Ei myrskyä, ei myräkkääkään, mutta uusi vahingollinen käänne säässä vielä edessä – tänne iskee rajuimmin

Näin kävi Suomea lähestyneelle myräkälle – myrskypuuskat uhkaavat tänään 3:39
Katso koko ennuste! Näin kävi Suomea lähestyneelle myräkälle – myrskypuuskat uhkaavat.

Elokuinen myräkkä on nimetty Ruotsissa Hansiksi, ja se on aiheuttanut jo mittavia tuhoja monilla alueilla.

Ruotsissa rekisteröitiin yksin sunnuntaina yli 25 400 salamaa, ja rajuilman tuomien rankkasateiden tulvat ovat piinanneet ympäri maata. Tiistaina maan itärannikon tuntumasta Åresta kantautui tietoa, että tulviva joki on aiheuttanut tuhoja alueella. Lukuisia ihmisiä on evakuoitu ja muun muassa teitä ja kiinteistöjä vaurioitunut, maan yleisradioyhtiö SVT uutisoi. Alueen ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa.

Myräkkä pehmensi maata niin, että matkustajajuna suistui Ruotsissa raiteiltaan maanantaina.

Hans kuitenkin hiipui Itämeren yllä niin, etteivät myrskyn merkit varsinaisesti Suomessa täyttyneet. MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemen mukaan kyseessä ei oikein ollut myräkkäkään.

– Paikallista rajuilmaa ennakoitiin tälle päivälle, mutta ainakin aamun aikana on näyttänyt aika vaatimattomalle, Rintaniemi kuvailee.

Sääkartoilta kuitenkin huomataan, että siinä missä Hans väsyi meren yllä, on Viron suunnalta etelästä ja kaakosta saapumassa vielä joitain säärintamia. Rintaniemen mukaan nämäkin valuvat todennäköisesti enemmän Ruotsin suunnalle.

Myräkkää tai ei, moni suomalainen hikoili viime yönä, kun lämpötila pysytteli reilustikin 20 asteen yläpuolella.

– Siis kerta kaikkiaan, näin lämmin trooppinen yö – en kovin montaa kyllä muista omalta meteorologin uraltani, Rintaniemi huomauttaa.

Voimakas tuuli uusi käänne

Rintaniemi haluaa korostaa käännettä myräkäksi ennakoidussa säässä, nimittäin voimakasta tuulta, joka puhaltaa läpi Suomen.

– Vaikka niitä ukkosia ei välttämättä tulisikaan, niin tuuli voi silti olla vahinkoa aiheuttava.

– Tässä on jopa vähän sellaisen syksyisen myrskyn piirteitä tässä tämänhetkisessä tilanteessa.

Puihin tai omaisuuteen tarttuva puuska voi aiheuttaa vahinkoja, meteorologi muistuttaa. 

– Tällä kertaa arpa suosi enemmän tuota Viron ja Ruotsin puolta, vai pitäisikö ajatella, että se suosi meitä.

Ennustamisen vaikeus

Ennusteissa on ollut suurta vaihtelevuutta, Rintaniemi lisää. Etenkin kuluneen kesän aikana myrskyjen ja myräköiden ennustamisessa on ollut vaikeuksia. Talven ja syksyn matalapainerintamista poiketen kesäisin sää tuntuu elävän aina ihan viime hetkiin saakka.

– Itse asiassa vielä tänään aamullakin mietin, että miten tämä tiistain iltapäivä tulee menemään, Rintaniemi kertoo ja arvioi, että ukkosia Keski-Suomeen ylettyvällä rintaman laidalla tultaneen näkemään.

– Kuinka rajuja [muodostuvat mahdolliset ukkoset] sitten ovat? Tavallaan on potentiaalia siihen, mutta meidän malli ei ihan oikein saa kiinni.

Tilanne pohjoisemmassa Suomessa on kuitenkin hyvin kostea ja kuuma. Päivän rajuimmat ukkoset tulevat iskemään iltapäivän aikana Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan välille.

Katso koko tuore ennuste jutun ylälaidan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat