Video näyttää Ruotsin ahdingon Hans-myrskyn kourissa – 25 000 salamaa seuraa rankkasade, jossa vettä voi lähipäivinä tulla enemmän kuin koko elokuussa

Hans-myrsky iski jo voimalla Ruotsiin – sään odotetaan vielä pahenevan 0:52
Hans-myrsky iski jo voimalla Ruotsiin – sään odotetaan vielä pahenevan

Lauttaliikennettä Ruotsin ja Puolan välillä on peruttu sään vuoksi, kaksi lentokonetta jouduttiin ohjaamaan Osloon.

Hans-myrsky on iskenyt voimalla Ruotsiin tuoden mukanaan kovia sateita ja ukkosta.

Ukkonen ja sateet ovat aiheuttaneet sähkökatkoja, tulipaloja ja kellaritulvia, kertoo Expressen. Ruotsissa rekisteröitiin sunnuntaina yli 25 400 salamaa, kertoi Ruotsin ilmatieteen laitos lehden mukaan.

Sää on vaikuttanut sekä lento-, lautta- että tieliikenteeseen.

Tukholman Arlandan sekä Göteborgin Landvetterin lentokenttien liikenteessä on ollut viivästyksiä sunnuntai-illan ukkosen ja kovien tuulten vuoksi. Kaksi Arlandaan matkalla ollutta lentokonetta Barcelonasta ja Berliinistä ohjattiin eilen Osloon, kertoo Expressen.

Tänään lähtötilanne on lentoliikenteelle huomattavasti eilistä parempi, mutta viivästyksiä voi edelleen esiintyä, sanoo Swedavian lehdistöpäällikkö Robert Pletzin TT:lle.

Ruotsin ja Puolan välillä lautoilla liikennöivä Polferries puolestaan on varustamon verkkosivujen mukaan perunut lähdöt Ruotsin ja Puolan välillä sunnuntaina ja maanantaina.

Myös Stena Line on perunut maanantai-illalta ja tiistaiaamulta kaikki lähdöt Karlskronan ja Puolan Gdynian välillä, kertoo SVT.

Jopa 100 millimetriä sadetta muutamassa päivässä

Ruotsin ilmatieteen laitos varoittaa tänään laajalla alueella maan keski- ja eteläosissa runsaasta sateesta. Myös tuulet ovat voimistumassa, laitokselta kerrotaan Aftonbladetille. Merellä on voimassa varoituksia kovista puuskatuulista.

Huomisesta alkaen Länsi-Götanmaan, Värmlannin, Jönköpingin ja Örebron lääneissä on voimassa punainen eli korkeimman tason säävaroitus. Erittäin suuret sademäärät voivat aiheuttaa erittäin suuria virtaamia puroissa ja ojissa, ja veden virtausnopeus voi olla äärimmäisen nopea.

Sadetta voi lähipäivinä tulla osissa Ruotsia jopa 100 millimetriä, Expressen kertoo. Suurimpia sateita odotetaan Värmlannissa ja Taalainmaalla.

–  Se on enemmän kuin näillä alueilla normaalisti koko elokuussa, sanoi Storm-sääinstituutin meteorologi Per Holmberg Expressenille.

Vesi tulvi teille

Vettä on tulvinut teille muun muassa Västkustvägenillä Malmön lähellä, jossa kaksi autoa juuttui tulvaveteen. Vastaavia tapauksia pyritään ehkäisemään tiesuluilla, kerrottiin Malmön pelastuslaitokselta uutistoimisto TT:lle.

Expressenin mukaan myrsky aiheutti yön aikana ongelmia etenkin Jönköpingissä, jossa muun muassa jalkakäytävä ja osia ajoväylästä on romahtanut sateiden seurauksena.

Sunnuntai-illan aikana pelastuslaitos sai Jönköpingin läänissä yhteensä 65 säähän liittyvää hälytystä, joista useimmissa oli kyse tulvineista kellareista.

Sunnuntaina tuuliherkkiä ajoneuvoja kehotettiin kovan tuulen vuoksi olemaan ajamatta Ruotsista Tanskaan johtavan Juutinrauman sillan yli.

Lue myös:

    Uusimmat