustetta ja myrskyn saapumisaikaa. Pelastuslaitokselle voi ilmaantua monenlaisia myrskyyn liittyviä tehtäviä.

Päivystävä palomestari Timo Utsinov Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että aiemmin pelastuslaitos on saanut tehtäviä liittyen esimerkiksi katolta irtoavaan peltiin tai muihin lentäviin irtotavaroihin.

– Erilaisia irtotavaroita lentää pitkin poikin pihoja. Kaikennäköisiä myrskytuhoja tulee, mutta kyllä ne peltikatot ja vauriopuut ovat ne isoimmat ja työllistävimmät, Utsinov sanoo.

Seuraamme tässä artikkelissa rajuilmaa ja sen vaikutuksia. Saitko hienon kuvan tai videon? Näitkö jotain kiinnostavaa? Vinkkaa: 040 578 5504

Myräkän ennustetaan heikkenevän sen yltäessä Suomeen, mutta sitä ei ole vielä peruttu – näin rajuilmaan kannattaa varautua 7:42
Myräkän ennustetaan heikkenevän sen yltäessä Suomeen, mutta sitä ei ole vielä peruttu – näin rajuilmaan kannattaa varautua.

6.57: Salamointia Pirkanmaalla

Salamointi on aiheuttanut jo vaurioita Pirkanmaalla. Kuhmoisten Ruolahdella Santalantiellä syttyi kaksi pientä varastorakennusta palamaan salamoinnin jälkeen maanantain vastaisena yönä. Rakennukset olivat olleet pitkään käyttämättöminä, eikä tilanteessa tapahtunut henkilövahinkoja.

Lue myös:

    Uusimmat