Mainos

Saku Koivu keskellä kielikiistaa

Quebecissä Kanadassa vaaditaan nyt myös jääkiekkoilijoiden puhuvan englannin ohella ranskaa. Kaupunkiin muuttaneista enemmistö ei opettele ranskaa.

Quebeciläinen poliitinen aktiivi, asianajaja Guy Bertrand on nostanut jääkiekkoilija Saku Koivun esimerkiksi paikalliskulttuurin rapauttajana, koska Koivu ei ole suostunut oppimaan ranskaa, joka on alueen valtakieli.

Kiista liittyy quebeciläisten huoleen englannin kielen aseman vahvistumisesta ranskan kustannuksella ja ranskankielisten asemaan Kanadassa yleensä.

- Voimmeko pitää järkevänä, että kapteeni Koivun sallitaan olla kunnioittamatta quebeciläisten oikeutta saada puheet ja esittelyt ranskaksi. Koivu on sentään ollut 12 vuotta Montreal Canadiens -joukkueessa, Bertrand sanoo ja syyttää joukkueen hallitusta lepsuilusta myös muiden ulkomaalaispelaajien suhteen.

Bertrand lisää, että vuosien 1995-2005 välillä 53 prosenttia Quebeciin saapuneista muuttajista, eli 180 000 ihmistä, on päättänyt olla opettelematta ranskaa.

Bertrandin mielestä trendi rapauttaa quebeciläisten pyrkimystä poliittiseen itsenäisyyteen. Kanadan virallinen linja on olla monikulttuurinen ja -kielinen maa.

Koivu on pelannut kaudesta 1995-96 lähtien Montréalissa, mutta välttelee ranskan kielen käyttöä julkisuudessa.

Montréal on Quebecin provinssin suurin kaupunki ja samalla maailman neljänneksi suurin ranskankielinen kaupunki. Quebecissa vallitsee erityisen vahva ranskalais-kanadalainen kulttuuri, sillä provinssin väestöstä 83 % puhuu äidinkielenään ranskaa (vuoden 2001 väestönlaskennan mukaan). Vain 8,3 % väestöstä puhuu englantia äidinkielenään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.