Salaisuuden verho laskeutui taas Kulosaaren lapsikaappauksen oikeudenkäynnin ylle

Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita - tämä tapauksesta tiedetään 1:52
Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita: Katso videolta, mitä tapauksesta kerrottiin Rikospaikassa sieppauksen jälkeen.

Helsingin hovioikeus pui tänään Helsingin Kulosaaren lapsikaappausta. Media ei pääse seuraamaan asian käsittelyä.

Viime elokuussa annetun käräjätuomion mukaan vuonna 1967 syntynyt Juha Hurme sieppasi koulumatkalla olleen 9-vuotiaan pojan Helsingin Kulosaaresta viime huhtikuussa. Poika löydettiin myöhemmin Sipoosta hyvässä kunnossa.

Käräjäoikeus tuomitsi Hurmeen viiden vuoden vankeuteen panttivangin ottamisesta. Asiaa puidaan nyt Helsingin hovioikeudessa, sillä tuomiosta on valitettu.

Oikeudenkäynti alkoi maanantaiaamuna, ja heti istunnon aluksi hovioikeus päätti, että asia käsitellään kokonaan suljettujen ovien takana. Kaikki oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat määrättiin salaiseksi, kuten myös asianomistajien henkilöllisyys.

Hovioikeus antaa asiassa tuomion myöhemmin ja päättää erikseen siitä, miltä osin jutun yksityiskohtia avataan tuomiossa.

Siihen saakka medialla ei ole mahdollisuutta seurata asian käsittelyä hovissa.

Arkaluontoisia tietoja 

Hovioikeus perusteli salausratkaisua sillä, että asiassa käsitellään 9-vuotiaan pojan ja tämän perheen arkaluontoisia yksityisasioita, kuten terveydentilaa.

Oikeus katsoi, että tietojen julkitulo voisi aiheuttaa merkittävää haittaa asianomistajille, olla nöyryyttävää ja myös vaikuttaa perheen arkielämään.

Hovioikeus määräsi tiedot salaisiksi 60 vuoden ajaksi asian vireilletulosta lähtien. 

Ratkaisu on samansuuntainen kuin aiemmin käräjäoikeudessa. Myös käräjäoikeus julisti koko jutun salaiseksi oikeudenkäynnin aluksi. 

Toisin kuin käräjäoikeudessa, hovioikeudessa medialla oli kuitenkin mahdollisuus ottaa kuvia oikeussalissa istunnon aluksi. Kuvat käskettiin ottamaan takaapäin siten, ettei kuvia rajata kehenkään yhteen henkilöön. 

Panttivangin ottamisesta syytetty Juha Hurme istui paikallaan pää alas painettuna, eikä vilkuillut taakseen.

Asianomistaja avustajineen oli puolestaan kuvaamisen ajan oikeussalin ulkopuolella.

Näin tapahtumat etenivät

Poliisi kertoi jo jutun esitutkintavaiheessa, että Hurmeen epäiltiin pakottaneen pojan autoonsa aseella uhaten ja vieneen tämän Sipoossa sijaitsevaan metsään viime huhtikuussa.

Pojan kasvot oli matkan aikana peitetty ja poika oli kahlittu nippusitein. Hän pääsi kuitenkin pakenemaan sieppaajaltaan omin neuvoin.

Poliisin mukaan sieppauksen motiivina oli raha. 

9-vuotiaan pojan vanhemmille lähetettiin käräjätuomion mukaan tapahtumapäivänä viesti, jossa ilmoitettiin: "Me pitää sun poika. Ei poliisi, ei ulkopuolisia". Viestissä mainittiin myös "luotetun henkilön" nimi ja sähköpostiosoite ja pyydettiin lähettämään henkilölle viesti kahden vuorokauden kuluessa. 

Viesti oli lähetetty pojan puhelimesta. Pojasta ei kuitenkaan missään vaiheessa maksettu lunnaita.

Käräjätuomion mukaan Hurmeen puhelimesta löydettiin kiinnioton jälkeen muun muassa useita videoita kaappauksen uhriksi joutuneesta pojasta. Videot oli kuvattu ennen sieppausta. Hakuhistoriansa perusteella mies oli myös etsinyt etukäteen tietoa uhrin perheestä.

Miestä vastaan todisti myös esimerkiksi sormenjälki, joka oli jäänyt lapsen löytymispaikalle jääneeseen teipinpalaan. Käräjätuomion mukaan myös muita raskauttavia todisteita oli.  

Hurme on silti kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Syytetyllä pitkä rikostausta

Hurmeella on pitkä rikoshistoria. 

Hänet tuomittiin 2000-luvulla käräjillä taposta. Mies on tuomittu myös muista vakavista rikoksista, ja hänet tunnetaan etenkin erilaisista petoksista.

Edellisen kerran mies tuomittiin törkeästä petoksesta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime heinäkuussa.

MTV Uutiset Live seurasi jutun käsittelyä käräjäoikeudessa viime kesänä. Katso lähetys alta.

MTV paikalla: Kulosaaren hämmentävä sieppaustapaus oikeudessa – tästä on kyse 2:15

Lue myös:

    Uusimmat