Helsingin pelastuslaitos varautuu myrskyyn – "Erilaisia irtotavaroita lentää pitkin poikin pihoja"

Myräkän ennustetaan heikkenevän sen yltäessä Suomeen, mutta sitä ei ole vielä peruttu – näin rajuilmaan kannattaa varautua 7:42
Myräkän ennustetaan heikkenevän sen yltäessä Suomeen, mutta sitä ei ole vielä peruttu – näin rajuilmaan kannattaa varautua.

Myrskyjen aikaan pelastuslaitosta työllistävät lentävät kattorakenteet ja kaatuneet puut. Palomestari kertoo, kuinka myrskyn tuloon kannattaa itse varautua.

Helsingin pelastuslaitos seuraa tiukasti alkuviikon myrskyyn liittyvää sääennustetta ja myrskyn saapumisaikaa. Pelastuslaitokselle voi ilmaantua monenlaisia myrskyyn liittyviä tehtäviä.

Päivystävä palomestari Timo Utsinov Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että aiemmin pelastuslaitos on saanut tehtäviä liittyen esimerkiksi katolta irtoavaan peltiin tai muihin lentäviin irtotavaroihin.

– Erilaisia irtotavaroita lentää pitkin poikin pihoja. Kaikennäköisiä myrskytuhoja tulee, mutta kyllä ne peltikatot ja vauriopuut ovat ne isoimmat ja työllistävimmät, Utsinov sanoo.

Utsinov muistelee, että kerran hänen työvuoronsa aikana puu kaatui myrskyssä kerrostalon päälle. Kerran Hakaniemessä suuret rakennustelineet repeytyivät.

– Isot onnettomuudet ovat olleet hyvin lähellä. Niitä on myös sattunut.

Pelastuslaitos ei aina ehdi heti paikalle

Jos oman pihan puu kaatuu ja se haittaa liikkumista, Utsinov kehottaa soittamaan hätänumeroon. Myrskyvaurioita hoidetaan tärkeysjärjestyksessä, mutta pelastuslaitos pyrkii hoitamaan kaikki vauriot.

Utsinov muistuttaa, että myrskypäivänä pelastuslaitos ei pääse aina tuhojen sattuessa paikalle heti. Pelastuslaitos vastaa kaikkiin avunpyyntöihin niin nopeasti, kuin mahdollista.

– Tärkeintä, ettei lähde omaa turvallisuutta siinä kohtaa vaarantamaan ja tekemään jotain, josta ei ole ihan varma, ettei tule lisävahinkoja.

Pelastuslaitos vahvistaa henkilökuntaa tarvittaessa myrskyn vuoksi, kertoo Utsinov.

Hänen mukaansa myös vapaapalokunnat ovat valmiudessa.

Tarvitaan paljon lisäkäsiä myrskytuhojen korjaamiseen. Toki meidän päivittäisorganisaatio on jo vahva, me olemme kriisiorganisaatio. Pystymme toimimaan, jos myrsky iskisi vaikka heti.

Myrskyyn kannattaa varautua itse

Utsinov kehottaa, että myrskyyn kannattaa varautua kiertämällä oma kiinteistö ympäri. Kannattaa tarkistaa, ovatko irtotavarat, kuten kevytkatokset, kiinnitettyinä asianmukaisesti.

Hän kehottaa myös välttämään ylimääräistä liikkumista silloin, kun myrsky on pahimmillaan.

Myrskyn aikana voi sattua sähkötulipaloja salamoinnin vuoksi. Töpselit kannattaa ottaa irti myrskyn ajaksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat