Saksan ulkoministeri: Pakotteita harkittava, jos Venäjä ei pian anna selitystä Navalnyin tapauksesta

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro analysoi Aleksei Navalnyin myrkytystä ja Valko-Venäjän tulen herkkää tilannetta 7:06
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro analysoi Aleksei Navalnyin myrkytystä ja Valko-Venäjän tulen herkkää tilannetta.

Saksa aikoo harkita esittävänsä Venäjän vastaisia pakotteita, jos maan hallinto ei pian anna selitystä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytystapauksesta, sanoo Saksan ulkoministeri Heiko Maas. Saksa toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajamaana.

Hän kertoo kannastaan saksalaislehti Bildin haastattelussa. Maasin mukaan pakotteiden tulisi olla kohdennettuja, mikäli niitä päätetään asettaa.

Saksa kertoi keskiviikkona, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Hän on sairaalahoidossa Berliinissä.

EU on aiemmin tuominnut Navalnyin myrkyttämisen ja sanonut, etteivät uudet pakotteet Venäjää vastaan ole pois suljettu vaihtoehto. Venäjän johto taas pitää syytöksiä täysin perusteettomina. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, ettei Saksa ole antanut asiasta tarkempia tietoja venäläistutkijoille.

Maas sanoi Bildin haastattelussa, että on olemassa "useita viitteitä" siitä, että Venäjä on Navalnyin myrkytyksen takana.

– Navalnyista löydettyä tappavaa myrkkyä on aiemmin löytynyt Venäjän viranomaisten hallusta. Vain pienellä ryhmällä ihmisiä on ollut mahdollisuus päästä käsiksi Novitshok-ryhmän myrkkyihin, ja tätä ainetta Venäjän turvallisuuspalvelu käytti myrkyttäessään entisen agenttinsa Sergei Skripalin, Maas sanoi lehdelle ja viittasi Skripalin ja tämän tyttären myrkytykseen Englannin Salisburyssä 2018.

Lue myös: 

Nord Stream 2 -kaasuputkihanke pakotekeskusteluihin?

Maas ei sulkenut haastattelussa pois sitä, että EU:n mahdollisissa pakoteneuvotteluissa rakenteilla olevaan Nord Stream 2 -kaasuputkeen saattaa kohdistua pakotteita. Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan rakenteilla oleva putki on aiheuttanut paljon keskustelua jo aiemmin. Kymmenen miljardin euron projekti on myöhästynyt alkuperäisestä aikataulustaan, kun Yhdysvallat on asettanut sille pakotteita.

– Toivon, ettei Venäjä pakota meitä muuttamaan kantaamme putkihankkeesta, Maas sanoi.

Maas lisäsi, että putkihankkeeseen kohdistuvien sanktioiden seurauksia on arvioitava.

Nord Stream 1 -kaasuputki Venäjältä Saksaan valmistui 2010-luvun alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat