Salaattimania villitsee - kokeile erikoisia reseptejä

Miltä kuulostaisi lämmin päärynä-juustosalaatti, avokado-pekonisalaatti tai vaikkapa välimerellinen couscous-salaatti? Yhdistämällä erilaisia aineksia saat salaatista entistä maukkaamman ja värikkäämmän.

Moni herkullinen salaatti syntyy kokeilemalla. Voisilmäpeliä-blogisti, 23-vuotias harrastelijakokki Eeva Kolu paljasti kokeilemiaan erikoisia salaattireseptejä.

Näyttävä salaatti hyvin niin arkeen kuin juhlaankin. Maukas ja pirteä salaatti syntyy esimerkiksi makeasta mansikasta ja kermaisesta fetajuustosta.

Mansikka-pähkinä-fetasalaatti

salaatinlehtiä
hieman rucolaa
fetajuustoa
tuoreita mansikoita
cashewpähkinöitä
kurkkua

kastikkeeksi:

balsamicoa ja oliiviöljyä tai
balsamicosiirappia

Kaikki ainekset pilkotaan sopivan kokoisiksi ja ladellaan salaattimaiseen asetelmaan jollekin astialle.

Kivan säväyksen salaattiin saa paahtamalla cashewpähkinöitä hetken verran paistinpannulla öljyssä. Päälle voi ripsauttaa hieman suolaa.

Lämmin päärynä-juustosalaatti

2 päärynää
paistamiseen voita
1 rkl sokeria
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa
salaatinlehtiä (esim. jääsalaatti, tammenlehvä, lollo rosso…)
kourallinen saksanpähkinöitä
reilu pala vuohenjuustoa, sinihomejuustoa tai parmesan-lastuja

Kastike:

1 rkl valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
2 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
2 tl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
(halutessasi: 1/2-1 tl sinappia)

Valmista ensin kastike sekoittamalla nesteet. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lisää makua kastikkeeseen saat lisäämällä siihen hiukan sinappia, itse tosin tykkäsin salaatista enemmän miedommalla kastikkeella jolloin päärynöiden ja mustapippurin maku pääsi paremmin esille.

Viipaloi päärynät melko ohuiksi siivuiksi. Pyörittele lohkot sokerissa. Seuraa ohjeen jännittävin osuus: sulata voi paistinpannulla ja paista päärynöitä muutaman minuutin ajan, kunnes ne alkavat hiukan karamellisoitua. Ripauta päälle hiukkasen suolaa ja vähän enemmän rouhittua mustapippuria.

Kokoa salaatti laittamalla lautaselle salaatinlehdet, salaatinkastike, päärynäviipaleet, juustopalat sekä saksanpähkinät.

Avokado-pekonisalaatti tomaattikastikkeella

1 avokado
4-6 siivua pekonia
n. 100 g mozzarellaa
salaatinlehtiä, esim. romaine tai tammenlehvä
hieman rucolaa
(punasipulia)

kastike:

2 tomaattia
1/2 valkosipulinkynsi
1 rkl punaista balsamicoa
2 rkl öljyä
rouhittua mustapippuria
suolaa

Tee ensin kastike: leikkaa tomaatit kahtia ja puristele suurin osa siemenistä ja sisällä olevasta nesteestä pois.

Laita kaikki kastikkeeseen tarvittavat aineet tehosekoittimeen ja sekoita kastikkeeksi.

Paista pekoni ja leikkaa siivut muutamaan osaan.

Viipaloi mozzarella, avokado ja halutessasi punasipuli ja kokoa salaatti.

Välimerellinen couscous-salaatti

2,5 dl couscousia
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2,5 dl vettä
2 rkl voita
6 aurinkokuivattua tomaattia
reilu kourallinen vihreitä oliiveja
kourallinen pinjansiemeniä
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
loraus balsamicoa
reilu loraus chilistä oliiviöljyä

Lisää kattilaan vesi, öljy ja suola ja kiehauta. Ota pois levyltä ja lisää couscous. Anna turvota 2 minuuttia ja lisää voi. Lämmitä uudestaan parin minuutin ajan, sekoita samalla koko ajan haarukalla jotta couscous ei klimppiinny.

Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit, basilikanlehtiäkin kannattaa vähän repiä. Kun couscous on jäähtynyt, sekoita kaikki ainekset huolellisesti ja nauti!

Paahdettu kesäkurpitsa-fetasalaatti ja kotitekoisia paprika-valkosipulikrutonkeja

1/2 pieni kesäkurpitsa
1-2 rkl oliiviöljyä
chilijauhetta maun mukaan
suolaa
mustapippuria
4 palaa paahtoleipää
1-2 rkl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna (tai valkosipulijauhetta)
suolaa
mustapippuria
rapeita salaatinlehtiä
n. 100 g fetajuustoa
4-6 aurinkokuivattua tomaattia
kurpitsansiemeniä
seesaminsiemeniä
1 rkl oliiviöljyä (extra virgin)
1 rkl punaista balsamicoa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Viipaloi kesäkurpitsa sopivankokoisiksi suupaloiksi. Laita pellille tai paistonkestävään astiaan. Huljauta päälle oliiviöljyä, chilijauhetta, suolaa ja mustapippuria ja sekoita.

Paista välillä kääntäen kunnes ovat mukavasti paahtuneet ja ottaneet väriä pintaan. Nämä voi mainiosti tehdä myös ulkona grillissä.

Leikkaa paahtoleivät pieniksi kuutioiksi. Laita kulhoon oliiviöljy, paprikajauhe, murskattu valkosipulinkynsi tai -jauhe, suola ja mustapippuri sekä leipäkuutiot. Pyörittele varovasti (leipä murenee helposti) siten että mausteet ja öljy tarttuvat jokaiseen palaan. Levitä uunipellille tai paistonkestävään astiaan. Paista välillä kääntäen kunnes krutongit ovat saaneet väriä ja ovat päältä rapeita mutta vielä sisältä pehmeitä.

Voit paistaa krutongit ja kesäkurpitsat samanaikaisesti, mutta huomaa että kesäkurpitsojen paistoaika on n. 10-20 minuuttia (palojen koosta riippuen) kun taas krutongeilla paistoaika on n. 10-15 minuuttia.

Voit tehdä salaatin kokonaan jäähtyneistä tai vielä lämpimistä krutongeista ja kesäkurpitsoista. Lisää ne isoon kulhoon revittyjen salaatinlehtien, kuutioidun fetan, paloiteltujen aurinkokuivattujen tomaattien sekä kurpitsan- ja seesaminsiementen kanssa. Huljauta päälle n. 1 rkl extra virgin -oliiviöljyä ja 1 rkl punaista balsamicoa.

Lue myös:

    Uusimmat