Salama iski päähän − Erkki selvisi hengissä

On suorastaan ihme, että turkulainen Erkki Vanhala on tänä päivänä elossa. Salamanisku oli viedä hänen henkensä kymmenen vuotta sitten.

Harmaa heinäkuinen lauantaipäivä vuonna 2001. Erkki Vanhala oli perheensä kanssa kyläilemässä isänsä luona Huhdasjärvellä Kymenlaaksossa. Ulkona sataa tihutti, ja kauempana jyrisi ukkonen.

− Istuskelin siinä kuistilla isän kanssa, kunnes katoksen allakin kastui, Vanhala aloittaa.

Niinpä Vanhala siirtyi isänsä kanssa sisätiloihin. Ruoka oli pian katettu, ja maistuvan aterian päätteeksi piti saada ruokasauhut.

− Istuttiin isän kanssa taas kuistilla pöydän ääressä. Hän oli juuri kertomassa, kuinka naapurin isäntää oli edellisenä kesänä iskenyt salama, ja sitten pimeni.

Koko selkä tulessa

Salama iski Vanhalaa suoraan päähän.

− Se tuli peltikaton läpi, iski minua päähän ja tuli ulos vasemman kantapääni kohdalta. Salama jatkoi vielä matkaansa lattian läpi, lävisti maakellarin betoniseinän ja heitteli kellarissa oleet hillopurkit ympäriinsä, Vanhala kertoo.

Hän menetti tajuntansa, mutta heräsi hetken päästä.

− En tietenkään tiennyt, mitä oli tapahtunut, ja pyysin ensimmäisenä tupakkaa. Sitten tuli vilu, sokki ja kivut.

Kivut olivat kovat. Vanhalan koko selkä ja vasen jalka paloivat pahoin. Ennen ambulanssin tuloa hänen vaimonsa yritti helpottaa miehensä tuskaa valelemalla tämän selkää kylmällä vedellä.

− Mutta sitten kun sain morfiinia, kivut kaikkosivat ja rallattelu alkoi, Vanhala toteaa.

Kolme viikkoa sairaalassa

Vanhalan vammat olivat sen verran pahat, että hänet päätettiin hoitaa Helsingissä palovammoihin erikoistuneella osastolla. Sairaalassa vierähti kolme viikkoa, ja vielä nytkin, kun tapahtuneesta on kulunut jo 10 vuotta, Vanhala tarvitsee silloin tällöin fysikaalista hoitoa. Vaikka vammat paranivat hyvin, Vanhala ei pystynyt jatkamaan työtään kirvesmiehenä.

Onni onnettomuudessa oli, että Vanhalan silloinen työnantaja oli vakuuttanut työntekijänsä myös vapaa-ajan tapaturmien varalle, joten taloudellisesti Vanhala pärjää, vaikkei töitä enää teekään.

Ja pärjää hän muutenkin.

− Pidän huushollin ruokahuollon pystyssä eli olen vähän niin kuin miespuolinen kotirouva.

Studio55/Elina Rantalainen

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja