Salaatti savustetusta kalasta

4-6 annosta pääruokana, 8-12 annosta noutopöydässä

  • 400-500 g perattua savustettua siikaa, kirjolohta tai lohta
  • 2-3 ruukkua erilaista salaattia
  • 1 pss (200g) pakastepapuja
  • 1 kurkku
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • 3-4 kovaksi keitettyä munaa
  • 15-20 mustaa oliivia
  • mustapippuria myllystä
  • noin 1/2 ruukkua tilliä ja/tai sitruunamelissaa

Kastike:

  • 5 rkl sitruunamehua
  • 1 1/2 dl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • (1-2 rkl sinappia)
  • noin 1/2 ruukkua tilliä tai sitruunamelissaa

Kokoa salaatti laakealle vadille. Tarjoa kastike erikseen kannusta, jossa ottimena on pieni kauha. Silloin kastiketta voi sekoittaa ennen ottamista. Lautanen ja lautasliina kannun alla estävät ölytippojen tipahtamisen pöytäliinalle. Tarjoa salaatin seuraksi hyvää leipää. Jos vieraita tulee paljon ja vähitellen, leikkaa ja silppua ainekset omiin kulhoihinsa ja pidä ne jääkaapissa. Kokoa uusi salaatti puhtaalle vadille tarpeen mukaan.

Keitä pakastepavut pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä ne heti kylmässä vedessä. Valuta. Jos pavut ovat pitkiä, pätki ne haarukkapaloiksi. Kuori munat ja lohko ne pitkittäin neljään osaan. Silppua yrtit.

Sekoita kastikeaineet. Mausta kastike halutessasi sinapilla. Lisää puolet hienonnetusta tillistä tai sitruunamelissasta kastikkeen joukkoon. Tarkista kastikeen maku. Revi salaatin lehdet sopivan kokoisiksi suupaloiksi (isoja salaatinlehtiä on hankala syödä pelkällä haarukalla sotkematta vaatteitaan). Levitä lehdet laakealle vadille.

Nosta päälle haarukkapaloiksi pienitty kala. Ripottele sekaan pavut ja oliivit ja kirsikkatomaatit. Nosta kananmunalohkot kauniisti salaatin reunoille. Rouhaise salaatin päälle mustapippuria ja ripottele pinnalle tilliä tai sitruunamelissaa.

Vinkki: Jos haluat salaatista ruokaisemman, lisää joukkoon 4-8 kuutioitua keitettyä perunaa. Pirskota niiden sekaan viinietikkaa, öljyä ja suolaa ja anna maustua ennen salaatin joukkoon lisäämistä. Voit käyttää myös kaupan peruna-punajuurisalaattia. Lusikoi se salaattivadin keskelle ja kokoa muu salaatti sen ympärille. Kun tarjoat salaatin noutopöydässä, nosta kastikekannu ja leipäkori lähelle salaattivatia. Jätä pöytään lautasen mentävä tila, jotta salaattia pystyy ottamaan kahdella kädellä.

Lue myös:

    Uusimmat