Vuosi Skripalien myrkytyksestä – Poliisi: "Googlattuamme Sergei Skripalin nimen tajusimme, että kyse on jostakin vakavammasta"

Kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat liitti kolmannen venäläisvirkamiehen Skripalin myrkytykseen 1:52
Kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat on tutkinut novitshok-myrkytysten tekijöiksi epäiltyjen miesten liikkeitä.

Iso-Britannian Salisburyn vuodentakainen Novichok-myrkytyksen yhteys Venäjään paljastui BBC:n mukaan hakukone googlen avulla. Venäläisen ex-vakooja Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytystapausta selvittänyt poliisi ymmärsi tilanteen vakavuuden varsin pian kirjoitettuaan Sergei Skribalin nimen hakukone googleen.

Venäläinen ex-vakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensa Yulia Skripal myrkytettiin Iso-Britannian Salisburyssä 4. maaliskuuta viime vuonna. Tapauksesta tulee tänään kuluneeksi tasan vuosi. Paikallisessa St. Thomasin kirkossa muistettiin myrkytyksen uhreja. Kirkossa kiitettiin myös kylän asukkaita, joilta vaadittiin niin ikään kärsivällisyyttä vakavan tilanteen selvittämiseksi.

Kaupungissa eristettiin useita kohteita

Saliburyn kaupunki joutui eristämään Skripalin talon lisäksi yli 10 muuta kohdetta sen tähden, että niiden pelättiin saastuneen vakavasta hermomyrkystä. Poliisin operaatio sisälsi lisäksi lukuisten testinäytteiden ottamista Salisburyn läheisestä Amesburyn kaupungista, jossa 44-vuotias Dawn Sturgess myrkytettiin saman vuoden heinäkuussa.

Britannia on syyttänyt Venäjää Skripalien myrkytyksesä. Venäjää on syytetty myös Sturgessin kuolemasta, sillä hänen uskotaan joutuneen kosketuksiin Skripalien myrkytyksessä käytetyn Novichok-myrkkyä sisältäneen pullon kanssa sen jälkeen, kun myrkyttäjät olivat hylänneet sen.

Aluksi luultiin huumeiden yliannostusta

Poliisin tutkinnanjohtaja kertoo, että poliisitiimi ymmärsi nopeasti, että Sergei Skripal ja hänen tyttärensa Yulia Skripal joutuvat pitkään tehostettuun hoitoon myrkytyksen takia. Poliisi tosin luuli aivan aluksi, että Skripalien tila johtui huumeiden yliannostuksesta.

– Ensihoitajat eivät tienneet heti, mitä aine oli ja miten se oli heihin vaikuttanut. Skripalit eivät olleet pukeutuneet sillä tavalla, että he olisivat olleet huumeidenkäyttäjiä, tutkinnanjohtaja Tracey Holloway kertoo.

Myrkytysten tekijöitä ei ole saatu vastuuseen

Kun poliisit palasivat tapahtumapaikalta poliisiasemalle, he alkoivat etsiä uhrien henkilötiedoilla tietoja hakukone googlesta.

– Siinä vaiheessa tajusimme, että tiedot vievät meidät Venäjälle. Ymmärsimme, että kyse voi olla jostakin suuremmasta kuin huumeiden yliannostuksesta.

Sergei ja Yulia Skripal selvisivät myrkytyksestä pitkän hoidon jälkeen Salisbury District Hospitalissa. Myrkytyksen tekijöitä ei tähän päivään mennessä ole saatu oikeuden eteen Venäjällä.

Lue myös:

    Uusimmat