Salakavala rytmihäiriö johtaa usein aivohalvaukseen – näin tunnistat taudin

Eteisvärinä, verenohennuslääkkeet ja Kela-korvaukset 25:55

Studio55.fi -ohjelmassa vieraillut professori neuvoo, kuinka terveydelle vaarallisen eteisvärinän voi tunnistaa.

Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri, professori Pekka Raatikainen kertoo, että eteisvärinä on rytmihäiriö, joka aiheuttaa sen, että sydämen eteinen värisee, eikä pumppaa silloin verta.

– Veri jää eteiseen seisomaan ja aiheuttaa hyytymän. Jos hyytymä lähtee liikkeelle, niin valitettavan usein se päätyy aivoverisuoniin ja aiheuttaa tukoksen ja aivohalvauksen, selittää Raatikainen.

Raatikaisen mukaan eteisvärinäpotilaat lisääntyvät jatkuvasti.

– Me olemme arvioineet, että 2050 vuonna Suomessa saattaa olla 450 000–500 000 eteisvärinäpotilasta.

Eteisvärinäpotilaiden lisääntyminen johtuu väestön ikääntymisestä, mutta se ei selitä taudin lisääntymistä kokonaan.

– Tämä on elintasosairaus. Ylipaino on erittäin iso riskitekijä eteisvärinälle, ja myös se vaikuttaa, että diabetes lisääntyy, sanoo Raatikainen.

Raatikaisen mukaan eteisvärinän oireita ovat epäsäännöllisen nopea syke, josta aiheutuu huono oloa ja ahdistusta. Oireena saattaa joskus olla myös rintakipu.

Valitettavasti tauti voi olla myös oireeton. Tästä syystä Raatikainen kehottaa ihmisiä tunnistamaan eteisvärinän oman sykkeensä kautta. 

– Kaikkein tärkeintä on tuntea oman pulssinsa, ja (se) jos se muuttuu. Tänä päivänä se tuntuu tasaiselta 60 lyöntiä minuutissa, huomenna kun mittaa, tuntuu, että lyöntejä jää väliin, tai pulssi on selvästi nopeampi. Silloin pitäisi käydä lääkärissä sydänfilmissä, neuvoo Raatikainen.

Millaisella lääkityksellä eteisvärinää hoidetaan? Katso Raatikaisen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat